Epäilyksen alaiset nuoret

Profiilikuva
Blogit Megafoni
Kirjoittajat ovat pääkaupunkiseudulla asuvia nuoria. Nuorten Ääni -toimitus tuo nuorten näkökulmia esille mediassa.
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Koululaiset Huom! Ethän vie reppua myymälään. Reput voi jättää kassoille myymälässä asioinnin ajaksi. Kiitos! Näin lukee paikallisen ruokakaupan sisäänkäynnillä. Aluksi hämmennyin ja hieman ärryin.

Mitä tämä tarkoittaa? Ketä tarkoitetaan ”koululaisella”? Onko peruskoululainen tämä ”koululainen”? Entä lukiolainen tai aikuisopiskelija? Tarkoitetaanko repulla kaikkia laukkuja vai vain tavallisia selkäreppuja? Kauppias on selittänyt kylttiä 12-14-vuotiaiden näpistelyaallolla. Hän myös kertoi, että valvontaa on lisätty.

Olen nuori ja törmännyt samanlaisiin ennakkoluuloihin ja kieltoihin monessa paikassa. Esimerkiksi kaveriporukassa kauppaan mennessä olemme huomanneet olevamme henkilökunnan silmätikkuja. Samanlaisia kokemuksia on monilla nuorilla. Usein tuntuu, että nuoriin suhtaudutaan kylmästi ja epäillen.

Missä menee raja suloisen karkkia ostavan lapsen ja mahdollisen myymälävarasnuoren välillä? Outoa on myös se, että kiltin näköistä tyttöä ei epäillä näpistelijäksi, mutta lippalakki vinossa shoppailevaa tai muuten ”erikoista” tai ”erilaista” ihmistä vahdataan herkemmin. Tässäkin asiassa ennakkoluulot jylläävät.

Ymmärän kyllä tarpeen lisätä valvontaa, jos näpistely on suuri ongelma, mutta onko kollektiivirangaistus hyvä, saati tehokas vaihtoehto? Mielestäni yhteen ihmisryhmään kohdistuva kielto on epäkorrekti ratkaisu. Lisäksi ”koululaisen” kaltaiset määritelmät ovat hämmentäviä ja epätarkkoja.

Näpistelyä voisi ehkäistä vaikka poliisin kouluvierailuilla tai kamppanjalla, esimerkiksi julisteilla, joissa lukee: Coolit kaverit eivät näpistele. Jos kamppanjoiden jälkeen kylttejä vielä tarvitaan kaupoissa, voisi ne muuttaa neutraaleimmiksi. Esimerkiksi monissa kaupoissa on jo nyt Näytäthän laukkusi kassalla! -kyltti, joka koskee yhteisesti kaikkia ihmisryhmiä, ei vain koululaisia.

Lopuksi haluan muistuttaa, että suurin osa ihmisistä, myös meistä koululaisista, tulee kauppaan rehellisin aikein. Myymälävarkauksiin sortuva nuoriso on hyvin marginaalinen ihmisryhmä.  Mutta jos sekin lopettaisi niin sanotun taskualennuksen hyödyntämisen, niin kaupassa käyminen olisi myös tulevaisuudessa mukavaa kaikille ihmisille, iästä tai koulutustasosta riippumatta.