Kuka lähetti venäläiskuvaajan Itä-Ukrainaan?

Profiilikuva
Blogit 35mm
Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden kuvatoimittaja.

Viikonlopun aikana tilanne itä-Ukrainassa on tiivistynyt. Venäjä-mieliset asejoukot ovat vallanneet poliisiasemia ja hallintorakennuksia useissa kaupungeissa. Ensimmäiset kuolonuhrit Itä-Ukrainassa on kirjattu. Ukrainan väliaikaishallitus on uhannut vakavilla vastatoimilla.

Kuvatoimittajan työviikko alkaa 4-5 kuvatoimiston läpikäymisellä. Kuvat tapahtumista muistuttavat päällisin puolin itsekin todistamiani näkymiä alkuvuoden Maidanin mielenosoituksista Kiovassa. Rengasbarrikadeja, mellakkapoliisien rivejä, naamiomiehiä lämmittelemässä hiilitynnyreiden hohteessa. Nyt mielenosoittajilla on aseet.

Mutta missä ovat toimintakuvat poliisiasemien valtauksista ja näistä uusista ”tunnistamattomista asemiehistä”? Suurin osa kuvista on otettu tilanteiden rauhoituttua. Ja ne ovat jälleen näitä staattisia kuvia barrikadeista ja aseita kantavista mielenosoittajista.

Käyn läpi satoja kuvia. Ainoat isoille uutistoimistoille päätyneet toimintakuvat löytyvät kahdelta kuvaajalta. Toinen heistä on Venäjän valtiollisen uutistoimiston Itar-Tassin valokuvaaja Mikhail Pochuyev. Hän on ehtinyt kuvaamaan aamuhämärissä Kramatorskin poliisiaseman miehitystä ja iltapäivällä naapurikaupungin Slovyanskin tapahtumia. Paikalla näytösluonteista valtausta seuraamassa oli myös oheisen videon perusteella ainakin Russian Reporter -lehden toimeksiannosta ukrainalainen freelancekuvaaja Maxim Dondyuk, Euromaidanin videokuvaaja sekä Reutersin videokuvaaja.

13.4.2014, Kramatorsk, Ukraina. Aseistetut miehet valtaavat kaupungin poliisiasemaa.
13.4.2014, Kramatorsk, Ukraina. Aseistetut miehet valtaavat kaupungin poliisiasemaa. © Mikhail Pochuyev / Itar Tass / Lehtikuva

Valokuvat ja erityisesti kunkin osapuolen riippumattomina pitämien medioiden välittämät kuvat ovat haluttua propagandaa kiistanalaisista tapahtumista. Kuvaajan pitää kuitenkin osata olla oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Tieto tulevista tapahtumista pitää saada jostain ja aina se ei ole ihan helppoa.

Jäin pohtimaan, tuliko vinkki tulevasta valtauksesta ja uusien, yhdenmukaista asepukua kantavien joukkojen ensiesiintymisestä kotitoimituksesta vai tuntemattomaksi jääneeltä vinkkimieheltä lounaskahvilassa.

Itar-Tassin Mikhail Pochyev seurasi kuviensa perusteella koko valtauksen aina bussilla tuotujen sotilaiden järjestäytymisestä aseman valtaukseen asti.

Oliko hyvä ajoitus sattumaa tai ei, kuvaajan tärkein ominaisuus on olla paikalla ratkaisevalla hetkellä.