Afganistanin naiset eivät suostu vaikenemaan

Profiilikuva
Blogin kirjoittajat ovat Afganistanissa eläviä Suomen kouluttamia naistoimittajia. Talibanin vainon takia he kirjoittavat nimettöminä.

Vuosi talibanin hallinnon alla on kulunut. Naiset ovat tulleet kaduille osoittamaan mieltään. Nykyhallinnon vastarinta näkyy myös räväköinä kannanottoina sosiaalisen median kanavilla.  

Vuoden aikana afgaaninaiset ovat perustaneet kymmenittäin uusia verkostoja, jotka tuovat kuuluville heidän ääntään ja kertovat meneillään olevista mielenilmauksista. 

Uudet verkostot vastustavat talibanin ääri-islamistista hallintoa, joka ei anna naisille mahdollisuuksia ylläpitää oikeuksiaan sillä tasolla, mille ne saatiin kehitettyä kahdenkymmenen edellisen vuoden aikana.  

Laajaa keskustelua herättää parhaillaan muun muassa ennen talibanin valtaantuloa presidenttinä toimineen Ashraf Ghanin vaimon Rula F. Saadah Ghanin tuleva puhe Yhdysvalloissa. 

Hänen on määrä puhua Washingtonissa 6. lokakuuta afgaaninaisten voimaannuttamisesta johtavaksi luonnehditun naisjärjestön edustajana.   

Tässä samaisessa tilaisuudessa esitellään eri maiden naisia ja heidän saavutuksiaan muun muassa muotialalla ja kuvataiteissa. 

Tilaisuuden tavoitteena on herättää keskustelua siitä, miten naisia voitaisiin tukea taiteen avulla ja saada näkyvyyttä heidän työlleen.  

Tieto tulevasta tapahtumasta on herättänyt paljon närää afgaaninaisten keskuudessa. Se on näkynyt räväköinä kannanottoina lukuisilla Twitter- ja Facebook-tileillä.  Monet vaikuttajanaiset ovat omilla nimillään ilmaisseet suoraan närkästyksensä. 

Kommentoijien mukaan entisen presidentin vaimo ei voi edustaa afgaaninaisia, koska hän miehineen on heidän mielestään korruptoitunut ja osaltaan jopa syypää siihen, että maa ylipäätään luhistui talibanin vallan alle.

Vuoden aikana afgaaninaiset ovat perustaneet kymmenittäin uusia verkostoja, jotka tuovat kuuluville heidän ääntään ja kertovat meneillään olevista mielenilmauksista. 

Protestoivien naisten liike on yksi uusista protestiliikkeistä. Se muistuttaa, että entisen presidentin vaimoa syytetään naisten tukiohjelmiin liittyneestä lahjonnasta. 

Liike epäilee, että kutsu pitämään puhetta Washingtoniin olisi samalla yritys kiillottaa hänen mainettaan.

Ennen talibanin valtaantuloa Afganistanin ensimmäinen nainen Rula Ghani pakeni presidenttimiehensä kanssa ensin Arabiemiraatteihin ja sieltä Yhdysvaltoihin.

Wikipedian mukaan Rula Ghani on kolmen maan, Afganistanin, Libanonin ja Yhdysvaltojen kansalainen, ja hän kuuluu Libanonin kristittyihin. 

Jos lokakuinen esiintyminen Washingtonissa toteutuu, se on hänen ensimmäisensä Afganistanista lähdön jälkeen. 

Kabulissa on myös järjestetty mielenilmaus, jonka osallistujat vastustivat kaikkia liikkeitä ja poliittisia päättäjiä, jotka toimivat Afganistanin kansan tahtoa vastaan. 

Kansainväliset mediat kertovat naisten mielenosoituksista Kabulin kaduilla. Yhdessä äskettäisistä mielenosoituksista vastustettiin kaikkia liikkeitä ja poliittisia päättäjiä, jotka toimivat Afganistanin kansan tahtoa vastaan.