Julkiset ruoskinnat lisäävät rajusti pelkoa ja paniikkia

Profiilikuva
Blogin kirjoittajat ovat Afganistanissa eläviä Suomen kouluttamia naistoimittajia. Talibanin vainon takia he kirjoittavat nimettöminä.

TALIBAN-HALLINNON KIRISTYVÄ OTE NÄKYY

nyt ympäri maata toteutettavilla julkisilla ruoskinnoilla. Näiden määrä on lisääntynyt. Monet afgaanit pelkäävät kauhuissaan rajua kohtaloa joutua rangaistavaksi stadioneille.

”Talibanit ovat muuttuneet mielestäni paljon rajummiksi ja aggressiivisemmiksi. Näin itse ruoskintoja jo 1990-luvulla Jouzjanissa. Nyt ihmisiä ruoskitaan rangaistukseksi muun muassa varkauksista ja epäillyistä suhteista.”

MIEHEN JA NAISEN EPÄILLYSTÄ SUHTEESTA on annettu jopa 39 ruoskaniskua, varkaudesta lapselle peräti 60 iskua. Ruoskinnat toteutetaan näytösluontoisesti joko ryhmäpieksäjäisissä tai yksilön pieksentänä. Ruoskittujen vammoista tai menehtymisistä ei puhuta. Osa pahiten pieksetyistä todennäköisesti voi menehtyä saamiinsa vammoihin. Tilanne on vaikea, kun terveydenhoitoa ei juurikaan ole saatavilla. Paikallisviranomaiset toteuttavat ruoskimiset taliban-ministerin virallisella valtakunnallisella päätöksellä.

RUOSKIMISILLE EI HALUTA KANSAINVÄLISTÄ JULKISUUTTA ja paikallista mediaa on kielletty raportoimasta näistä tapahtumista. Stadioneiden katsomoissa on vain miehiä. Joitain kuvia ja videoita on näkynyt netissä. Tämän jutun tiedot ovat peräisin paikallisista Independent Farsi, Salam Watander ja Etilaatroz medioissa julkaistuista uutisista.

KYMMENIÄ RUOSKITTU JALKAPALLOSTADIONEILLA.

Kolme naista ja yhdeksän miestä sai 21-35 raipaniskua paikallisella jalkapallostadionilla Logarissa. Heillä sanottiin olevan lainvastaisia suhteita.

Toimittajia estettiin ottamasta tapahtumasta kuvia tai videoita. Joulukuussa talebanit ruoskivat 10 naista ja 17 miestä Charikarin stadionilla Parwanissa satojen ihmisten seuratessa tapahtumaa. Jokainen heistä sai 29-39 ruoskan iskua. Näitäkin ihmisiä syytettiin moraalittomasta käytöksestä, varkauksista ja kotoa karkaamisesta.

Charikar-stadionilla Parwanin keskustassa ruoskittiin joulukuussa 27 rikollista satojen katsojien edessä. Tiedon on julkaissut Parwanin oikeuslaitos. Kuvan julkaissut Salam Watandar Network.

IHMISIÄ KATOAA EDELLEEN JATKUVASTI. Julkisten ruoskimisten ohella ihmisiä katoaa jäljettömiin. Heitä ei etsitä ja sukulaisia käsketään olemaan asiasta hiljaa.

Lokakuussa heratilainen Alia Azizi sai puhelinsoiton talibaneilta työpaikalleen.

Sen jälkeen hän katosi. Hänen aviomiehensä on pyytänyt talibaneilta lupaa järjestää rukoustilaisuus Alian muistoksi mutta hänen käskettiin olla hiljaa koko asiasta. Alian perhe uskoo talibanien tappaneen hänet ja he pelkäävät edelleen talibanien kostoa.

JOUKKORAISKAUKSIA JA KUOLEMIA.

Mazar-e-Sarifissa nuoret tytöt ja naiset ovat järjestäneet useita talibanien naisia koskevia määräyksiä vastustaneita mielenosoituksia. Heitä on pidätetty ja siirretty pidätyskeskuksiin. Media on ollut hiljaa heidän kohtalostaan.

Yksi todistajista kertoi Farsi Independentille: ”Pidätetyt naiset on riisuttu ja heitä on kidutettu sähköpampuilla. Heidät on pakotettu nielemään psyyken lääkkeitä, jonka jälkeen talibanit ovat joukkoraiskanneet heidät. Kukaan ei välitä näistä naisista.”

VANKILAOLOISTA OLLAAN HILJAA.

Naisten oloista ja kohtelusta vankiloissa ei tiedetä paljon. Millään organisaatioilla ei nyt ole pääsyä naisvankiloihin.

17-vuotiaan Maryamin ruumis Balkhin maakunnassa ja 14-vuotiaan Golsarin ruumis Faryabin maakunnassa paljastivat, että heidät oli ennen tappamista myös raiskattu. Talibanin viranomaiset ovat olleet löydöistä hiljaa, koska naisia ei nyt lasketa mukaan yhteiskunnan taloudellisiin, sosiaalisiin, laillisiin tai kulttuurisiin toimintoihin.

Panjshirin maakunnasta on kuitenkin saatu tunnustus, jossa ryhmä talibaneja myöntää hyökänneensä naisen kimppuun. Etilaatroz-lehti on saanut käsiinsä nauhoituksen, jossa Panjshirin kaupungin talibanpäällikkö  toteaa syytöksen naisen tappamisesta todeksi. Talibanien valituskomitean jäsen on käynyt Panjshirissa tutkimassa tapauksen ja kuullut naistodistajaa. Kuusi talibania oli syytteessä mutta vain yksi tunnusti teot ja viisi muuta olivat vain paikalla.

PELKÄÄN TYTTÄRIENI PUOLESTA.

”Minulla on kolme tytärtä, joiden puolesta olen peloissani ja huolissani. Talebanit etsivät talosta taloon 13-18 vuotiaita tyttöjä, joita otetaan pakolla vaimoiksi talebaneille. Joudumme muuttamaan koko ajan paikasta toiseen sen mukaan, millä alueella näitä etsintöjä tehdään. Älkää unohtako meitä.”