Afganistanin naiset elävät nyt täydellisessä eristyksessä

Profiilikuva
Blogin kirjoittajat ovat Afganistanissa eläviä Suomen kouluttamia naistoimittajia. Talibanin vainon takia he kirjoittavat nimettöminä.

Talibanit eristivät naisilta mahdollisuudet hyvään elämään. Naisilta kiellettiin koulutus, harrastukset, työ ja terveydenhuolto. Naiset pakotetaan avioliitoon hyvin nuorina ja tätä kautta heidät sidotaan kotiin. Kotiväkivalta on tavallista. Työpaikan ja palkan menettäminen aiheuttavat köyhyyttä ja paljon muita ongelmia. Naisilta on viety mahdollisuudet kehittää itseään. 

MITÄ KAIKKEA NAISILLE TAPAHTUI, kun taliban otti vallan vuonna 2021?   

Tähän kootut tiedot perustuvat ihmisoikeus- ja naisjärjestöjen raportteihin.

1.    Naisasiain ministeriö lopetettiin ja se korvattiin ”Hyveen levittämisen ja pahuuden ehkäisyn” ministeriöllä. Samalla määrättiin, että naisten on pakko käyttää vartalon peittävää hijabia.

2.    Naisilta kiellettiin työt kaikissa julkishallinnon virastoissa.

3.    Tytöt saavat käydä koulua vain kuusi vuotta.

4.    Naiset eivät saa opiskella yliopistossa.

5.    Yksityiskoulut eivät saa opettaa tyttöjä.

6.    Naisprofessorit ja – opettajat eivät pääse työpaikoilleen yliopistossa.

7.    Naiset eivät saa liikkua kodin ulkopuolella ilman miespuolista lähisukulaista.

8.    Naiset eivät saa matkustaa ilman miespuolista lähisukulaista.

9.    Naiset eivät saa käydä huvipuistoissa.

10. Naisten kylpylät on suljettu.

11. Naiset eivät saa harrastaa urheilua ja naisten kuntosalit on suljettu.

12. Naiset eivät saa työskennellä koti- tai ulkomaisissa kansalaisjärjestöissä tai instituuteissa.

NÄILLÄ TOIMILLA NAISET SULJETTIIN koteihinsa, eikä heillä ole enää merkitystä yhteiskunnallisessa elämässä.

Suurin osa näistä kielloista ja määräyksistä on peräisin talibanin johtoon kuuluvalta Mullah Hebatullahilta ja hänen lähipiiriltään. 

Farishte Yaqoubi on naisasia-aktivisti ja pitää talibanin määräyksiä ihmisoikeuksia ja ihmisarvoa loukkaavina. 

Naiset voivat parantaa asemaansa ainoastaan taistelemalla oikeuksiensa puolesta kaikilla mahdollisilla tavoin niin, että heidän vaatimuksensa kuullaan ja huomioidaan myös kansainvälisesti. Näin voidaan vaikuttaa myös siihen, ettei kansainvälinen yhteisö tunnusta hallintoa, joka kohtelee naisia näin. 

PROTESTOINTI NOSTATTAA NAISTEN ITSETUNTOA taistelussa autoritaarista hallintoa vastaan.

Sukupuolten eriarvoisuus on lisääntynyt ennen näkemättömällä tavalla sen jälkeen, kun taliban otti Afganistanissa vallan elokuussa 2021. Naisten mahdollisuudet tehdä työtä tai osallistua yhteiskunnalliseen, kulttuuriseen ja sosiaaliseen elämään ovat vähentyneet huomattavasti. Useimmiten naiset eivät saa opiskella, käydä töissä tai harrastaa ja tämän vuoksi naisten tilanne Afganistanissa on kaikilla elämän aloilla hyvin kriittinen, sanoo naisten oikeuksien puolestapuhuja Amina Fortum. 

Uskonnolliset käsitykset ovat ajaneet kulttuurielämän ahdinkoon, mikä myös vaikeuttaa naisten tilannetta, hän lisää. 

Taliban väittää huolehtivansa naisten oikeuksista islamilaisen sharia-lain keinoin. Mutta kieltämällä naisilta kaiken yhteiskunnallisen osallistumisen he haluavat vain varmistaa, että naiset ovat aina valmiita tyydyttämään miehen tarpeita, sanoo naisasia-aktivisti Razia Barakzai

Naisilla ja sukupuolten välisellä tasa-arvolla ei voi mennä hyvin niin kauan kuin taliban on vallassa. Afganistan on perinteisesti miesvaltainen maa. Naisten syrjintä ei loppuisi talibanin katoamiseen, mutta aivan varmasti tilanne parantuisi huomattavasti, hän lisää. 

