Lapsiavioliitot lisääntyvät rajusti Afganistanissa

Profiilikuva
Blogin kirjoittajat ovat Afganistanissa eläviä Suomen kouluttamia naistoimittajia. Talibanin vainon takia he kirjoittavat nimettöminä.

Pakko- ja lapsiavioliittojen määrä on kasvanut, kun taliban-hallinto on elvyttänyt kyseenalaista perinnettä. Tytöt eivät ole Afganistanissa päässeet kouluun tai yliopistoon yli 17 kuukauteen. Haasteita on monia.

Yksi niistä on alaikäisen pakottaminen avioliittoon. Yksi syy liittojen yleistymiseen on se, että perheen tyttöjä ei haluta naittaa talibanille. Hallinto on puolessatoista vuodessa osoittanut, että pakkoavioliitto heidän kanssaan tekee tyttöjen tulevaisuudesta ja kohtalosta epävarmoja.

Perheet naittavat tyttäriään alaikäisinä säästääkseen heidät ihmisryhmältä, jotka loukkaavat perusoikeuksia. Myös köyhyys lisää teini-ikäisten järjestettyjä liittoja. Myötäjäisillä saadaan ruokaa perheen muille jäsenille.

 Naisten elämä Afganistanissa on kutistettu minimiin ja alaikäisten tyttärien myyminen naimisiin on osa sitä.

Tyttöjä myydään Unicefin mukaan etukäteen vaimoiksi jopa vauvoina. Unicefin arvion mukaan noin 28 prosenttia tytöistä joutuu naimisiin alle 18-vuotiaina. Lapsiavioliitot olivat Afganistanissa yleisiä jo ennen talibanien nykyistä aikaa. Nyt koronan, ruokakriisin, suljettujen koulujen, naisten työpaikkojen katoamisen ja kylmän talven seurauksena taloudellinen tilanne monissa perheissä on katastrofaalinen. Tyttöjen myyminen naimisiin on yksi tapa selviytyä.

Jopa 14-vuotiaita naitetaan pohjoisessa maakunnassa, kertoo Zainab (nimi muutettu). Hän on naisaktivisti ja erittäin huolissaan alaikäisten liitoista.

Jopa 14-vuotiaita menee naimisiin. Liittojen lisääntyneen määrän syynä on se, että taliban uhkailee tai sieppaa tyttöjä. Perheet naittavat heitä sukulaisilleen säästääkseen heidät joutumasta muukalaisten käsiin.

Toisaalta taliban yrittää urkkia tietoja siitä, kuinka monta naimatonta tytärtä perheessä on.

Jos heitä on, heidät halutaan vaimoiksi. Moskeijoissa täytetään kaavakkeita, joissa kysellään perheiden tietoja, erityisesti 13-18-vuotiaiden tyttöjen tietoja kysellään. Tämä on hallinnon ohje, kertoo Zainab.

Taliban uhkailee perheitä, jopa tappaa alaikäisten tyttöjen perheenjäseniä Kabulissa ja muissa maakunnissa. Heitä pakotetaan toiseen tai kolmanteen liittoon. Nuorilla ja koulutetuilla tytöillä on näistä karvaita kokemuksia.

Ystäväni on 15-vuotias. Eräällä yli viisikymppisellä taliban-komentajalla oli jo kaksi vaimoa, mutta hän kosi kaveriani, joka kieltäytyi. Perhe joutui pakenemaan keskellä yötä. He eivät voineet ottaa mitään mukaansa. Perhe elää jossain salaisessa paikassa. En tiedä mitään ystävästäni enkä hänen kohtalostaan, kertoo Maria (nimi muutettu).

Perheet myyvät tyttäriään naimisiin talibanien pelosta ja saadakseen rahaa elämiseen.

Veli tapetaan, jos sisko kieltäytyy. Kabulista oleva Marwa (nimi muutettu) sanoo että yksi tailban-ryhmän jäsen lähetti ensimmäisen vaimonsa sukulaistensa kotiin kosimaan kymmenennellä luokalla olevaa tyttöä. Taliban uhkasi tapaa tytön veljen, jos hän ei suostuisi kosintaan, kertoo Marwa. Mies oli yli 30 vuotta tyttöä vanhempi.