Vielä kerran: Uusi eduskunta

SK esittelee kaikki kansanedustajat.

Teksti
Tuomo Lappalainen Matti Simula Heikki Vento
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Uusi eduskunta aloittaa työnsä oudossa ympäristössä. Edus­kuntatalo on remontissa, ja kansan­edustajat on ajettu sen ajaksi evakkoon Sibelius-Akatemiaan. Siellä he kokoontuvat syksyyn 2017 eli yli puolet vaalikaudesta.

Huhtikuussa valituista kansan­edustajista 73 ei ollut mukana edellisessä edus­kunnassa. Siinä istuneista edustajista 40 putosi ja 33 luopui vapaaehtoisesti. Tilalle tulleista vain 59 on kuitenkin kokonaan uusia. Eduskuntaan palasi nyt neljätoista konkaria, joilla on kokemusta työskentelystä siellä aikaisemmilta kausilta. Ensimmäistä kertaa vaaleissa meni läpi myös kaksi maahanmuuttajataustaista ehdokasta.

Klikkaa kuvaa, näet sen suurempana.
Klikkaa kuvaa, näet sen suurempana. © Hannu Kyyriäinen

Seuraavia yhdeksää yhdistää se, ettei kukaan heistä ollut edellisessä eduskunnassa.

Katri Kulmuni, 27. Tornio, yrityskoordinaattori, 1.kausi.
Katri Kulmuni, 27. Tornio, yrityskoordinaattori, 1.kausi. © Markus Pentikäinen

Katri Kulmuni: Ääniharava

Paavo Väyrysen entinen lehdistöavustaja järjesti Lapissa pienen yllätyksen peittoamalla kirkkaasti aikaisemman esimiehensä. Täysin odottamatta menestys ei tullut, sillä jo neljä vuotta sitten Kulmuni oli vähällä mennä läpi. Ruotsin puolella Haaparannalla peruskoulun käynyt yhteiskuntatieteilijä on ehtinyt kotikaupungissaan valtuuston puheenjohtajaksi. Yliopistolla pääaineena olivat kansainväliset suhteet, ja niitä uusi kansanedustaja on päässyt harrastamaan myös YK-liiton varapuheenjohtajana.

Kauko Juhantalo, 72. Kankaanpää, oikeustieteen kandidaatti, 7. kausi.
Kauko Juhantalo, 72. Kankaanpää, oikeustieteen kandidaatti, 7. kausi. © Petri Kaipiainen

Kauko Juhantalo: Punamultamies

Entinen kauppa- ja teollisuusministeri on nykyisessä eduskunnassa yksi harvoista, jotka aloittivat kansanedustajan uransa jo 1970-luvulla. Valtakunnanoikeudessa tuomittu satakuntalainen on myös ainoa istuva kansanedustaja, joka on erotettu eduskunnasta. Toisen kerran hänelle tuli lähtö 2007, kun ääniä ei kertynyt tarpeeksi, ja neljä vuotta sitten hän ei ollut lainkaan ehdolla. Vankka punamullan kannattaja johti takavuosina myös keskustan eduskuntaryhmää ja otti aika ajoin tiukasti yhteen Paavo Väyrysen kanssa. Halusi nyt takaisin, koska kyllästyi edellisen kauden haparoivaan politiikkaan.

Veera Ruoho, 45. Espoo, poliisi, 1. kausi.
Veera Ruoho, 45. Espoo, poliisi, 1. kausi. © Petri Kaipiainen

Veera Ruoho: Pronssipersu

Perussuomalaisista viimeisenä Uudeltamaalta suoraan läpi mennyt tulokas on taekwondon kolminkertainen arvokisojen pronssimitalisti ja vuoden poliisiurheilija viidentoista vuoden takaa, jolloin edusti Suomea Sydneyn olympialaisissa tyttönimellään Liukkonen. Kansainvälistä kokemusta on kertynyt myös YK:n siviilikriisinhallintatehtävistä Balkanilla, Libanonissa ja Sudanissa. Toimii Espoossa kaupunginvaltuutettuna ja opiskelee valtiotieteitä Helsingin yliopistossa. Suvusta löytyy muitakin poliittisesti aktiiveja, sillä sekä veli että serkku ovat keskustalaisia kunnanvaltuutettuja.

Juhana Vartiainen, 56. Helsinki, valtiotieteiden tohtori, 1. kausi.
Juhana Vartiainen, 56. Helsinki, valtiotieteiden tohtori, 1. kausi. © Jussi Nukari / LK

Juhana Vartiainen: Talousviisas

Juhana Vartiainen on kokoomusryhmän ainoa vasemmistosta puolueeseen loikannut kansanedustaja. Vuodenvaihteessa Vartiainen oli Sdp:n jäsen, ja hän osallistui sosiaalidemokraattien talouspolitiikan suunnitteluun. Valtion taloudellisen tutki­muskeskuksen ylijohtaja Vartiainen on ar­vos­­tettu talouspoliittinen keskustelija. Hän herätti huomiota ekonomistipiirien ulko­puolella kertoessaan ottavansa joskus työpaikalla päiväunet. Kansanedustajille on hankittu työhuoneisiinsa torkkupeitot.

Sari Multala, 36. Vantaa, kauppatieteiden maisteri, 1. kausi.
Sari Multala, 36. Vantaa, kauppatieteiden maisteri, 1. kausi. © Petri Kaipiainen

Sari Multala: Ykkösurheilija

Kokoomuksen Sari Multala on eduskunnan menestynein urheilija. Hän on purjehduksen kolminkertainen maailmanmestari E-jollissa ja Laser radial -luokassa. Yhteensä arvokisamitaleja on 13. Multala oli mukana kolmessa olympiaregatassa. Sijoitus oli viides sekä Sydneyssä 2000 että Ateenassa 2004. Pian kilpauransa jälkeen Multala siirtyi valmennustehtäviin. Hän on toiminut purjehdusmaajoukkueen päävalmentajana. Viime kuntavaaleissa Multala valittiin Vantaan valtuustoon. Hän on myös kaupunginhallituksen jäsen.

