Rakkaudella, Itämeri

Profiilikuva
Blogit 35mm
Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden kuvatoimittaja.

Mies seisoo meressä ja katsoo vastarantaa. Housun lahkeet ovat märät. Miehen kädessä on muovikassi. Kassissa on lohi. Se on kassilohi. Minne mahtavat olla matkalla?

See the Baltic Sea -kirjan tekijät Jukka Rapo ja Lauri Rotko uskovat, ettei toivoa Itämeren pelastamisesta vielä ole menetetty. Ei, vaikka taival on pitkä. Ei, vaikka meri on ollut huonossa jamassa viimeiset 20 vuotta, joina Jukka on sukeltanut sen aalloissa. Laurille Itämeri on tärkeä osa meidän kaikkien sielunmaisemaa.

Kammela, Suomi
Kammela, Suomi. Lauri Rotko. © Lauri Rotko

Meri on sairas. Ympäristökeskuksen tutkimusalus Arandan tämänkesäiset näytteet osoittavat, että paraneminen on hidasta. Kaksi askelta eteen, yksi taakse. Haavoittuvan, lähes suljetun ekosysteemin suojeleminen on rantavaltioille tärkeää. Itämeren altaassa elää nelisenkymmentä  kalalajia, joista Suomenlahdella vain reippaat 20. Vertailun vuoksi mainittakoon, että Pohjanmeressä ui yli 120 ja Välimeressä yli 700 kalalajia.

Kirjan alussa, heti merikartan jälkeen aukeaa Jukka Rapon maisema jokseenkin arkisesta hetkestä Puolan rannikolla. Kaksi naista seisoo rannalla ja katsoo horisonttia. Sotilaallinen lokkirivistö vartioi merta vesirajassa. Meri on meille unelma. Maailma, jossa ihminen on ikuinen vierailija, useimmiten epäkohtelias sellainen. Bongaan toisesta kuvasta Saksan rannikolla seilaavan Antipolis-tankkerin. Marinetraffic-sivusto kertoo aluksen matkaavan juuri nyt kohti itää Algerian pohjoisrannikolla. Moni vieraslaji on päätynyt sotkemaan meremme ekosysteemiä näiden alusten painolastivesien mukana. Muukalaiset.

Niechhorze, Puola. Jukka Rapo.
Niechorze, Puola. Jukka Rapo.

Rapo ja Rotko halusivat kuvata Itämerta ilman vanhoja luonto- ja vedenalaiskuvan kliseitä. ”Ei rikkomattoman kauniita maisemia, söpöjä merieläimiä ja raikkaan saariston ylistyksiä. Tavoittelimme puhuttelevia kuvia merestä, joka on ihmisten toiminnan vuoksi sairastunut. Kuvatessamme käänsimme katseemme paitsi mereen myös itseemme sekä ihmislajin ja meren väliseen suhteeseen. Jukka pinnan alla ja Lauri rannalla.”

Rapo ja Rotko onnistuvat! Jos ruotsalaisella onkin aikaa navigoida valkoisella purrellaan pitkin Tukholman saariston idyllisiä rantoja, vetää latvialainen kalastaja sillä välin vanhan ja ränsistyneen kalastusaluksensa hiekalle turvaan yöksi. Jukka Rapon vedenalaisissa kuvissa, kalan silmin katsottuna, ei näy runollisia rakkoleviä huojumassa vastavalossa, vaan autiota merenpohjaa, punaisena hehkuvaa vettä, kuolleita kaloja, rehevöitynyttä vedenalaista viidakkoa ja ihmisen mereen heittämää romua. Lintukin on kuollut. Ammutusta haahkasta on kerätty lihat talteen. Kolmen vuoden ajan työpari ajoi pakettiautolla ympäri Itämeren rantoja ja etsi kuvauspaikkoja. Tuhansia kilometrejä. Satojatuhansia megatavuja.

Stendörren, Ruotsi. Lauri Rotko.
Stendörren, Ruotsi. Lauri Rotko.
Jurmalciems, Latvia. Lauri Rotko.
Jurmalciems, Latvia. Lauri Rotko.

”Meille molemmille oli tärkeää kuvata Itämerta sellaisena kuin se nykyisin on: karu, yksitoikkoinen, rehevä, samea. Jukka ei aina etsinyt kirkasta vettä vaan kuvasi myös silloin, kun veden alla oli vastassa ruskea seinä. Laurinkaan kuvissa meri ei näytä aina parasta puoltaan. Meidän merimaisemamme ovat erilaisia kuin ne maisemat, joita näytetään television luonto-ohjelmissa. Toisaalta, joskus oikeissa olosuhteissa Itämeri on edelleen hämmentävän kirkas ja kaunis, kuin muistona menneisyydestä.”

Kyllä. Molemmilla on ollut herkätkin hetkensä. Jukan meduusametsään voisi jäädä viipyilemään vaikka happi loppuu keuhkoista ja merestä. Laurin pitkällä valotuksella kuvattua merihorisonttia katsellessa voi vain ihmetellä näkymätöntä valoa. Itämeri on. Kaunis. Ainutlaatuinen. Pelastettava.

See the Baltic Sea -kirjan on kustantanut Musta Taide. 15000 euron kokonaisrahoituksesta yli 9000 euroa on kerätty Mesenaatti.me yhteisörahoituksen avulla. Sitä voi tilata Taikin kirjakaupasta 40 euron hintaan. Kaksikymmentä prosenttia hinnasta ohjautuu Itämeren suojeluun.

Karlskrona, Ruotsi. Jukka Rapo.
Karlskrona, Ruotsi. Jukka Rapo.
Hanko, Suomi. Jukka Rapo.
Hanko, Suomi. Jukka Rapo.
Ushkovo, Venäjä. Jukka Rapo.
Ushkovo, Venäjä. Jukka Rapo.
Zinnowitz, Saksa. Lauri Rotko.
Zinnowitz, Saksa. Lauri Rotko.
Rankulrags, Latvia. Lauri Rotko.
Rankulrags, Latvia. Lauri Rotko.