Yhdennellätoista hetkellä

Profiilikuva
Blogit 35mm
Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden kuvatoimittaja.

35mm pääsi seuraamaan 11-kollektiivin uuden suurprojektin viimeisiä ponnisteluja. Lehdistön esikatseluversio ei ollut vielä valmistunut, joten lähdin katsomaan paikan päälle. Ryhmän jäsenet Aleksi Poutanen ja Sakari Piippo ovat sulkeutuneet Senaatintorin laidalla olevan NewCo-yrityshautomon uumeniin. Kriisi?-valokuvaprojektin verkkojulkaisua viimeistellään kovalla kiireellä julkaisupäivän alla.

Yhdentoista valokuvaajan ryhmän yhteistyössä Kaskas Media -toimittajaryhmän kanssa tekemästä verkkojulkaisusta on syntymässä Suomessa ennennäkemättömän visuaalinen kokonaisuus.

Aleksi Poutanen, Sakari Piippo ja Lauri Koutaniemi viimeistelemässä 11media.fi -julkaisua. Kuva: Markus Pentikäinen
Aleksi Poutanen, Sakari Piippo ja Lauri Koutaniemi viimeistelemässä 11media.fi -julkaisua. Kuva: Markus Pentikäinen

Ryhmän palkkaama ohjelmoija Lauri Koutaniemi syöttää koneelleen HTML5-koodia ja saa kuvat ja tekstit rullaamaan pehmeästi koko näytön kokoisina niin tv-ruudulla kuin matkapuhelimen näytölläkin. Pöydällä on tyhjiä energiajuomatölkkejä, ja miesten väsyneiden katseiden alta paistaa innostus.

Yhdentoista valokuvaajan kollektiivin pitkään elänyt haave omasta, laajalle levitettävästä kansainvälisestä valokuvajulkaisusta on toteutumassa.

Ryhmä mainostaa projektiaan suurimpana suomalaisena kuvajournalistisena digijulkaisuna. Suurtyötä aiotaan jatkossa hyödyntää uudessa 11media-verkkokonseptissa, joka toimii itsenäisten valokuvaajien kustantajista riippumattomana julkaisukanavana.

11-kollektiivi aloitti toimintansa pari vuotta sitten Ryhmä 11 -nimellä. Kollektiivi muodostuu lähinnä Tampereen yliopistossa opiskelleista kuvajournalisteista. Ryhmän ensimmäinen Suomi/Finland-projekti noteerattiin laajalti, ja 11-kollektiivi on saanut mittavia apurahoja mm. Patricia Seppälän ja Koneen säätiöiltä sekä valtion valokuvataidetoimikunnalta. Tämän tuen ansiosta kunnianhimo seuraavan projektin osalta kasvoi. Yhdestätoista työstä yhdeksän on tehty ulkomailla ja kaksi Suomessa. Useimmissa projekteissa on lähdetty matkaan kuvalähtöisesti, ja toimittajat on palkattu myöhemmin mukaan.

Tammikuun alussa Pekingin ilmasta mitattiin ennätyskorkeita saastepitoisuuksia. PM 2.5- pienhiukkasindeksi rikkoi parhaimmillaan 1000 rajan kun hengenvaaralliseksi määritelty taso on 300.
Tammikuun alussa Pekingin ilmasta mitattiin ennätyskorkeita saastepitoisuuksia. Kuva: Aleksi Poutanen

Aleksi Poutanen aloitti Kriisi?-projektin kuvauksensa ryhmän ensimmäisenä tammi-/ helmikuussa 2012. Kiinasta tulleissa uutisissa maan suurkaupunkien saasteluvut hipoivat uusia uusia ennätyksiä.

Poutanen pääsi paikan päälle ryhmän yhteisten apurahojen avulla. Kuvaajat eivät ole nostaneet palkkioita töistään, mutta useimpien matkakulut on pystytty kattamaan.