Nasima Razmyar, 30. Helsinki, valtiotieteiden ylioppilas, 1. kausi.
Nasima Razmyar, 30. Helsinki, valtiotieteiden ylioppilas, 1. kausi. © Petri Kaipiainen

Nasima Razmyar: Edelläkävijä

Sdp:n eduskuntaryhmän viestintäsihteerin tehtävän jättävä Razmyar on syntynyt Afganistanin pääkaupungissa Kabulissa. Hän on toinen eduskuntaan valituista varsinaisista maahanmuuttajista. Darin kieltä puhuvan Razmyarin isä oli keskeisissä tehtävissä Afganistanin kommunistihallinnossa. Suomeen Razmyarin perhe tuli 1990-luvun alussa Moskovasta. He pakenivat Afganistanissa puhjennutta uutta sotaa. Razmyar kirjoitti ylioppilaaksi Töölän yhteiskoulusta. Hän on opiskellut valtiotieteitä. Razmyar on Helsingin kaupunginvaltuutettu. Hänet valittiin 2010 vuoden pakolaisnaiseksi. Razmyarin osallistuminen Tanssii tähtien kanssa -kisaan aiheutti keskustelua Suomen afgaaniyhteisössä.

Ilmari Nurminen, 24. Sastamala, hallintotieteiden ylioppilas, 1. kausi.
Ilmari Nurminen, 24. Sastamala, hallintotieteiden ylioppilas, 1. kausi. © Petri Kaipiainen

Ilmari Nurminen: Kuopus

Eduskunnan kuopuksen Ilmari Nurmisen (sd) yli 5 000 äänen potissa oli myös varttuneemman väen ääniä. Lähes kapaloikäisestä politiikkaan osallistunut Nurminen sai yhteyden vanhuksiin, kun hän teki haastattelututkimusta Tampereen Koukkuniemen vanhainkodissa. Tampereen yliopistossa opiskeleva Nurminen on Pirkanmaan maakuntavaltuuston jäsen. Lisäksi hän on osallistunut opiskelijapolitiikkaan ja seurakuntansa toimintaan. Kaikkien aikojen nuorin kansanedustaja on Suomen Pankin nykyinen pääjohtaja Erkki Liikanen (sd). Hänet valittiin ensimmäisen kerran eduskuntaan 21-vuotiaana.

Hanna Halmeenpää, 39. Kalajoki, filosofian maisteri, 1. kausi.
Hanna Halmeenpää, 39. Kalajoki, filosofian maisteri, 1. kausi. © Petri Kaipiainen

Hanna Halmeenpää: Energiapoliitikko

”Vapise Rosatom”, riemuitsi puheenjohtaja Ville Niinistö, kun kalajokisen biologian ja maantiedon opettajan valinta varmistui. Yli 4 800 ääntä kerännyt Halmeenpää on kuin vihreiden vaalivoiton henkilöitymä. Vihreiden kannatus lähti nousuun, kun puolue jätti Alexander Stubbin hallituksen sen hyväksyttyä Fennovoiman ja venäläisen Rosatomin ydinvoimayhteistyötä koskevan periaatepäätöksen. Halmeenpää on toiminut Pyhäjoelle kaavailtua reaktoria vastustavan Pro Hanhikivi -yhdistyksen varapuheenjohtajana. Uusi kansanedustaja pitää hyvänä, että yhdistyksellä on nyt hänen kauttaan suora yhteys eduskuntaan, jossa energiapolitiikasta päätetään.

Anders Adlercreutz, 44. Kirkkonummi, arkkitehti, 1. kausi.
Anders Adlercreutz, 44. Kirkkonummi, arkkitehti, 1. kausi. © Petri Kaipiainen

Anders Adlercreutz: Siniverinen

Tasavallan parlamenttiin valittiin usean vaalikauden tauon jälkeen aatelissäädyn edustaja. Anders Adlercreutz kuuluu Ruotsissa vuonna 1700 aateloidun suvun suomalaiseen sukuhaaraan. Siniverinen arkkitehti on edennyt vauhdikkaasti politiikassa. Hänet valittiin ensiyrityksellä Kirkkonummen valtuustoon 2012, ja ensiyritys eduskuntaan johti myös läpimenoon. 3 335 ääntä tuottivat Uudellamaalla Rkp:n listan neljännen sijan. Arkkitehtivanhempien poika työskentelee sukunsa omistamassa toimistossa. ”Arkkitehdin työssä olen päässyt toteuttamaan unelmaani hyvän elinympäristön luomisesta.” Viiden lapsen isä sanoo tuntevansa sekä yrittäjän että lapsiperheen arjen.

 

Katso uuden eduskunnan kansanedustajat alla olevista linkeistä:

Helsingin vaalipiiri

Uudenmaan vaalipiiri

Varsinais-Suomen vaalipiiri

Satakunnan vaalipiiri

Ahvenanmaan vaalipiiri

Hämeen vaalipiiri

Pirkanmaan vaalipiiri

Kaakkois-Suomen vaalipiiri

Savo-Karjalan vaalipiiri

Keski-Suomen vaalipiiri

Vaasan vaalipiiri

Oulun vaalipiiri

Lapin vaalipiiri