Afgaanimusiikkia pidetään hengissä myös maanpaossa

Profiilikuva
Blogin kirjoittajat ovat Afganistanissa eläviä Suomen kouluttamia naistoimittajia. Talibanin vainon takia he kirjoittavat nimettöminä.

Talibanit kieltävät musiikin. Monet afgaanit jatkavat musiikin harrastamista ja soittamista  maanpaossa. Alkuperäistä afgaanimusiikkia arvostetaan. Perinne halutaan pitää hengissä.

Afganistanin Kansallinen Musiikkikoulu – The Afghan National Institute of Music – perustettiin opetusministeriön alaisuuteen vuonna 2010 tohtori Ahmad Sarmastin aloitteesta. 

Musiikkikoulu Kabulissa otti oppilaikseen myös köyhien perheiden lapsia. Sitä kautta monet katulapsetkin pääsivät mukaan toimintaan. 

Kolmasosa oppilaista oli tyttöjä. Toimintaa pyöritettiin avointen ovien periaatteella. Koulussa pureuduttiin afganistanilaiseen ja länsimaiseen musiikkiin, mutta samalla köyhienkin perheiden lapset saivat mahdollisuuden peruskoulutukseen. 

Maailmanpankki oli mukana rahoittamassa toimintaa ja soittimien hankintaa.  Suomen lähetystö tuki myös musiikkikoulun toimintaa. Innostuneet opettajat kannustivat koululaisia opiskelemaan. Koulun konsertit olivat usein loppuunmyytyjä.

Naisilla oma orkesteri 

Musiikkiin innostuneiden joukossa oli lapsia, nuoria, aikuisia, tyttöjä ja poikia. Heitä opettivat afganistanilaiset sekä ulkomaalaiset opettajat, jotka kylvivät heidän sydämiinsä rakkauden musiikkiin ja innostivat soittamaan myös perinteisiä afgaanisoittimia.

Lähes 70 prosentilla opiston opiskelijoista oli köyhyystausta. Monet ansaitsivat elantonsa tekemällä katukauppaa. Silti he tuottivat kunniaa kotimaalleen.

Afganistanin ensimmäinen naisten orkesteri Zohreh, oli yksi kuuluisimmista opiston esiintyjäryhmistä. Se loisti kuin kirkas tähti afganistanilaisen musiikin taivaalla. Sitä johti Negin Khaplwa.

Musiikkikoulun oma sinfoniaorkesteri on konsertoinut menestyksekkäästi mm. Carnegie Hallissa ja Kennedy Centerissä

Musiikki, sen tekijät ja harrastajat on ajettu ulos musiikkikoulun rakennuksesta Kabulissa. Nyt se toimii talibanien tukikohtana.

Taliban sammutti valon

On kulunut jo pari vuosikymmentä siitä, kun talibanit edellisen kerran sammuttivat opiskelijoilta musiikin valot. Talibanit olivat jo kieltäneet musiikin kokonaan Afganistanissa vuosina 1996-2001.

Musiikkikoulussa työskennelleiden taiteilijoiden ja opiskelijoiden voimin alkuperäinen afgaanimusiikki vahvisti asemaansa ja nousi uusiin ulottuvuuksiin.

Mutta jälleen kerran, kun talibanit olivat kaapanneet vallan Kabulissa, se taantui, eikä täältä kuulunut enää minkäänlaista musiikkia.

Opiskelijat, opettajat ja henkilökunta perheineen jättivät kotimaansa. Taliban valtasi Kabulin 15.8.2021. Kaupunkiin iski kaaos. Maasta poistuminen Kabulin lentokentän kautta hankaloitui. Moni lähtijä menehtyi.

273 Afganistanin musiikkikoulun opettajaa, opiskelijaa ja henkilökuntaan kuuluvaa pelkäsivät henkensä puolesta ja pakenivat Dohan kautta Lissaboniin. Mukana oli myös naisten Zohreh orkesterin jäseniä, vaikka naispuolisten opiskelijoiden lähtö maasta oli lähes toivotonta.

Aseet taiteen tilalle

Tänään Afganistanin Kansallisen Musiikkikoulun rakennus toimii talibanin tukikohtana. Siellä he kulkevat edestakaisin aseita ja muita sotatarvikkeita kantaen taiteiden talossa. Talibanit ovat syrjäyttäneet koulun, opiskelijat ja henkilökunnan. He ovat tuhonneet vuosia Afganistanissa tehdyn kovan työn.

Talibanilla ei ole myönteistä näkemystä musiikista. Heidän ristiriitaiset mielipiteensä laulajista ja muusikoista eivät ole jättäneet mitään toivoa Kabulin musiikkikoululle eikä muille taiteen aloille Afganistanissa.

Toivoa maanpaosta

Pelastuttuaan monet Kabulin musiikkikoulun opettajat ja opiskelijat ovat jatkaneet musiikin harrastamista ja harjoittelua Portugalin Lissabonissa tuntuvilla panostuksilla ja rakkaudella. He ovat sitoutuneet ylläpitämään afgaanimusiikin hengissä maanpaossakin. He tahtovat säilyttää kotimaansa kulttuuriperinteen ja toimia Afganistanin kansan äänenä.