Miksi lomautetun yritysidea ei kelvannut Raahen kaupungille?

”Voi olla, että Jaakko Ukkola on aikaansa edellä”, sanoo projektipäällikkö Satu Kinnunen.

lomautukset
Teksti
Maria Ruuska
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Taantuma kuritti viime syksynä metallipaikkakunta Raahea. Uusi isku tuli viime viikolla, kun kerrottiin, että Raahen suurin työllistäjä Rautaruukki yhdistyy ruotsalaisen teräsyhtiö SSAB:n kanssa.

”Tilanteeseen pitää suhtautua nyt maltillisesti, eikä heti lähteä pelkäämään pahinta. Tämä oli huonoista vaihtoehdoista paras: omistus säilyy kuitenkin Pohjoismaissa”, Raahen kaupunginjohtaja Kari Karjalainen sanoo.

Ikävistä uutisista huolimatta Karjalainen suhtautuu kaupunkinsa tulevaisuuteen luottavaisesti. Pyhäjoen ydinvoimalahanke tuonnee lähivuosia alueelle tuhansia uusia työpaikkoja ja Mustavaaran kaivoksen yhteyteen rakennettava sulatto 200–250 työpaikkaa.

 

Karjalainen uskoo, että myös Jaakko Ukkolan kaltaisille sekatyömiehille löytyy Raahesta töitä. Ukkola, 29, lomautettiin viime kesänä Nordic Minesin kaivokselta. Se oli viides työpaikka, joka meni alta. Ukkolan tarina kerrottiin tämän viikon Suomen Kuvalehdessä (SK 5/2014).

Karjalainen yllättyi positiivisesti, kun Ukkola soitti hänelle viime marraskuussa ja esitteli ideansa toimistosta, joka välittäisi lyhytkestoisia työkeikkoja työttömille. Vuoden alusta työtön on saanut ansaita kolmesataa euroa menettämättä tukiaan.

Ukkola uskoo, että työnimellä Fortiter kulkeva palvelu olisi ratkaisu moneen ongelmaan. Työttömät saisivat keikkoja ja sitä kautta kontakteja paikallisiin yrityksiin. Yritysten olisi helppo löytää työvoimaa, ja ne voisivat maksaa palkat yhteen paikkaan verokorttien kanssa sähläilyn sijaan.

”Ukkolan ideassa teki erityisesti vaikutuksen se, että se kumpusi hänen omista kokemuksistaan lomautettuna. Se on aina hyvä lähtökohta yritysidealle”, Karjalainen sanoo.

Ukkolan soiton jälkeen Karjalainen kokosi huoneeseensa porukan alueen toimijoita, ja he miettivät yhdessä tapoja viedä ideaa eteenpäin.

Pian tapaamisen jälkeen kävi ilmi, että Ukkola olisi tarvinnut ensimmäisten kuukausien palkkoja varten 15 000 euroa pääomaa, jotta homma olisi saatu pyörimään. Sitä häneltä ei löytynyt.

Raahen kaupunki lupasi projektille tiloja ja apua, mutta kaupunki ei voinut lainata puuttuvaa summaa. Se ei myöskään onnistunut, että kaupunki olisi ottanut Fortiterin toiminnan kontolleen.

 

Valtion kunnille antamat työllistämistuet koskevat pääsääntöisesti pitkäaikaistyöttömiä, ei hiljattain työttömiksi jääneitä, kuten Ukkolan ideassa.

”Voi olla, että Ukkola on ideansa kanssa aikaansa edellä”, sanoo projektipäällikkö Satu Kinnunen Raahen Seudun Työllisyyden kuntakokeilusta.

Hänenkin mielestään Ukkolan idea on hyvä ja sälätöiden koordinoijalle tarvetta, mutta kaupunki ei voi ruveta sooloilemaan työllistämismäärärahoilla. Hän kuitenkin uskoo, että puuttuva rahoitus Fortiterille löytyy ajan kanssa tavalla tai toisella ja se saadaan pyörimään joko yritys- tai yhdistysmuotoisena.

Ukkolan idealle saattaa Raahessa olla lähivuosina entistä suurempi tarve. Rautaruukin ja SSAB:n yhdistymisellä tavoitellaan kustannussäästöjä. On arvioitu, että työpaikkoja vähenee seuraavan kolmen vuoden aikana Suomesta ja Ruotsista noin 900.