Naisia siepataan, kidutetaan ja murhataan päivittäin pohjoisessa Afganistanissa 

Profiilikuva
Blogin kirjoittajat ovat Afganistanissa eläviä Suomen kouluttamia naistoimittajia. Talibanin vainon takia he kirjoittavat nimettöminä.

”Taliban on rikollinen äärijärjestö”, sanoo naispuolinen afganistanilainen kansalaisjärjestöaktivisti.

 ”Talibanin valtaantulon jälkeen monet ystävät ja aktivistit ovat kuolleet pohjoisessa”, hän sanoo ja nostaa esiin Balkhin maakunnassa aktivistina tunnetun Hafizah Nazarin salamurhan. 

 ”Tunsin hänet henkilökohtaisesti. Hän tuli hyvin toimeen ihmisten kanssa. Taliban tappoi hänet ampumalla otsaan.” 

Naisten ruumiita sairaalaan

Eräs Abu Ali Sinan aluesairaalan työntekijä kertoi, että sinne on parin viimeksi kuluneen kuukauden aikana tuotu parikymmentä selittämättömissä olosuhteissa kuollutta naisaktivistia. 

”Taliban väittää olevansa tietämätön näistä selvittämättömistä murhista ja naisten sieppauksista. Ensin he pidättivät mieltään osoittavia naisia ja sitten vapauttivat heitä näyttääkseen vapaamielisemmiltä maailman silmissä”.

Kätilö silvottiin ja ammuttiin

Taliban kidutti ja tappoi 23-vuotiaan kätilön, koska hän matkusti autossa ilman miespuolista sukulaista saattajanaan.

Kätilö työskenteli yksityisellä klinikalla Mazar-e-Sharifissa. Hän oli matkalla töistä kotiin veljentyttärensä ja miespuolisen työtoverinsa kanssa, kun taliban pysäytti heidät ja halusi tietää matkustajien väliset suhteet. 

Työtoveruus ei riittänyt talibaneille. Naisen ei olisi pitänyt matkustaa autossa miehen kanssa, jolle ei ole sukua.

Pidätys päättyi siihen, että kätilön kehoa silvottiin viidakkoveitsellä, hänen toinen jalkansa leikattiin irti ja lopulta hänen päähänsä ammuttiin 12 luotia.

Taliban tuhosi naisten tulevaisuuden

Kun talibanit ottivat vallan, he antoivat ymmärtää, että naisten ei tarvitsisi pelätä joutuvansa koulutuksen ja työelämän ulkopuolelle. 

He sanoivat, että naisilla olisi oikeus liikkua kodin ulkopuolella. He antoivat ymmärtää, että olisivat muuttuneet. 

Talibanit ovat olleet vallassa pian kymmenen kuukautta. He alistivat naisten oikeudet ääri-islamilaisille laeille.

Talibanien tulkinnan mukaan naisilla ei ole juuri mitään sosiaalisia oikeuksia kodin seinien ulkopuolella.

Tilannetta ei voi hyväksyä. Tätä ennen elettiin jo 20 vuotta yhteiskunnassa, jossa naisilla oli täydet oikeudet muun muassa opiskeluun ja työntekoon.  

Mielenosoittajia kidutetaan

Monet kansalaisyhteiskunnan, ihmisoikeuksien ja naisten oikeuksien puolesta taistelleet aktivistit ovat paenneet Afganistanista ääri-islamistien palattua valtaan. Kotimaahan jääneet ovat järjestäneet mielenosoituksia Kabulissa ja Afganistanin pohjoisosissa. Mielenosoituksissa vaaditaan muun muassa naisten oikeuksien palauttamista ja tytöille koulunkäyntioikeutta.

Taliban hyökkää jatkuvasti mielenosoituksiin. Kiinniotettuja kidutetaan ja tapetaan. 

Baghlanin maakunnasta oleva naisaktivisti sanoo, että talibania vastaan protestoivaa naista odottaa sama kohtalo kuin pahinta rikollista.

Olenko seuraava uhri?

”Pelkäämme ja olemme huolissamme. Jokainen miettii, kuka on talibanin seuraava uhri. Olenko se minä? Huoli tulevaisuudesta, jatkuva piiloutuminen ja nukkuminen milloin missäkin ovat arkeamme. Pidättämisen pelko ajaa meidät asumaan paikoissa, joista puuttuvat kaikki mukavuudet”, kertoo kaiken tämän nykyarjessaan kokenut naisaktiivi.

”Viime aikoina meitä aktivisteja on pidätetty pohjoisissa Baghalnin, Balkhin, Samanganin, Jawzjanin ja Badakhsanin maakunnissa. Muista maakunnista emme edes tiedä”.

“Tyrannimainen äärijärjestelmä näyttää selvästi, ettei naisilla ole talibanin silmissä mitään arvoa. Me jatkamme protesteja vaaroista huolimatta. Taliban sieppaa naisia ja tyttöjä systemaattisesti, tappaa ja kutsuu kuolemantapauksia mysteereiksi”, kertoo toinen alueen naisaktiiveista.

”Tusinoittain mielenosoituksiin osallistuneita naisia ja tyttöjä on joutunut näiden selvittämättömien murhien uhreiksi. Läheskään kaikkia kuolemantapauksia ei ole uutisoitu mitenkään.” 

Pohjoisten maakuntien naisten mielestä talibanien naiskäsitys on ennakkoluuloinen ja epätasa-arvoinen. Heidän mukaansa naisten oikeuksia poljetaan koko maassa, mutta erityisesti pohjoisessa. Naiset pyytävät kansainvälisen yhteisön ja demokraattisten maiden apua tilanteensa parantamiseksi. 

Mutta on käynyt päinvastoin. Naisilla ei ole tänään oikeutta koulutukseen, työhön eikä yhteiskunnalliseen osallistumiseen.  

Naiset eivät saa poistua kotoaan ilman miespuolista sukulaista.

Myös takseille ilmoitettiin, ettei yksin liikkuvia naisia saa ottaa kyytiin.

Naiset ja miehet eivät voi enää olla työtovereita.