Tiedetoimittaja Niko Kettunen on laatinut Poutasen kuviin tekstiosuuden kahdesta organismista, jotka ovat olleet lähellä tuhota maailman. Lukuelämys on voimakas yhdessä Poutasen unenomaisten, Kiinan talouskasvun ruohonjuurelta kuvattujen sumuisten kuvien kanssa.

 

ToukoHujanen_animoitu
Katso animaatio klikkaamalla kuvaa: Taiwanilaisten erikoisjoukkojen pääsykoe on yhtä hämmentävä kuin maan poliittinen asema. Kuva: Touko Hujanen

Touko Hujanen on kuvannut nuoria eliittisotilaiksi haluvia taiwanilaisia. Hujanen on kokeillut kuvissaan vakavassa kuvajournalisimissa ehkä ennenäkemätöntä gif-animaatiotekniikkaa, jolla kuvaan saadaan pientä liikettä. Sotilaiden ilmeet vaihtuvat hiuksenhienosti tai maassa makaava sotilas hyperventiloi loputtomiin. Efekti toimii vähäeleisyytensä ja valokuvamaisuutensa takia. Animaatioita ei sekoita videoon tai still-kuvista tehtyihin time-lapse-animaatioihin. Vitsin toimivuutta jatkossa voi vain arvailla, mutta Hujasen sarjan läpi se kantaa.

11-kollektiivin julkaisussa on visuaalisen tehosteiden lisäksi kokeiltu myös muita interaktiivisia lukijaa puhuttelevia ratkaisuja. Maija Tammi on kuvannut yhdysvaltalaisia lihavuusaktivisteja ja ylipainoisia.

Maija Tammi kuvasi lihavuus-aktivisteja ja ylipainoisia Yhdysvalloissa.
American Medical Association ilmoitti viime kesänä, että merkittävä ylipaino on sairaus. Kuva: Maija Tammi

Annina Huhtalan kirjoittamassa tekstiosuudessa jutun jokainen otsikko on kysymys lukijalle: ”Olisinko valmis luopumaan mieluummin yhdestä sormestani kuin ottamaan 30 kiloa lisäpainoa?” Haastateltaville esitettävä kysymys aukeaa eri tavalla myös lukijalle, kun hän joutuu vastatessaa pohtimaan suhdettaan otsikon väitteeseen. Jutun luettuaan käyttäjä saa yhteenvedon vastauksistaan.

Sakari Piippo on toinen kotimaassa pystytelleistä Kriisi?-projektin kuvaajista. Hänen kuvasarjansa on historiallinen sukellus Vihannin 1990-luvulla suljetun sinkkikaivoksen vaiheisiin. Kuvista vain murto-osa on Piipon itsensä ottamia. Kuvatarina rakentuu dokumenttikuvista, jotka on poimittu Outokummun arkistoista ja kaivosperheiden albumeista.

Vihannin sinkkikaivoksen suljettu suuaukko. Kuva: Sakari Piippo
Vihannin sinkkikaivoksen suljettu suuaukko. Kuva: Sakari Piippo

 

Valokuvaaja Arttu Muukkonen matkusti oman sarjansa kuvaus- ja tutkimustyötä varten Iraniin. Hän kertoi minulle aiemmin yllättyneensä täydellisesti, kuinka ”normaaleihin” ihmisiin ja asioihin hän törmäsi. Stereotyyppisten uutiskuvien ja uskonnollisten muurien varjossa eletään  tavallista ja yleismaailmallisen modernia elämää. Muukkonen on onnistunut viiltämään tirkistysaukon juuri tähän normaaliuteen ja sen rajojen rikkomiseen iranilaisessa kulttuurissa.

 

Tahmineh ja Maryam kävelevät Teheranin pohjoispuolella sijaitsevalla vuorella, jonne nuoriso tulee viettämään aikaa iltaisin. Kuva: Arttu Muukkonen
Tahmineh ja Maryam kävelevät Teheranin pohjoispuolella sijaitsevalla vuorella, jonne iranilainen nuoriso tulee viettämään aikaa iltaisin. Kuva: Arttu Muukkonen

 

En päässyt tutustumaan syvemmin loppuihin Kriisi?-projektin sarjoihin. Niistä ehkä jatkossa lisää tässäkin blogissa – alla näytteitä.

