Yhdennellätoista hetkellä
35mm pääsi seuraamaan 11-kollektiivin uuden suurprojektin viimeisiä ponnisteluja. Lehdistön esikatseluversio ei ollut vielä valmistunut, joten lähdin katsomaan paikan päälle. Ryhmän jäsenet Aleksi Poutanen ja Sakari Piippo ovat sulkeutuneet Senaatintorin laidalla olevan NewCo-yrityshautomon uumeniin. Kriisi?-valokuvaprojektin verkkojulkaisua viimeistellään kovalla kiireellä julkaisupäivän alla.
Yhdentoista valokuvaajan ryhmän yhteistyössä Kaskas Media -toimittajaryhmän kanssa tekemästä verkkojulkaisusta on syntymässä Suomessa ennennäkemättömän visuaalinen kokonaisuus.
Ryhmän palkkaama ohjelmoija Lauri Koutaniemi syöttää koneelleen HTML5-koodia ja saa kuvat ja tekstit rullaamaan pehmeästi koko näytön kokoisina niin tv-ruudulla kuin matkapuhelimen näytölläkin. Pöydällä on tyhjiä energiajuomatölkkejä, ja miesten väsyneiden katseiden alta paistaa innostus.
Yhdentoista valokuvaajan kollektiivin pitkään elänyt haave omasta, laajalle levitettävästä kansainvälisestä valokuvajulkaisusta on toteutumassa.
Ryhmä mainostaa projektiaan suurimpana suomalaisena kuvajournalistisena digijulkaisuna. Suurtyötä aiotaan jatkossa hyödyntää uudessa 11media-verkkokonseptissa, joka toimii itsenäisten valokuvaajien kustantajista riippumattomana julkaisukanavana.
11-kollektiivi aloitti toimintansa pari vuotta sitten Ryhmä 11 -nimellä. Kollektiivi muodostuu lähinnä Tampereen yliopistossa opiskelleista kuvajournalisteista. Ryhmän ensimmäinen Suomi/Finland-projekti noteerattiin laajalti, ja 11-kollektiivi on saanut mittavia apurahoja mm. Patricia Seppälän ja Koneen säätiöiltä sekä valtion valokuvataidetoimikunnalta. Tämän tuen ansiosta kunnianhimo seuraavan projektin osalta kasvoi. Yhdestätoista työstä yhdeksän on tehty ulkomailla ja kaksi Suomessa. Useimmissa projekteissa on lähdetty matkaan kuvalähtöisesti, ja toimittajat on palkattu myöhemmin mukaan.
Aleksi Poutanen aloitti Kriisi?-projektin kuvauksensa ryhmän ensimmäisenä tammi-/ helmikuussa 2012. Kiinasta tulleissa uutisissa maan suurkaupunkien saasteluvut hipoivat uusia uusia ennätyksiä.
Poutanen pääsi paikan päälle ryhmän yhteisten apurahojen avulla. Kuvaajat eivät ole nostaneet palkkioita töistään, mutta useimpien matkakulut on pystytty kattamaan.
Tiedetoimittaja Niko Kettunen on laatinut Poutasen kuviin tekstiosuuden kahdesta organismista, jotka ovat olleet lähellä tuhota maailman. Lukuelämys on voimakas yhdessä Poutasen unenomaisten, Kiinan talouskasvun ruohonjuurelta kuvattujen sumuisten kuvien kanssa.
Touko Hujanen on kuvannut nuoria eliittisotilaiksi haluvia taiwanilaisia. Hujanen on kokeillut kuvissaan vakavassa kuvajournalisimissa ehkä ennenäkemätöntä gif-animaatiotekniikkaa, jolla kuvaan saadaan pientä liikettä. Sotilaiden ilmeet vaihtuvat hiuksenhienosti tai maassa makaava sotilas hyperventiloi loputtomiin. Efekti toimii vähäeleisyytensä ja valokuvamaisuutensa takia. Animaatioita ei sekoita videoon tai still-kuvista tehtyihin time-lapse-animaatioihin. Vitsin toimivuutta jatkossa voi vain arvailla, mutta Hujasen sarjan läpi se kantaa.
11-kollektiivin julkaisussa on visuaalisen tehosteiden lisäksi kokeiltu myös muita interaktiivisia lukijaa puhuttelevia ratkaisuja. Maija Tammi on kuvannut yhdysvaltalaisia lihavuusaktivisteja ja ylipainoisia.
Annina Huhtalan kirjoittamassa tekstiosuudessa jutun jokainen otsikko on kysymys lukijalle: ”Olisinko valmis luopumaan mieluummin yhdestä sormestani kuin ottamaan 30 kiloa lisäpainoa?” Haastateltaville esitettävä kysymys aukeaa eri tavalla myös lukijalle, kun hän joutuu vastatessaa pohtimaan suhdettaan otsikon väitteeseen. Jutun luettuaan käyttäjä saa yhteenvedon vastauksistaan.
Sakari Piippo on toinen kotimaassa pystytelleistä Kriisi?-projektin kuvaajista. Hänen kuvasarjansa on historiallinen sukellus Vihannin 1990-luvulla suljetun sinkkikaivoksen vaiheisiin. Kuvista vain murto-osa on Piipon itsensä ottamia. Kuvatarina rakentuu dokumenttikuvista, jotka on poimittu Outokummun arkistoista ja kaivosperheiden albumeista.
Valokuvaaja Arttu Muukkonen matkusti oman sarjansa kuvaus- ja tutkimustyötä varten Iraniin. Hän kertoi minulle aiemmin yllättyneensä täydellisesti, kuinka ”normaaleihin” ihmisiin ja asioihin hän törmäsi. Stereotyyppisten uutiskuvien ja uskonnollisten muurien varjossa eletään tavallista ja yleismaailmallisen modernia elämää. Muukkonen on onnistunut viiltämään tirkistysaukon juuri tähän normaaliuteen ja sen rajojen rikkomiseen iranilaisessa kulttuurissa.
En päässyt tutustumaan syvemmin loppuihin Kriisi?-projektin sarjoihin. Niistä ehkä jatkossa lisää tässäkin blogissa – alla näytteitä.
- Romaneille varatut paikat ja tilat ovat aina jossain muualla: kaupungin laidalla, toisessa maassa, poissa silmistä. Yksi paikoista on Craican alue Romaniassa Baia Maren kaupungissa. Kuva: Miisa Kaartinen
Meeri Koutaniemen kuvasta ja 11-kollektiivin näyttelystä on julkaistu myös juttu Suomen Kuvalehden painetussa versiossa 49/2013. Juttuun on eksynyt väärä nettiosoite, oikea osoite julkaisun lataamiselle 7.12. klo 18 alkaen on www.11media.fi .
11-Kollektiivi julkistaa kuvajournalistisen Kriisi?-julkaisunsa Helsingin vanhalla ylioppilastalolla 7.12.2013 klo 18 alkaen. Julkaisu on tuolloin esikatseltavissa netissä osoitteessa 11media.fi. Koko teoksen lukuoikeuden voi ostaa samalta sivustolta 4,90 euron hinnalla.