Naisten ylläpitämä ravintola avattiin vihdoin uudelleen

Profiilikuva
Blogin kirjoittajat ovat Afganistanissa eläviä Suomen kouluttamia naistoimittajia. Talibanin vainon takia he kirjoittavat nimettöminä.

Kadbano Restaurant on naisten ylläpitämä ravintola. Se avattiin uudelleen viiden kuukauden tauon jälkeen. Kadbano suljettiin, kun talibanit kaappasivat vallan. Rankat rajoitukset estivät naisilta työnteon ja ravintolaruokailun

Kadbano on erityisesti naisasiakkaille ja naisten työllistämiseksi tarkoitettu ravintola Faizabadin kaupungissa Badakhshanin maakunnassa koillisessa Afganistanissa. Maakunnan väkiluku on runsas miljoona. Sen rajanaapureita ovat Pakistan ja Kiina. Faizabad on maakunnan pääkaupunki. Asukkaita on noin 30 000.

Ravintolan perustaja Samin Karimi kertoo, että hän on kohdannut lukuisia haasteita saadakseen ravintolastaan turvallisen, viihtyisän ja rauhallisen paikan maakunnan naisille.

Kadbano palailee kukoistukseensa

Idea Kadbano-ravintolan perustamiseksi syntyi, kun monet perheet eivät antaneet vaimojen ja tyttärien syödä miesten pyörittämissä ravintoloissa ääriliikkeen läsnäolon ja uhkaavan ilmapiirin vuoksi.

Turvallisen ilmapiirin ja työympäristön luominen naisille on ollut yksi Karimin pitkäaikaisista unelmista lapsuudesta lähtien.  Naisten ylläpitämä ravintola oli uusi idea, Karimi toteaa. 

Haasteista huolimatta Karimi oli rohkea ja perusti ravintolan omilla rahoillaan. Hänellä oli miehensä täysi tuki.

Kadbano kukoisti. Karimi emännöi Kadbanossa ulkomaisia vieraita. Asiakkaina oli myös opiskelijoita, perheitä ja paikallisia työntekijöitä. Ravintolan asiakaskunta kasvoi jatkuvasti. Parhaimmillaan ravintola työllisti kymmenkunta henkilöä, sekä miehiä että naisia.

Edes pariskunnat eivät saa syödä yhdessä

Olosuhteet kuitenkin muuttuivat.

Sen jälkeen kun talibanit tulivat valtaan, suljin ravintolani, sillä pelkäsin ongelmia. Odotin viisi kuukautta, ja lopulta sain kylänvanhimpien avulla luvan talibanilta aloittaa työni uudelleen.

Karimi kertoo, etteivät talebanit salli miesten ja naisten syödä julkisesti samassa paikassa, vaikka pariskunnat olisivat naimisissa tai kihloissa. Ennen talibanien valtaa Kadbani oli perheiden suosiossa.

Nyt kävijöiden määrä on laskenut dramaattisesti, ja useimmat

valmistamistamme ruuista jäävät myymättä, Karimi sanoo.

Kaikki kovalla työllä ja rahalla rakentamani on murskaantunut talibanin noustua valtaan. Sen jälkeen minulla ei ole ollut enää pääomaa eikä yhtä paljon asiakkaita kuin aikaisemmin.

Ravintola on täysin suljettu ulkpuolisilta katseiltakin. 

Mustamaalauksella kilpailija pois

Ravintolan suosituimmat annokset ovat Kadbano-pizza ja ravintolan omalla reseptillä valmistettu kakku.

Kilpailu alalla on kovaa. Miehet käyttävät aseenaan mustamaalausta ja häväistystä viimeisenä keinonaan poistaakseen kilpailijan markkinoilta. Karimin mukaan on surullista ja järjetöntä, että naisten luoman ja johtaman ravintolan huhutaan olevan huono paikka. Sitä sanotaan miehiä viihdyttäväksi ilotaloksi.

Karimi uskoo, että huhut johtuvat naisvihasta. Hänen mukaansa vihaa ruokkivat ihmiset, jotka kilpailevat naisten kanssa ja pelkäävät liiketoimintansa kärsivän.

Tulot loppuivat −velat painavat

Ravintolan parhaina päivinä Karimin päiväpalkka oli keskimäärin 3 000 afgaania eli noin 30 euroa. Mutta nyt tilanne on muuttunut, eikä Karimilla ole tuloja.

Myöskään ravintolan pitkäaikainen työntekijä, Zahra Zarion, ei saa enää täyttä palkkaa. Zarionon 22-vuotias nainen, joka on työskennellyt Kadbanon tarjoilijana seitsemän tuhannen afgaanin eli noin 77 euron kuukausipalkalla kolmen vuoden ajan. 

Zarion maksaa palkastaan päivittäisten menojensa lisäksi yliopiston kausimaksut. 

Mutta tällä hetkellä ravintola ei pysty tarjoamaan Zarionille kokoaikaista työtä.

Upeat suunnitelmat jäävät odottamaan

Kysymys tulevaisuudesta suututtaa ja kuristaa Karimin kurkkua. Kyyneleet nousevat hänen silmiinsä. 

Hän keskeyttää puheensa ja huokaa sitten syvään.

En ole ainoastaan jäänyt ilman toimeentuloani viime aikoina. Olen velkaantunut ravintolan kulujen sekä kokkien ja muun henkilökunnan maksamattomien palkkojen takia.

Karimilla oli monia suunnitelmia Kadbanon kehittämiseksi. Hän toivoi voivansa avata useita toimipisteitä Badakhshanin alueella ja laajentaa toimintaa muihinkin maakuntiin. 

Suunnitelmiin kuului myös verkkotilausjärjestelmä, jonka kautta kotitaloudet olisivat voineet tilata Kadbanon tuotteita kotiinkuljetuksena. 

Tällä hetkellä suunnitelmat ovat pelkkiä unelmia.

Naisten pyörittämä Kadbano -ravintola on tänä päivänä lähes ihme Afganistanissa. Pelko tulevaisuudesta on läsnä joka päivä. Silti äidit ja lapset viihtyvät keskenään.

Pelko ajaa pois maasta

Minulla ei ole tulevaisuudennäkymiä. Olen täysin toivoton tulevaisuuteni suhteen, Karimi sanoo.

Haluan vain pitää huolta lapsistani. 

Karimilla on kuusi lasta, joista nuorin on viisikuinen. 

Muiden naisten tavoin myös Karimi näkee naisten aseman menevän takapakkia. Karimi pelkää menettävänsä työnsä. 

Joka hetki odotan, että taliban tulee, koputtaa ovelleni ja sanoo: ”Tänään on viimeinen päivä, kerää henkilökuntasi ja sulje ravintola”.

Tämän vuoksi Karimi etsii mahdollisuutta päästä pois maasta. 

Tällä hetkellä Kadbanossa työskentelevät naiset ovat kuitenkin iloisia ja toivovat, että he pystyisivät menestymään sekä luomaan pohjaa myös muiden naisten aseman kohenemiselle ja kehitykselle.

Jutussa esiintyvien naisten nimet on turvallisuussyistä muutettu.