Minun Yleni on perussuomalainen

Profiilikuva
Kirjoittaja on poliittiseen viestintään erikoistunut dosentti ja Innovation and Entrepreneurship InnoLab -tutkimusalustan johtaja Vaasan yliopistossa.
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Vaikka minulla on sydäntä sorretuille, en enää ota vastaan perussuomalaisten valituksia siitä, että ”punavihreä Yle” syrjii heitä. Asiahan on pikemminkin päinvastoin. Juuri nyt Yle on perussuomalaisille mitä mainioin megafoni.

Esimerkiksi sopivat kuluneen viikon keskusteluohjelmat. Aamu tai ilta, radio tai tv – minun Ylestäni kurkkaa huolestunut perussuomalainen maahanmuuttokriitikko.

Tänään lauantaina aamu alkoi perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terhon vierailulla television Ykkösaamussa. Eilen Terhon ajatuksia kuultiin Pressiklubissa ja torstaina Politiikkaradiossa.

Niin ikään torstaina Ylen aamu tv:ssä esiintyi kansanedustaja Simon Elo ja Kioskissa europarlamentaarikko Jussi Halla-aho. Keskiviikon A-studiossa äänensä sai kuuluviin kansanedustaja Juho Eerola ja tiistaina radion Ykkösaamussa kansanedustaja Leena Meri. Tiistain A-studiossa kuultiin myös oikeus- ja työministeri Jari Lindströmin erityisavustajaa Sakari Puistoa, joka oli perussuomalaisten ehdokkaana eurovaaleissa vuonna 2014 ja eduskuntavaaleissa 2015.

Maahanmuuttovastaisen rintaman runsaasti esillä olleesta ykkösketjusta vain kansanedustaja Laura Huhtasaari taisi olla lepovuorossa.

Puoluejohtaja Timo Soinia ei ole enää aikoihin tarvittu puolueen julkisuusveturiksi.

 

Perussuomalaisten mediapeitossa ei tietenkään ole kyse vain tästä viikosta eikä vain Ylestä. Tosin juuri tällä viikolla Ylen A-talkissa keskusteltiin Ylen asemasta ja roolista tulevaisuudessa. Liikenne- ja viestintäministeriö asetti viime syksynä parlamentaarisen työryhmän, joka arvioi Ylen tulevaisuutta, tehtävää ja rahoitusta kriittisesti.

En voi olla miettimättä, millaisissa paineissa valintoja haastateltavista Ylessä nyt tehdään. Etenkin perussuomalaisten riveistä Yleä on kritisoitu toistuvasti.

Puolueen työmies Matti Putkonen on mennyt kritiikissään niin pitkälle, että on jopa väittänyt Ylen pyrkineen vaikuttamaan vaalien tulokseen ja yrittäneen pitää puolueen hallituksen ulkopuolella.

 

Perussuomalaisilla on ollut jyrkkä etukeno suhteessa maahanmuuttopolitiikkaan.

Aiheen harrastus alkoi ensin pienessä piirissä ja jo paljon ennen nyt suomalaisia puhuttavan pakolaiskriisin ja muuttoliikkeen alkua.  Sittemmin maahanmuuttokriittisiksi itseään kutsuvien joukko kasvoi, ja se puski itsensä puolueen ytimeen.

Juuri tämän joukon ansiosta puolue on maahanmuuttokeskustelussa usein askeleen muita edellä.

Niin Ylellä kuin muissakin medioissa perussuomalaiset poliitikot tulkitsevat nyt uupumatta pakolaistilannetta, maahanmuuton seurauksia ja kustannuksia sekä arvioivat todennäköisyyksiä, joilla kotouttaminen onnistuu.

Heidän ydinviestinsä on, että kalliiksi tulee, rikollisuus kasvaa, kotouttaminen todennäköisesti epäonnistuu ja kantasuomalaiset kärsivät.

Tämä on heille työvoitto. Marginaalista ponnistanut puolue määrittelee nyt politiikkaa, jolla on pitkälle vievät vaikutukset Suomen ja suomalaisten tulevaisuuteen.

Perussuomalaiset taluttavat maahanmuuttokysymyksissä hapuilevia hallituskumppaneitaan nyt haluamaansa suuntaan. Maantieteellisesti tuo suunta löytyy Tanskan tienoilta.

 

En tiedä, kutsutaanko ”pakollinen persu” television ja radion maahanmuuttoa koskeviin keskusteluihin siksi, että puolueesta uskotaan löytyvän vahvin asiantuntemus aiheeseen.

Ilma on sakeana politiikkojen mielipiteitä, uskomuksia, käsityksiä ja toki tietojakin. Aiheeseen syvällisesti perehtyneitä asiantuntijoita kuten tutkijoita, niin Suomesta kuin muualta, soisi kuultavan enemmänkin.

Kysymys on kuitenkin myös kysynnästä ja tarjonnasta: perussuomalaiset ovat käsi lipassa, kun toimittajan kutsu käy.

Mahdollista on, että osa aiheen asiantuntijoista ja jopa poliitikoista on valinnut jättäytyä pois keskustelusta arvioituaan sen kustannukset hyötyjä suuremmiksi.

Jos näin on, voi maahanmuuttovastaisten netti-ilkeä vähemmistö onnitella itseään.

Toivottavasti toimituksissa ei sentään ajatella, että keskustelu maahanmuutosta on tasapuolista vain, jos mukana on perussuomalaisten maahanmuuttokriittisen siiven edustaja.