Kuolleitten ja kahlehdittujen naisten määrä pelottaa

Profiilikuva
Blogin kirjoittajat ovat Afganistanissa eläviä Suomen kouluttamia naistoimittajia. Talibanin vainon takia he kirjoittavat nimettöminä.

Talibanien noustua valtaan Afganistanissa, naistoimittajilta on katkaistu mahdollisuus tehdä työtä.  Työttömyyden lisäksi väkivalta ja jatkuva uhka ovat läsnä meidän arjessamme.  Suurin osa toimittajanaisista pysyttelee piilossa ja pelkää sekä oman että perheenjäsentensä elämän puolesta.

Tänään olen yksin kotona, odotan milloin verenhimoiset talibanit tulevat kostamaan minulle viisauteni ja tietämykseni takia. Ennen kaikkea pelkään, koska olen toimittaja ja nimenomaan nainen.

Toimittajana olen sitoutunut journalismin tavoitteisiin ja velvollisuuksiin. Olen ihminen, jonka maailmassa on toivoa, tavoitteita ja ihanteita toimittajan tehtävän onnistumiseksi.  

Olen nuoresta asti kouluttautunut, tehnyt parhaani ja palvellut ihmisiä, etenkin vangiksi joutuneita ystäviäni, jotka elävät sodan runtelemassa maassani.

Kyllä… aloitin tällä tavoitteella… mutta mitä tänään tapahtuu?

Piileskelen kotimaassani psyykkisten paineiden ja turvallisuusuhkien alla. 

Ennen talibanin valtaannousua, tein työtäni ja elin elämääni sitoutuneena toimittajana ja valtion viranomaisena.   

Olen ollut innokas ihmisyyden puolustaja teini-iästä asti, etenkin taistelussa naisia ja tyttöjä kohtaan rakennettuja mädäntyneitä uskonnollisia ja keskiaikaisia tapoja, perinteitä ja heimokantaisuutta vastaan. 

Olen taistellut heltymättä useita vuosia, ja tahdon edelleen väsymättä puolustaa naisten ihmisoikeuksia. Sadattuhannet naiset, jotka ovat perheidensä elättäjiä, elävät köyhyydessä ja jopa heidän lapsensa kuolevat köyhyyteen.

Etenkin toimittajat elävät vankeina kodeissaan henkisen paineen ja pidättämisen pelon alla.

Järkyttävä painajainen

Pelkään nukkua. Joka yö näen painajaisia, että talibanit ovat pidättäneet minut ja että ympärilläni on tusinoittain aseistettuja kostonhaluisia talibaneja. Unessa odotan elämäni päättyvän. 

Tämän pelon takia yritän olla nukkumatta. Mutta ikäväkseni uni ja painajainen tulevat. Tämä kuolinkamppailu terroria vastaan tuntuu vievän elämäni ennen kuin talibanit sen tekevät.

Tämän minussa tapahtuneen muutoksen ja unettomuuden takia pääni, käteni, jalkani ja joskus koko olemukseni vapisevat hallitsemattomasti herätessäni. Tarvitsen apua, jotta pelastuisin tältä kauheudelta.

Olen yksin kotona. Vapisen pelosta. Pelkään talibanien kostoa, koska olen nainen ja toimittaja.

Toimittajat panikoivat ja pakenevat talibanien pelossa

Toimittajille -ja etenkin naistoimittajille- elämä on tullut vaaralliseksi ja pelottavaksi.  Eräässä tapauksessa Human Rights Watchin mukaan yhden provinssin taliban-johtaja uhkasi hirttää kaupungin torilla toimittajan, jos tämä jatkossa kertoisi julkisesti ovelta ovelle -tarkistuksista.

Kaikki tiedotusvälineiden julkaisut ovat saaneet uskonnollisen muodon. Jos jossain mediassa valmistellaan kriittistä raporttia, talibanit reagoivat vahvasti. Tämän voisi sanoa niinkin, että medialla on vaikea hengittää talibanien hallinnon ja sensuurin alla.

Tilanne on hankala ja huolestuttava myös sosiaalisessa mediassa. Vältämme etenkin kasvokuviemme postaamista.

Tuore isku afgaaninaisia vastaan on talibanien uusi ohjeistus maan medialle. Ohjeistus loukkaa koko yhteiskuntaa ja uhkaa maan heikkoa rakennetta. Se osuu koko yhteiskuntaan, ja ennen kaikkea heikossa asemassa oleviin Afganistanin naisiin.

Taidetta ja naisia vastustavan ohjeistuksen toimeenpanon seurauksena työttömien toimittajien määrä kasvaa ja yhä useampi naistoimittaja on pakotettu lähtemään maasta. Sen seurauksena median ovia sulkeutuu.

Kahdeksan kohdan ohjeistus estää naisten esiintymisen mediassa ja kieltää jyrkästi viihteen ja arvostelevat ohjelmat.

Naiset eivät saa osallistua elokuvien, tv-sarjojen eivätkä televisioviihteen tekemiseen. Naispuolisilta kuuluttajilta ja esiintyjiltä edellytetään hijabin käyttöä. Naisten tulee kieltäytyä komedioissa esiintymisestä.

Miehiltäkin edellytetään ”asiallisen peittävää” vaatetusta talibanien ohjeistusten mukaan. 

Edellisen hallituksen kaaduttua naisilta ja tytöiltä kielletään nyt perusoikeudet eivätkä he saa tehdä töitä tai opiskella.

Ohjeistus kieltää levittämästä televisiossa elokuvia ja sarjoja, jotka ovat vastoin Afganistanin periaatteita ja arvoja. Kotimaiset ja ulkomaiset elokuvat, joissa kuvastuu ulkomainen kulttuuri ja tavat, ovat niin ikään kiellettyjä. 

Määräys vastustaa perus- ja ihmisoikeuksia, kuten oikeutta valita ammattinsa, ja etenkin naisten oikeuksia jopa mielipiteenvapauteen. Se on osoitus ääritalibanien tyhmyydestä.

Talibanien teoria naisten eliminoinnista

väestöstä yli puolet on naisia. Heillä pitäisi olla merkittävä osuus maan kasvun, kehityksen ja hyvinvoinnin edistämisessä. Siksi heillä tulee olla oikeus koulutukseen ja osallistumiseen.

Kaikissa kehittyneissä yhteiskunnissa naiset ovat olleet mukana kasvussa ja kehityksessä. Mutta Afganistanissa naisia käytetään työkaluina, jotka on pidettävä kotona vankeudessa kotitöissä ja miestensä palvelijoina.

Vuosina 1996-2001, kun talibanit edellisen kerran hallitsivat Afganistania, naisilta kiellettiin työnteko kodin ulkopuolella ja tytöiltä koulunkäynti. Naiset saivat poistua kodeistaan vain hijabiin pukeutuneina ja miespuolisen sukulaisen seurassa.

Afganistanin kansa kaipaa kansainvälistä tukea, jotta kehitys veisi kohti ihmisoikeuksia ja ihmisyyttä. Kansa pitäisi pelastaa murhaajien sekä uskonnollisten ja keskiaikaisten ekstremistien käsistä.

Kauan eläköön ihmisarvo!