”Olen valmis kuolemaan nälkään sisarteni kanssa”

Profiilikuva
Blogin kirjoittajat ovat Afganistanissa eläviä Suomen kouluttamia naistoimittajia. Talibanin vainon takia he kirjoittavat nimettöminä.

Mahbouba Seraj, 74, on pitkän linjan näkyvä naisaktivisti Afganistanissa. Hän toimii nyt Afghan Women Skills Development -keskuksen johtajana ja Afghan Women´s networkin hallituksen puheenjohtajana.

Seraj on viime vuosikymmenien aikana osallistunut näkyvästi maansa kehittämiseen osallistumalla muun muassa Bonnissa, Tokiossa ja Oslossa pidettyihin kansainvälisiin Afganistan-kokouksiin. Hän on myös vaatinut naisia mukaan rauhanneuvotteluihin. Tammikuussa 2022 Seraj puhui YK:n turvallisuusneuvostossa afgaaninaisten oikeuksien puolesta.

Time-lehti valitsi hänet vuonna 2021 maailman sadan vaikutusvaltaisimman naisen joukkoon.

Oheisessa videohaastattelussa hän tuomitsee jyrkästi tyttöjen sulkemisen kouluista. Hän vaatii länsimaita auttamaan maataan tämänhetkisessä humanitaarisessa katastrofissa, koska länsi on ylläpitänyt toimillaan viime vuosikymmenien aikana Afganistanin konfliktia ja taloudellista katastrofia.

Seraj toivoo, että YK:n Afganistan-mission pysyy maassa ja valvoo sitä, että nykyhallinto täyttää kansainvälisen avun edellytykset. Hän esittää myös, että länsimaat lopettavat heti pelkästään miehistä koostuvien seurueiden lähettämisen kokouksiin, joissa käsitellään talibanien kanssa Afganistanin tulevaisuutta. Tämä antaa hänen mielestään täysin väärän signaalin.

Seraj itse palasi vuonna 2003 Yhdysvalloista 26 karkotusvuoden jälkeen ja sanoo olevansa valmis vaikka kuolemaan sisartensa kanssa nälkään.

”Me Afganistanin naiset emme enää ole hiljaa. Me emme pelkää, me vaadimme oikeutta opiskella, tehdä työtä ja osallistua täysivaltaisina kansalaisina yhteiskunnan rakentamiseen”, Seraj vakuutti New Yorkissa.