Blackface: peseekö Riku Nieminen kasvonsa puhtaaksi?

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Riku Nieminen otti Twitterissä herneen nenään, kun häneltä kysyttiin, onko ihan ok esiintyä blackfacessa. Koomikko ihmetteli kärkkäästi, miksi muka on mautonta tehdä ohjelmasta mainos, jossa ainoa vitsi on se, että valkoinen mies on maalattu naamastaan mustaksi ja puhuu hassua ölisevää englantia ymmärtääkseni ”afrikkalaisella aksentilla”.

 

Naurattaako?

Niin, miksi myös sana neekeri on mauton ja yleensä sopimaton? Miksi Fazer luopui lakujen logosta?

Blackface on etenkin amerikkalaisessa yhteydessä äärimmäisen rasistinen asia. Mustaksi maalattu, ”lankattu” valkoinen näyttelijä on osa nyt hyvin paheksuttua, sadan vuoden takaista teatteriperinnettä, joka perustui rasististen stereotyyppien korostamiseen. Euroopassa blackface mielletään negatiiviseksi stereotyypiksi, niin komediahahmon maskeerauksena kuin esimerkiksi urheiluseurojen fanien harkitsemattomana tempauksena.

Nieminen suuttui, kun Twitter-keskusteluun osallistui yhä enemmän kyseenalaistajia. Hänestä blackface-termin käyttö oli rasistista, ei hänen hahmonsa – joka oli ilmiselvä blackface. Miksi se ei olisi?

Asiat ovat usein sitä, miltä ne näyttävät.

Niemisestä oli outoa, että hänen intialaishahmonsa mokkakikkeli -vitseineen ei herättänyt arvostelua, ja blackface herättää. Ehkä ero on siinä, että mokkakikkeli -jutussa oli tulkittavissa antirasistinen, karnevalisoiva vire. Rajanveto vähemmistöjen stereotyyppien karnevalisoivassa korostamisessa ja ilkeämmässä irvailussa ei ole helppoa, enkä tiedä, kannattaako rajaa väkisin tunnustella.

”Huumorilla on historia. Sitä pitäis ehkä opiskella jos sitä tekee ammatikseen”, kommentoi eräs nimimerkki, ja osui  ytimeen.

Ehkä Niemisen ohjelmassa on tosiaan odotettavissa pistävää satiiria ja perustelu. Kenties siinä on jokin ovela kierre kuten Tropic Thunder -elokuvassa, jossa Robert Downey Jr:n roolihahmolla – näyttelijällä, joka muuttaa ihonväriään kemiallisesti roolin vuoksi – irvaillaan metodinäyttelemiselle. Kingi-ohjelman ”Nicki Minaj” menee jotenkin vielä läpi, koska tosielämän Minaj yliseksuaalisine biiseineen on irvokkuudella leikittelevä ja sillä myyvä mediahahmo.

Nieminen itse ei kertonut, mitä ohjelmassa tuleman pitää. Hän toisteli Twitterissä, ettei ole ansainnut negatiivista huomiota.

Tai ehkä asialla ei tosiaan ole Suomessa mitään väliä.