Naiset, taide ja taiteilijat nykyhallinnon vihalistalla

Profiilikuva
Blogin kirjoittajat ovat Afganistanissa eläviä Suomen kouluttamia naistoimittajia. Talibanin vainon takia he kirjoittavat nimettöminä.

Talibanin hallinto varjostaa Afganistanin jokaista elämänalaa ja jokaisen kansalaisen elämää. Seuraukset ovat olleet ankarimmat naistaiteilijoille.

TAITEILIJAT, LAULAJAT JA ELOKUVANTEKIJÄT ovat joutuneet muiden kansalaisten tavoin kärsimään talibanin kirjoittamattomista säännöistä, lakimuutoksista ja oudoista periaatteista. 

Monet luovan työn tekijät pakenivat talibanin tultua valtaan. Osa piiloutui ja osa vangittiin.

Kaikki musiikkiin ja viihteeseen liittyvät asiat, kuten Kabulin musiikkikatu Kuche Kharabat, laulajia etsivä tositelevisiosarja Afghan Star, musiikkitapahtumat, kaupalliset mainokset, afganistanilaiset dokumentit ja draamasarjat on nyt hyllytetty. Niistä ei ole kuultu mitään. Myöskään Kabulin yliopiston taiteen tiedekunta ei ole välttynyt nykymenolta.

KUCHE KhARABAT OLI MUSIIKIN KEHTO. Maan joka kolkassa saattoi ennen kuulla afganistanilaista musiikkia. Nyt on hiljaista. 

Etsimme erästä laulajaa tästä paikasta, jota joskus kutsuttiin laulun kehdoksi. Nyt Kuche Kharabat on hylätty ja muuttunut laulujen hautausmaaksi. 

Laulaja löytyi pitkän etsimisen jälkeen. Hän ei halua nimeään tähän kirjoitukseen. Hän sanoo, ettei musiikki ole kuollut vain musiikkikadulla, vaan kaikkialla Afganistanissa.

Tälle laulajalle musiikki on kuin lapsi, jonka taliban on hänen silmiensä edessä repinyt riekaleiksi. Hän joutui katsomaan ”lapsensa kuolemaa” avuttomana.

Musiikki on kadonnut Kabulin kaduilta. Viimeisiä soittimia yritetään viedä turvaan ja säilöön mahdollista uutta tulevaisuutta odottamaan.

TALIBAN VAINOAA LAULAJIA,  jotka siksi kärsivät työttömyydestä ja  köyhyydestä. Vainon takia he pelkäävät antaa haastattelua eivätkä halua nimiään tähän artikkeliin.

Nasir Parwani on poikkeus. Haastattelu pelottaa ja ahdistaa. Hän varoo sanomisiaan, mutta puhuu silti nykyisistä taloudellisista ongelmistaan talibanin hallinnon alla.

Hänen mukaansa yksikään organisaatio tai valtio ei tiedä muusikkojen surkeasta kohtalosta, ja siksi heidät on jätetty täysin omilleen. Parwani sanoo myös, ettei talibanin kidutuksia tuomita eikä muusikkojen valituksia kuulla.

MUSIIKKI SYY PAHOINPITELYYN. Parwani kertoo, että työnsä menetettyään ja pelosta talibania kohtaan hän rikkoi instrumenttinsa omin käsin. Hän sanoo, että monet muusikot on vangittu ja heitä on kidutettu siksi, että he ovat tallentaneet lauluja.

– Kaikki taiteilijat ovat työttöminä eivätkä he toimi taiteen parissa. Heidän taloudellinen tilansa on huono. He eivät voi osallistua yhteisiin tilaisuuksiin, kuten häihin, Parwani kertoo nykyisestä tilanteesta.

Eräs laulaja oli äänittämässä lauluja YouTubeen, kun Hyveen edistämisen ja pahuuden ehkäisemisen ministeriön edustajat tunkeutuivat luvatta hänen kotiinsa, veivät hänet poliisiasemalle ja pidättivät. Lopulta hänet päästettiin vapaaksi rahaa vastaan.

TALIBAN HYÖKKÄSI HÄÄJUHLIIN. Myös Khaled Naseri kertoo yhtyeensä lopettaneen työnsä talibanin takia. Hänelläkin on toimeentulo-ongelmia ja Afganistanin islamilainen emiraatti vainoaa häntä. Laulaja Naseri kertoo olleensa työtön jo vuoden ajan.

­­- Nyt kaupungissa ei saa kuulua musiikkia. Kuinka me tuotamme lauluja tällaisissa olosuhteissa?

Vuoden sisällä hän kertoo olleensa salaa mukana muutamissa hääjuhlissa. Taliban hyökkäsi yhteen juhlista ja Naseri joutui pakenemaan. Taliban rikkoi hänen kaikki soittimensa. 

NEUVOKSI AMMATINVAIHTO. Naserin mukaan monet muusikot ovat lähettäneet anomuksia työnsä puolesta talibanin nimittämälle Afganistanin apulaistiedotus- ja kulttuuriministeri Zabihullah Mujahidille. Tämä neuvoi vaihtamaan ammattia.

Naseri kertoo monesti nähneensä talibanin loukkaavaa käytöstä ja taiteilijoiden pidätyksiä. 

– Kotini lähellä erästä laulajaa kohdeltiin todella halventavasti. Kaikki hänen soittimensa takavarikoitiin. Nyt me kärsimme köyhyydestä ja nälästä, eikä meillä ole varaa edes leipään.

Katujen elämä on vaiennut, kadut tyhjentyneet, ihmiset kadonneet, liikkeet hiljenneet.

ONGELMAT ISKEVÄT LUOVUUTEEN. Ahmad Dedaar on elokuvantekijä ja tuottaja. Talibanin valtaantulon jälkeen hänen taiteellinen työnsä loppui ja hänen tuotantoyhtiönsä suljettiin.

Elokuvassa ei saa olla naisia eikä musiikkia. Taliban vihaa taidetta ja taiteilijoita.

– Vähän aikaa sitten olin ulkona ja minulla oli kamera mukanani. Halusin kuvata luontoa. Taliban uhkaili minua ja vei kamerani.

Dedaarin mukaan elokuvan pitää hyödyttää talibaneja. Lupaa tuotantoon täytyy kysyä monelta eri organisaatiolta. Hakuprosessi on pitkä ja vaativa.

Talibanin noustua valtaan Ahmad Dedaar myi tuotantovälineensä pilkkahinnalla.

– Afganistaniin jääneet taiteilijat elävät köyhyydessä. Useiden elokuvantekijöiden irtaimistoa on takavarikoitu ja heitä on pahoinpidelty taiteensa vuoksi.

ELOKUVA-ALAN NAISET KÄRSIVÄT. Nimettömäksi jäävä naisnäyttelijä ja elokuvantekijä kertoo piilottelevansa Kabulissa, eikä voi harjoittaa ammattiaan. Taliban on naisia vastaan, erityisesti elokuvantekijöitä ja taiteilijoita. 

Toinen naispuolinen elokuvantekijä nostaa esiin samanlaisia ongelmia. Hän kertoo olleensa työtön jonkun aikaa ja lopulta vaihtaneensa ammattia.

– Talibanien rajoitteiden takia elokuva-ala Afganistanissa ei pysy hengissä, hän sanoo.