Naisten “parlamentti” pystyyn Ateenassa

Profiilikuva
Blogin kirjoittajat ovat Afganistanissa eläviä Suomen kouluttamia naistoimittajia. Talibanin vainon takia he kirjoittavat nimettöminä.

Afganistanilainen kansanedustaja on huolissaan vallankumouksen jälkeisestä ajasta.

Afganistanin parlamentin 22 naisjäsentä pakeni hallinnon kaatumisen jälkeen Kreikkaan, jossa he ovat muodostaneet naisten parlamentin Ateenaan yhdysvaltalaisen järjestön taloudellisella tuella. Tämä parlamentti pyrkii suojelemaan muihin maihin muuttaneiden kansalaisten ja turvapaikanhakijoiden oikeuksia.

Parlamentti pakeni Kabulista

Kabulin kaaduttua talibanin käsiin ihmiset joutuivat paniikkiin ja syöksyivät rankkasateen tavoin Kabulin lentokentän porteille. Talibanin läsnäolo pääkaupungin kaduilla aiheutti kauhun, joka sai myös parlamentin jäsenet ryntäämään  lentokentän suljetuille porteille.

Mediayhtiö Al Jazeeran mukaan parlamentin puhemies pakeni Kabulista Pakistaniin jo kaupungin valtauksen ensimmäisen tunnin aikana.

Tuhansien muiden afganistanilaisten lailla naiskansanedustajat joutuivat etsimään turvaa Kreikasta ja muista Euroopan maista kansalaisjärjestöjen avulla.

BBC:n mukaan 69 naiskansanedustajasta yhdeksän jäi Afganistaniin. Loput onnistuivat saamaan paikat Eurooppaan meneville evakuointilennoille. Suurin osa heistä pääsi Kreikkaan. Albaniaan ja Turkkiin. Lopuille kymmenet maat Australiasta Qatariin ovat antaneet turvapaikan.

Talibanin paluu merkitsee takaiskua ja taantumista Afganistanille, Etelä-Aasialle ja maailmalle”, sanoo Shogufa Noorzai, Helmandin maakunnan edustaja parlamentissa.

Vastoin lupauksiaan talibanit eivät ole tehneet merkittäviä muutoksia, vaan heistä on tullut kokeneempia toimissaan ja kovempia syrjinnässään.

Noorzai kertoo piileskelleensä Kabulissa jonkin aikaa kaupungin antautumisen jälkeen.

Olin ikkunattomassa huoneessa muutaman päivän. Kukaan ei tiennyt missä olin, ei edes perheeni. Talibanit olivat kovistelleet isääni käskemään minut pois piilosta.

Naisedustajat hyökkäyskohteena

Taliban hyökkäsi naispuolisten lainsäätäjien eli parlamentin naisjäsenten koteihin otettuaan Afganistanin hallintaansa.

Talibanit murhaavat ihmisiä, jotka työskentelivät hallituksessa, ja he tekevät sen hiljaa öisin, kertoo eräs naispuolinen kansanedustaja, joka edusti maakuntaa kolmen kauden ajan.

He menivät talooni ja ottivat veljeni panttivangiksi saadakseen selville piilopaikkani. Hakattuaan veljeni Taliban vapautti hänet maksua vastaan.

Talibanit osoittavat teoillaan, ettei ihmisillä ole oikeuksia ja he luovat pelkoa, että he voivat tehdä mitä haluavat.

Luottamuksemme maihin, jotka lupasivat tukea meitä, johti järjestelmän romahtamiseen ja saavutustemme menettämiseen. He jättivät meidät yksin tähän vaikeaan tilanteeseen, hän sanoo viitaten Afganistanin taantumiseen ja saavutusten menettämiseen pitkältä ajalta.

Nainen ei halua antaa nimeään julkisuuteen suojellakseen perhettään.

Taistelua kansalaisten puolesta

Entinen edustajainhuoneen jäsen Nouria Hamidi sanoo, että viimeisten kahden vuosikymmenen ponnistelut Afganistanin kehittämiseksi ovat loppuneet Talibanin valtaannousuun.

