Videotaiteilija Candice Breitz: Tekijänoikeuslainsäädäntö suojelee vain isojen oikeuksia

Julkaistu yli kolme vuotta sitten

“Amerikkalainen populaarikulttuuri on kolonialisoinut meidät kaikki”, sanoo taiteilija Candice Breitz. Siksi hän tutkii teoksissaan popin valtakuntaa, joka yhdistää ihmisiä kuin hengitysilma.

Candice Breitz
Candice Breitz Espoon Modernin taiteen museo EMMAssa, jossa on hänen näyttelynsä. Kuva Heikki Saukkomaa / Lehtikuva.

Candice Breitzin työssä on kaksi ääripäätä. Hän tekee projekteja, joissa mukana on kuvausryhmä ja kymmeniä ihmisiä. Hän etsii teoksiinsa osallistujia lehti-ilmoituksilla, haastattelee ja kuvaa. Työ on sosiaalista ja elävää.

Mutta hän tekee myös videoteoksia valmiista aineistosta. Silloin hän hautautuu pariksi vuodeksi yksinäisyyteen, tutkii ja omaksuu materiaalin, pilkkoo sen osiin ja alkaa oman sävellystyönsä näistä palasista.

Molemmista on esimerkkejä nykyisin Berliinissä asuvan taiteilijan näyttelyssä Espoon modernin taiteen museossa EMMAssa. Näemme, minkälaiset muotokuvat Michael Jacksonista ja Madonnasta syntyy faniensa heijastamana. Jack Nicholson ja Meryl Streep puhuva meille elokuvarooliensa kautta.

Breitz syntyi Johannesburgissa 1972 ja asui siellä parikymmentä ensimmäistä elinvuottaan. Hän lähti Yhdysvaltoihin jatko-opiskelemaan ja asui siellä kymmenen vuotta. “Kun täytin 30 vuotta, muutin Eurooppaan. Saa nähdä mitä teen, kun täytän 40”, hän sanoo.

Teosten materiaali on kuitenkin hyvin amerikkalaista.

“Amerikkalainen populaarikulttuuri on kolonialisoinut meidät kaikki, asumme missä tahansa. Johannesburgissa, Berliinissä tai Helsingissä. Sen osuus kasvaa koko ajan, ja siksi olen siitä kiinnostunut. Sekä hyvistä että huonoista puolista.”

Miten hän sai oikeudet käyttää lukemattomia filminpätkiä, joita teoksissa on?

“En ole saanut oikeuksia”, hän sanoo rauhallisesti. “En usko copy rightiin – uskon copy leftiin.”

“Populaari massamedia on suurissa kaupungeissa melkein kuin ilma, jota hengitämme, se tunkee päälle mainoksissa, lehdissä ja supermarkettien musiikissa. Riippumatta siitä, onko kotona tv tai ei, olemme kaikki pakotettuja vastaanottamaan sitä.”

“On aika ongelmallista pakottaa ihmiset hengittämään jotain sisäänsä ja sitten kieltää heitä prosessoimasta sitä ulos. Olen vahvasti sitä mieltä, että meillä on oikeus reagoida tähän kulttuuriin ja olla dialogissa sen kanssa. Siksi tein 15 vuotta sitten ideologisen valinnan, etten pyydä mitään oikeuksia.”

“Tekijänoikeuslainsäädäntö syntyi puolustamaan taiteilijoita ja luovia tekijöitä, mutta nykyisin se tuntuu suojelevan Walt Disenyn tai Warner Brothersien kaltaisten isojen yhtiöiden oikeuksia. Minusta on välttämätöntä haastaa nuo lait.”

Onko sinut haastettu oikeuteen?

“Ei vielä.”

Candice Breitzin näyttely EMMAssa 6.6. saakka. Katso kuvakertomus Breitzin teoksista.