Eturauhassyöpä sai uuden hoitomenetelmän Suomessa

eturauhassyöpä
Teksti
Pekka Anttila
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Menetelmässä yhdistetään ulkoinen sädehoito sekä kudoksen sisäinen sädehoito.

Eturassyöpä
Eturauhassyöpä on koko väestön tavallisin syöpäsairaus Suomessa. Kuva Marja Aurio / Lehtikuva.

Eturauhasen syöpä on Suomessa miesten yleisin syöpätauti, johon sairastuu vuosittain yli neljä tuhatta miestä. Se on myös koko väestön tavallisin syöpäsairaus. Syöpään sairastuneet ovat vaikean tilanteen edessä valitessaan hoitomuotoa.

Yleinen hoitovaihtoehto on eturauhasen poisto leikkauksella. Eturauhassyöpää hoidetaan myös ulkoisella sädehoidolla ja kudoksen sisäisellä sädehoidolla.

Suomessa sädehoito on toteutettu yleensä ulkoisella tekniikalla, koska hoitomuoto on ollut paremmin saatavilla. Niin sanotussa LDR-hoidossa eturauhanen säteilytetään matalalla annosnopeudella kudoksen sisälle asetettavilla säteilevillä jodi-125 -jyvillä.

Hoito soveltuu etenkin sellaisille potilaille, joilla on todettu paikallinen hyväennusteinen eturauhasen sisäinen syöpä. Toimenpide kestää muutaman tunnin.

Korkeamman riskin eturauhassyövissä ulkoinen sädehoito on tähän asti ollut keskeinen sädehoitomuoto.

Nyt Suomessa on aloitettu korkean ja keskikorkean riskin potilaille soveltuva niin sanottu HDR-hoito. Sitä käytetään tehostamaan ulkoista sädehoitoa.

Suomen ensimmäinen operaatio tehtiin yksityisellä Docrates Klinikalla maanantaina.

Menetelmässä yhdistetään ulkoinen sädehoito sekä kudoksen sisäinen sädehoito korkealla annosnopeudella. Siinä osa annoksesta annetaan suoraan eturauhasen sisälle, jolloin ympäröivät terveet kudokset saavat pienemmän annoksen.

Sädehoidon ylilääkärin, dosentti Mauri Kourin mukaan satunnaistetuista tutkimuksista saadut tulokset viittaavat siihen, että yhdistelmähoidolla on vähemmän haittoja kuin pelkällä ulkoisella sädehoidolla. Myös hoitotulokset paranivat.

“Yhdistelmähoitoja on tehty jo toistakymmentä vuotta. Nyt tilanne on muuttunut, koska hoidon tarkkuus on merkittävästi paremmalla tasolla. Esimerkiksi annoslaskentaohjelmisto ja kuvantaminen ovat kehittyneet huomattavasti”, Kouri kertoo.

Sädehoidon kohdentamista varten eturauhaseen pistetään välilihan läpi 15-20 ohutta neulaa. Niiden lopullinen paikka varmistetaan toimenpiteen aikana ultraäänikuvauksella.

Tämän jälkeen eturauhaseen pistetyt neulat yhdistetään kaapelilla jälkilatauslaitteeseen. Siitä vaijerin päässä oleva iridium-säteilylähde kuljetetaan tietokoneohjatusti yksitellen kuhunkin neulaan.

Sädetys kestää noin neljä minuuttia. Potilas nukutetaan toimenpiteen ajaksi.

Mauri Kourin mukaan toiveena ja tavoitteena on, että hoitotulokset paranevat ja sivuvaikutukset vähenevät.

“On olemassa vahva näyttö siitä, että eturauhassyövän hoitotulokset paranevat, kun sädeannosta nostetaan. Sitä voidaan nostaa esimerkiksi antamalla useampia kertoja ulkoista sädehoitoa. Tai sitten antaa ulkoista sädehoitoa yhdistettynä kudoksen sisäiseen sädehoitoon nyt aloitetulla menetelmällä”, Kouri sanoo.

Lisätietoa eturauhassyövästä:
http://www.suomalaineneturauhassyopa.fi