Yritämme taistella kansalaisten ja niiden puolesta, joita Taliban uhkaa.

Kehotan kansainvälistä yhteisöä ja demokratiaa kannattavia maita tukemaan vankkumattomasti Afganistanin kansaa humanitaarisesti ja poliittisesti, erityisesti naisia ja tyttöjä.

Nyt, kun Afganistanin varat on jäädytetty, köyhyys uhkaa kansaa kuin kuolemaan johtava tauti. Talibanit eivät pysty maksamaan työntekijöilleen palkkaa. Äskettäin sosiaalisessa mediassa jaetuissa kuvissa näkyy nuori nainen tekemässä työtään Kabulin kaduilla. Tämä on ennennäkemätöntä Afganistanin historiassa.

Naiset osoittavat mieltään

Samaan aikaan Talibania vastaan ​​on järjestetty joukkomielenosoituksia Kabulissa ja muissa kaupungeissa, kuten Heratissa, Mazar-e-Sharifissa ja Faizalabadissa. Naisilla on niissä merkittävä rooli. Talibanit ovat kutsuneet mielenosoituksia mellakoiksi ja tukahduttaneet niitä.

Talibanit ovat myös asettaneet rajoituksia kulkueille ja mielenosoituksille, kutsuen niiden jatkamista ”laittomaksi” ja varoittaen ihmisiä tulemasta uudelleen kaduille.

Päivä Afganistanin valloituksen jälkeen Taliban julisti yleisen armahduksen hallituksen työntekijöille. Silti raportit toimittajien murhista ja kidutuksista ovat herättäneet yleisesti huolta, vaikka Talibanin johto väittää, ettei se ole uhannut toisinajattelijoita.

Näkemys kohtalosta muuttunut

Viimeisten 20 vuoden aikana afganistanilaiset naiset ovat kouluttautuneet ja he ovat vaikuttaneet yhteiskunnan monilla aloilla.

Useiden naispuolisten edustajien mukaan viime vuosien tärkeimpänä saavutuksena voidaan pitää, että naisten näkemys kohtalostaan on muuttunut.

Nyt nämä kansanedustajat yrittävät muuttaa Isoon-Britanniaan, Yhdysvaltoihin ja Kanadaan ja aikovat jatkaa Afganistanin naisten oikeuksien tukemista sieltä käsin.

Parlamentti on korkein lainsäädäntöelin, jonne maan edustajat tuovat perusteltuja vaatimuksia ja jossa he ovat tärkeässä asemassa kansakuntansa elämää ajatellen aina Afganistanin kuningas Mohammad Nader Shahin ajasta (vallassa vuosina 1929-1933) lähtien.

Puolueet ovat etnisiä ja alueellisia

Talibanin hallinnon kaatuminen vuoden 2001 lopulla antoi uutta toivoa vallanjaosta, kansallisen parlamentin perustamisesta ja toimeenpanovallan kaventamisesta Afganistanissa. Mutta koska Afganistanilla oli vain lyhyt kokemus edustuksellisesta demokratiasta, maasta puuttui osaamista riippumattoman hallituksen toiminnan järjestämiseksi.

Lisäksi alikehittynyt yhteiskunta, alhainen lukutaito, etniset ja alueelliset puolueet sekä kansallisen ja osallistavan, yhteisten ajatusten ja ideoiden pohjalta kootun puolueen puuttuminen ovat estäneet Afganistania muodostamasta puoluepohjaista parlamenttia viimeisen kahden vuosikymmenen ajan.

Talibanin kukistamisen jälkeen Yhdysvaltain johtamassa sotilaallisessa hyökkäyksessä vuonna 2001 Afganistanissa on järjestetty kolmet parlamenttivaalit: vuosina 2005, 2010 ja 2018. Naisilla on lähes kolmasosa paikoista.

Nyt Afganistanista puuttuu parlamentti ja parlamentaarinen järjestelmä, ja talibanit käyttävät tilannetta hyväkseen.