Operaatio Libyassa? Hallitus ja presidentti pohtivat, sotilaat hämmästelevät

Erkki Tuomioja
Teksti
Pekka Ervasti
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Suomen ulkopoliittinen johto ottaa ensi maanantaina kantaa suomalaissotilaiden mahdolliseen lähettämiseen Libyaan. SK:n haastatteleman korkea-arvoisen upseerin mukaan mahdollisen sotilasoperaation kuviot ovat aivan levällään.

Tasavallan presidentti Tarja Halonen ja ulkoministeri Erkki Tuomioja Helsingissä 23. elokuuta 2011. Kuva Heikki Saukkomaa / Lehtikuva.

Libyan diktaattorin Muammar Gaddafin valtakoneiston romahdettua ja taistelujen vielä riehuessa maassa kansainvälinen yhteisö pohtii jo mahdollista rauhanturva- tai kriisinhallintaoperaatiota alueelle.

Myös Suomen ulkopoliittinen johto ottaa kantaa mahdolliseen joukkojen lähettämiseen, kun hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittinen valiokunta kokoontuu presidentti Tarja Halosen johdolla ensi maanantaina.

“Minkäänlaista pyyntöä joukkojen lähettämiseksi Libyaan ei ole Suomen hallituksen pöydällä”, kertoo eräs SK:n haastattelema sotilaslähde.

SK:n haastatteleman korkea-arvoisen upseerin mukaan mahdollisen sotilasoperaation kuviot ovat aivan levällään.

“Jos jotakin lähetetään, niin todennäköisesti ensin vain sotilastarkkailijoita. Ne tulevat todennäköisesti YK:n Lähi-idän operaatiosta Golanilta ja Libanonista. Suomella ei siellä ole korkea-arvoisia upseereita, joten suomalaisia tuskin lähtee Libyaan siinä porukassa”, upseeri pohtii.

Sotilaspiireissä odotetaan kiinnostuksella, millaisella mandaatilla Libyaan mennään, jos sinne lähdetään.

“Siitähän voi tulla vaikkapa EU:n missio.”

Sotilaat ovat hämmästellet intoa, jolla ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd) tuntuu olevan halukas lähettämään suomalaisia operaatioon.

Ulkoministerin innostus tulkitaan osaksi Suomen ulkopoliittisen johdon kampanjaa saada Suomelle paikka YK:n turvaneuvostoon.

Jos Libya-operaatiosta tulee YK:n alainen hanke, Suomen ehdokkuudelle on eduksi olla missiossa mukana selkeällä panostuksella alusta lähtien.

Henkilöstöpulaan Suomen mahdollinen Libya-operaatio ei kaadu. Suomalaisia rauhanturvaajia tai kriisinhallintahenkilöstöä palvelee ulkomailla tällä hetkellä vain noin 250. Suurin osa heistä on Afganistanissa.

Suomi on valmistellut myös pitkään lähtöä YK:n operaatioon Libanoniin, mutta siitäkään ei ole tehty lopullista päätöstä.

Kapinallisia partioimassa Tripolin kaduilla aikaisin keskiviikkona 24. elokuuta. Tilanne Libyan pääkaupungissa Tripolissa on yhä epävakaa. Keskiviikkona Gaddafin tukikohdan lähistöllä on taas taisteltu. Kuva Patrick Baz / AFP / Lehtikuva.