Kidutettujen ja tapettujen naisten määrä kasvaa rajusti

Profiilikuva
Blogin kirjoittajat ovat Afganistanissa eläviä Suomen kouluttamia naistoimittajia. Talibanin vainon takia he kirjoittavat nimettöminä.

Paloitellun kätilön ruumis löytyi. Hän oli ollut paluumatkalla työvuorostaan Mazar-i-Sharifin sairaalasta. Kätilö Nafish Balkhia oli kidutettu rajusti. Sukulaiset, paikalliset aktivistit ja useat kaupungin asukkaat kertovat talibanien tappaneen hänet, koska hänellä ei ollut miessukulaista, mahramia, mukanaan autossa.

Afganistanissa toimivat ihmisoikeus- ja naisten oikeuksia seuraavat organisaatiot, myös YK, ovat tuominneet esiin nousseita vastaavia naisiin kohdistuneita kidutuksia ja tappoja.

Taliban ei kerää surmattujen naisten tapauksia. Näin totesi talibanhallinnon edustaja. Hänen mukaansa naisten murhat liittyvät aina perheen sisäisiin ongelmiin.

– Eikä media jostain syystä hyväksy tätä selitystä.

Päätön naisen ruumis löytyi Kandaharista. Informaatio- ja kulttuuriministeriön työntekijä Eidi Mah ja hänen kaksi tytärtään ammuttiin Kabulissa. 

Edellisen hallinnon naispoliisi Negar löytyi ammuttuna Ghorin maakunnassa.

Naisaktivisti Samargol tapettiin Kapisan maakunnassa.

13-vuotiaan koulutytön ruumis löytyi Kabulin keskustasta. Toinen tapettu tyttö löytyi roskalaatikosta.

Kateissa jo kuukausia on ollut myös naissotilas Heratista sekä koulutyttö Balkhin maakunnasta.

Alia Azizi, naissotilas Heratista, kateissa jo kuukausia. Samoin Mahsa, koulutyttö Balkhin maakunnasta.

Nämä ovat ”pikku-uutisia” Afganistanin mediassa. Balkhin maakunnan keskuskaupungin  Mazar-i-Sharifin asukkaat sanovat, että ainakin kymmenen naista on tapettu talibanien hallinnon alettua. 

Paikallinen media kertoo neljästä tapetusta nuoresta tytöstä ja ainakin yksi tyttö on edelleen kateissa. 

Valtakunnan median tietojen mukaan ainakin 45 naista on ammuttu, kivitetty tai he ovat tehneet itsemurhan. Tapettuja naisia löytyy ympäri maata. Erityisesti pohjoinen Balkhin maakunta näyttä olevan naisille vaarallinen. 

Löytyneiden ruumiiden määrä on todennäköisesti vain jäävuoren huippu. Kadonneista tietävät vain perheet.

Vuosi on kulunut talibanien hallinon aloitettua. Kohta vuosi on kulunut myös kansalaisaktivisti Forozan Safin murhasta Mazar-i-Sharifissa Balkhin maakunnassa.

Näin Forozanin isä vastasi Radio Azadin kysymykseen tietääkö hän kuka tappoi hänen tyttärensä:

− Asemiehet ampuivat tyttäreni. Sinä tiedät paremmin kuin minä keitä nuo miehet voisivat olla. Mutta selvää on, ettei poliisilla ole aikomustakaan tutkia tapausta. 

Uutinen Forozan kuolemasta kiinnosti Afganistanin mediaa. Sisäministeriön Saeed Khosti joutui vahvistamaan, että Forozan lisäksi kolme muutakin naista oli tapettu Mazar-i-Sharifissa.

Samanaikaisesti sieltä löytyi myös yhden naissotilaan ja kahden miessotilaan ruumiit.

− Rikoksia ei voi vähentää nollaan missään yhteiskunnassa. Islamilainen emiraatti tutkii vakavasti kaikki tällaiset tapaukset.Aina kun jossain ilmenee väkivaltaa, me käynnistämme tarvittavat toimenpiteet, taliban-hallinnon edustaja vakuutti.

Uhrien tilastotiedot puuttuvat. Mikään kansainvälinen tai afganistanilainen järjestö ei ole julkaissut tilastotietoa taliban-hallinnon aikana tapettujen naisten määrästä.

 Afganistanissa ei aiemminkaan ole juuri tilastoja harrastettu, joten kaikki luvut ovat jonkun arvioita.

Human Right Watchin loppusyksyn raportissa arvioidaan, että taliban-hallinnon aikana on kadonnut tai teloitettu yli sata entisen hallinnon sotilas- ja turvallisuushenkilöä neljässä maakunnassa ilman oikeudenkäyntejä. Nämä ovat miehiä ja naisia.

Kaksi päivää valtaan tulonsa jälkeen talibanit ilmoittivat, että kaikki edellisen hallinnon työntekijät mukaan lukien sotilaat ja turvallisuushenkilöt, saavat yleisen armahduksen eikä heitä rangaista.

Paljastuneiden teloitusten ja murhien valossa tämäkin lupaus näyttää lähinnä irvokkaalta.