Äänestä taidetta IHME-päivillä: Mitä kuuluu, kun ei kuulu mitään?

Teksti
Hannele Jäämeri
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Vanhalla ylioppilastalolla alkavat tänään kaikille avoimet kuvataiteen IHME-päivät. Avauksena kuullaan John Cagen legendaarinen sävellys, joka on neljä ja puoli minuuttia hiljaisuutta.

Susan Philipsz
Susan Philipszin Vuoden 2010 IHME-teos ääni-installaatio Kun päivä laskee on esillä Rautatieaseman keskushallissa maalis-huhtikuussa. Kuva Antti-Aimo Koivisto / Lehtikuva

Yhdysvaltalaisen avantgarde-säveltäjä John Cagen legendaarisen 4’33” teoksen esittävät vanhalla säveltäjä ja käsitetaiteilija Carl Michael von Hausswolff ja säveltäjä, muusikko ja äänitaiteilija Petri Kuljuntausta.

Vuonna 1952 sävelletyn teoksen nuotit ohjaavat soittajaa olemaan soittamatta teoksen kolmen osan ajan. Teos ei kuitenkaan ole täydellistä hiljaisuutta, vaan koostuu ympäristön äänistä, jotka kuullaan esityksen aikana. Teoksesta 4″33″ tuli Cagen tunnetuin ja eniten keskustelua herättänyt sävellys, jota Cage itse kuvaili tärkeimmäksi teoksekseen.

Nyt toisen kerran järjestettävät IHME-päivät on monipuolinen tapahtuma, jossa tänä vuonna pohditaan erityisesti kysymystä siitä miten monella tavalla ääni voi olla taideteos. Aihe liittyy Helsingin rautatieasemalla olevaan taiteilija Susan Philipszin IHME-teokseen, jossa asemahallin äänimaailmaan liittyy kehtolauluja laulava naisen ääni.

Perjantaina ohjelma alkaa iltapäivästä iltaan kestävällä kokonaisuudella, jossa kotimaiset ja ulkomaiset asiantuntijat pohtivat äänen olemusta. Nykytaiteen kentän lisäksi tarkasteltavia äänen toimintaympäristöjä ovat radio ja elokuva.

Päivien ohjelmaan kuuluvat myös jokaiselle sopivat työpajat. Lauantaina voi harkita kehtolaulupajaa, joka pidetään klo 11.00-14.15 Vanhan Ylioppilastalon Musiikkisalissa.

“Kehtolaulupaja sopii kaikille, jotka haluavat kuunnella kiireen ja melun keskellä hetken sisintään ja hiljentyä hyreksimään, oivaltaa, että hiljaisuutta vastaan pienikin ääni on suuri”, sanoo pajan vetäjä Sari Kaasinen. “Jokaisella on mahdollisuus tehdä itselleen kehtolaulu – vaikkapa omaksi voimalauluksi.”

Jos kehtolaulut tuntuvat kesyiltä, voi harjoittaa myös huutamista. Siihen opastavat Petri Sirviö ja Mieskuoro Huutajat kello 16.00-19.00 Vanhan Ylioppilastalon juhlasalissa. Aiemmin Sirviö on huudattanut viattomia ihmisiä muun muassa Itävallan Kremsissä ja Ruotsin Pajalassa, sekä Huutajien kotikaupungissa Oulussa. Nyt on käsillä Suomen pääkaupungissa ensimmäinen avoin mahdollisuus huutaa keuhkonsa pihalle ohjatusti.

Vaatimuksena on 16 vuoden ikä ja se, että jaksaa olla jaloillaan koko pajan ajan.

Sunnuntain luvassa on keskustelua taiteesta julkisessa tilassa. Luentojen lisäksi IHME-maratonissa kello 16.00 kymmenen suomalaista taiteilijaa antaa näkökulmia aiheeseen. Päivän päättää oikeusjuttu, jossa tuomarina on Tuomas Nevanlinna.

Uhkaako vaatimus kulttuurin ja taiteen yhteistyöstä taiteen perusarvoja? Syyttäjänä kaksituntisessa debatissa toimivat taiteilija Antti Majava ja puolustajana taidemanageri Kira Sjöberg.

Katso IHME-päivien ohjelma täältä.