Moraalipoliisit huutavat naisille kaduilla

Profiilikuva
Blogin kirjoittajat ovat Afganistanissa eläviä Suomen kouluttamia naistoimittajia. Talibanin vainon takia he kirjoittavat nimettöminä.

Hei tyttö! 

Miksi tukkasi näkyy?

Mene heti kotiisi!

Naisten asiain ministeriöstä tuli tiukka Hyveiden edistämisen ja pahan vastustamisen kontrolliministeriö.

Ministeri Mohammad Khalid Hanafilla on pieni, mutta tärkeä, ministeriö ja paljon valtaa Afganistanissa. 

Tämä ministeriö valvoo islamilaisten lakien ja ohjeiden noudattamista. Naisten pukeutuminen, miesten parrat ja rukouksiin osallistuminen ovat tiukassa valvonnassa. 

Paikalliset moraalipoliisit eivät vastaa toimistaan kenellekään.

Entinen Naisten asiain ministeriö lakkautettiin talibanien tultua valtaan. Samassa rakennuksessa majailee nyt uusi ”Hyveiden edistämisen ja pahan vastustamisen ministeriö” (The Ministry of Promoting Virtue and Prohibiting Evil).

Kyseinen ministeriö oli olemassa myös edellisellä talibanin kaudella 1990-luvulla. Se toimii nyt uskonnollisena ja moraalisena vahtina ja määrää niin ministeriöiden ja virastojen kuin koulujen ja tavallisten ihmistenkin käyttäytymis- ja pukeutumissäänöt.

Näitä määräyksiä on noudatettava. Niitä valvovat kaduilla partioivat ministeriön virkamiehet ja poliisit.

Heti talibanien hallinnon aloittaessa Hyveiden edistämisen ministeriö määräsi taksit lopettamaan musiikin soittamisen autoissa. Naisten ottaminen kyytiin ilman peittävää hijabia ja ilman miestä kiellettiin myös, eikä nainen saa istua etupenkillä kuljettajan vieressä.

Rukousaikoina ei kukaan saa tehdä työtä.

Ohjeet ovat tiukat miehillekin. Viime kuussa valtiovarainministeriön virkamiehille annettiin määräys, että töissä pitää olla parta ja hattu tai turbaani. Jollei ole, saa potkut.

Samanlaiset määräykset on annettu myös maakuntien virastojen virkamiehille; parta, päähine tai potkut.

Naisten asiain ministeriö muuttui yhdessä yössä Hyveiden edistämisen ja pahuuden vastustamisen ministeriöksi, joka toimittaa koko maassa ylimmän moraalipoliiisin virkaa.

Mazar-e-Sharifissa asuva Hanifa kertoo talibanien partioivan kaduilla avolava-autoillaan ja huutavan kovaäänisiin  naisille ohjeita peittää itsensä paremmin. 

Hän oli kaupungilla ostoksilla kahdeksanvuotiaan tyttärensä kanssa, kun talibanit pysäyttivät heidät. 

Etkö ole muslimi? Miksei tytöllä ole huivia, he kysyivät uhkaavasti. 

Hanifa oli vastannut tytön olevan vielä lapsi. Lisää talibaneja tuli paikalle ja kaikki alkoivat huutaa heille. Hanifa pääsi yleisöjoukon suojissa juoksemaan pakoon kotiinsa.

Myös Aziza kertoo, että talibanit partioivat kaduilla, tarkastavat naisten ja tyttöjen pukeutumisen ja huutavat ohjeita kovaäänisiin:

Hei tyttö, miksi sinun hiuksesi näkyvät?

Hei tyttö, miksi et pidä oikeita vaatteita?

Menkään heti kotiinne!

Miksi sinulla on meikkiä?

Mikset pidä islamilaista hijabia?

Miksi olet kaupungilla ilman miestäsi?

Azizan mukaan naisille huudetaan, vaikka he olisivat pukeutuneet aivan ohjeiden mukaan. Jollet heti tottele, talibanit uhkaavat tulla autoistaan hoitamaan asian.

Balkhin yliopistossa opiskeleva Marwa sanoo talibanien käyttäytyvän kuin eläimet naisia kohtaan.

Yliopiston portilla naisopiskelijat tarkastetaan, heillä ei saa olla kännykkää, eikä kuvia saa ottaa. Tytöt eivät saa seisoskella kampuksella tai käytävillä.

Ollessani kaupungilla ostoksilla näin naisten piiloutuvan peloissaan kauppoihin talibanien ajaessa kaduilla, Marwa kertoo. Hän palasi itkien kotiin.

En voi uskoa mitä näen ja kuulen. Kaikki tyttöjen ja naisten haaveet ovat haihtuneet pölyyn ja elämme kuin painajaisunessa, hän sanoo.

Naisten asiain lakkautetun ministeriön tehtävänä oli huolehtia, että naisten lailliset, taloudelliset, sosiaaliset, poliittiset ja ihmisoikeudet toteutuvat ja että naisten oikeuksia olla turvassa kaikelta syrjinnältä ja väkivallalta kunnioitetaan.

Jutussa esiintyvien naisten nimet on turvallisuussyistä muutettu.