Kihniö on Suomen perussuomalaisin kunta. Onko Kihniö kaikkien kriisien keskiössä? Kuva: Rami Hanafi
Kihniö on Suomen perussuomalaisin kunta. Onko Kihniö kaikkien kriisien keskiössä? Kuva: Rami Hanafi © Rami Hanafi
Sonoran aavikko, Pohjois-Amerikan kolmanneksi suurin autiomaa on yleinen kauttakulkureitti Meksikosta ja kauempaa Keski-Amerikasta pakeneville paperittomille. Vuosittain sadat menehtyvät matkalle armottomiin oloihin. Heistä noin kaksisataa löydetään Arizonan osavaltion alueelta ja viedään tunnistettavaksi Tucsoniin. Kuva: Evelin Kask
Sonoran aavikko, Pohjois-Amerikan kolmanneksi suurin autiomaa on yleinen kauttakulkureitti Meksikosta ja kauempaa Keski-Amerikasta pakeneville paperittomille. Vuosittain sadat menehtyvät matkalle armottomiin oloihin. Kuva: Evelin Kask
Heinäkuun alussa Egyptissä kuohui jälleen, kun vuoden 2011 vallankumouksen jälkeen valittu presidentti Mohammed Mursi syrjäytettiin vallasta. Sekasorto valtasi jälleen Kairon kadut. Kuva: Konsta Leppänen
Heinäkuun alussa Egyptissä kuohui jälleen, kun vuoden 2011 vallankumouksen jälkeen valittu presidentti Mohammed Mursi syrjäytettiin vallasta. Kuva: Konsta Leppänen
Asettukaa nyt ihmeessä aloillenne, mutta tehkää se jossain muualla kuin täällä. Romaneille varatut paikat ja tilat ovat aina jossain muualla: kaupungin laidalla, toisessa maassa, poissa silmistä ja hyvinvoivan yhteiskunnan ulkopuolella. Yksi näistä paikoista on Craican alue Romaniassa Baia Maren kaupungissa. Se on yhtä aikaa slummi ja koti. Kuva: Miisa Kaartinen
Romaneille varatut paikat ja tilat ovat aina jossain muualla: kaupungin laidalla, toisessa maassa, poissa silmistä. Yksi paikoista on Craican alue Romaniassa Baia Maren kaupungissa. Kuva: Miisa Kaartinen
Ossi Ahola vieraili Valko-Venäjän pääkaupungissa Minskissä heinäkuussa 2013. Kuvasarja tarkastelee Euroopan viimeisen diktatuurin nimitystä kantavan valtion arki-ilmiöitä ja jokapäiväisiä sattumuksia.
Ossi Ahola vieraili Valko-Venäjän pääkaupungissa Minskissä heinäkuussa 2013. Kuvasarja tarkastelee Euroopan viimeisen diktatuurin arki-ilmiöitä ja jokapäiväisiä sattumuksia.
Serina Lorna Mpoe, 13, pakeni ympärileikkausta 10-vuotiaana Maasai-heimokylästään Keniassa. Kuva: Meeri Koutaniemi
Serina Lorna Mpoe, 13, pakeni ympärileikkausta 10-vuotiaana Maasai-heimokylästään Keniassa. Kuva: Meeri Koutaniemi

 

Meeri Koutaniemen kuvasta ja 11-kollektiivin näyttelystä on julkaistu myös juttu Suomen Kuvalehden painetussa versiossa 49/2013. Juttuun on eksynyt väärä nettiosoite, oikea osoite julkaisun lataamiselle 7.12. klo 18 alkaen on www.11media.fi .

 

11-Kollektiivi julkistaa kuvajournalistisen Kriisi?-julkaisunsa Helsingin vanhalla ylioppilastalolla 7.12.2013 klo 18 alkaen. Julkaisu on tuolloin esikatseltavissa netissä osoitteessa 11media.fi. Koko teoksen lukuoikeuden voi ostaa samalta sivustolta 4,90 euron hinnalla.