NAISTEN KYLPYLÄT SULJETTIIN myös talibanin määräyksestä, koska se katsoi niiden edistävän prostituutiota. 

Jokin aika sitten Heratin provinssissa kärsittiin pakkasesta johtuvasta pahasta vesipulasta ja sen aiheuttamista terveysongelmista. 

HERATISSA AVATTIIN HETKEKSI kylpylä myös naisille yhtenä päivänä viikossa vastoin talibanin määräystä kovien pakkasten ja poikkeuksellisten olojen takia. Kun taliban kuuli tästä, se sulki kylpylän. Sekä omistaja että kylpylässä käyneet naiset ja lapset piestiin. 

Kylpylän asiakas, rouva Simin Shahabi kertoo, että omistajan pidätys ja asiakkaiden kimppuun käyminen aiheutti paniikkia.

Asiakkaat tiesivät, että kylpylä oli avattu vain väliaikaisesti ja olivat onnellisia pesumahdollisuudesta. 

Naisten kylpylät ovat olleet monen afgaaninaisen arjessa tärkeitä puhtauden ja terveyden kannalta. Talibanien vallan alla ovet on pantu kiinni. Toiminta niissä on lopetettu. 

TALIBAN HYÖKKÄSI KYLPYLÄÄN JA PIEKSI puolipukeissa jäätävän kylmässä ilmassa kaduille paenneita kylpyläasiakkaita.

Naisten ja lasten pelokkaat huudot täyttivät kadut, kun talibanit ajoivat heitä takaa. Talibanit pieksivät myös kaduilla olleita paikallisia miehiä. 

Tämän nähdessäni aloin itkeä. Minkä rikoksen olemme tehneet, jotta meitä saa kohdella näin? Miksi joudumme elämään kuin vangit?, rouva Shahabi kysyy. 

Hän nostaa esiin, että taliban on sulkenut kylpylöiden lisäksi myös naisten vaateliikkeet ja kauneussalongit. 

NAISPUOLISET LÄÄKÄRIT OVAT MYÖS AHDINGOSSA. Heidän täytyy käyttää hijabia työssään, ja työmatkalla heillä pitää olla mukanaan miespuolinen lähisukulainen. 

Tämä estää monien naislääkäreiden työnteon, koska heidän miespuoliset lähisukulaisensa ovat itse työssä, iäkkäitä, sairaita tai muuten kyvyttömiä saattamaan naista töihin. 

Eikä heillä kaikilla ole saattajaksi sopivaa sukulaista, sanoo Heratin provinsissa toimiva lääkäri Shabana Akhgar

MÄÄRÄYKSET HAITTAAVAT KOKO MAAN TALOUTTA, eivätkä ainoastaan naisten elämää.

Olen perheeni ainoa elättäjä. Minulla ei ole isää, vanhempaa veljeä eikä aviomiestä. Mistä minä voisin saada saattajan, jonka täytyy olla miespuolinen lähisukulainen, kysyy lääkäri Roya Shirin Sokhon.

En tiedä, mitä tehdä. Jos minun pitää jättää työni saattajan puuttumisen vuoksi, en voi myöskään huolehtia perheestäni. Äitini raatoi vuosia, jotta pystyin kouluttautumaan lääkäriksi. Nuoremmille sisaruksilleni olen ollut ainoa toivo. Miten heidän käy, ellen voi käydä töissä?

Lääkärit pyytävät kansainväliseltä yhteisöltä käytännön tukea talibania vastaan. He pyytävät, ettei ulkomaailma olisi hiljaa ja katselisi, miten Afganistan murenee talibanin käsissä. 

TALIBAN PIISKASI, TELOITTI, kivitti ja ampui lähes 100 naista ja 300 miestä julkisesti stadioneilla, moskeijoissa ja muissa julkisissa paikoissa Afghanistan Information Network -järjestön raportin mukaan vuoden 2022 aikana.

Kansainvälinen yhteisö ja myös monet islamilaiset maat ovat tuominneet nämä teot ihmisoikeuksien ja naisten oikeuksien vastaisina. Siitä huolimatta talibanhallinto perustelee tekojaan islamilaisella lailla ja sanoo jatkavansa sen noudattamista.