Fennovoiman paha pulma

Ydinvoimalahanke kaatuu, ellei yhtiö saa lisää kotimaisia omistajia.

Fennovoima
Teksti
Kustaa Hulkko
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Poliitikot aikovat evätä rakentamisluvan Fennovoiman ydinvoimalalta, jos yhtiön kotimainen omistus jää alle 60 prosentin. Nyt suomalaisomistajien riidaton osuus yhtiöstä jää alle 52 prosentin.

Aikaa houkutella uusia osakkaita on ensi kevääseen asti. Samalla on sitoutettava vanhat omistajat pysymään uskollisina. Muutama on jo nyt livennyt.

Venäjän valtion isännöimä Rosatom omistaa Fennovoimasta 34 prosenttia. Se ei irtaannu hankkeesta, jossa se toimii myös teknologian ja uraanin toimittajana ja joka on Kremlin propagandavaltti.

Suomalaisomistajia projekti askarruttaa, koska sen riskit ovat suuret.

Aikajänne on pitkä, ja kannattavuuslaskelmat ja ennusteet sähkön hinnasta ja tarpeesta ovat pettäneet ennenkin. Voimala valmistuu Pyhäjoelle suunnitelman mukaan 2024; tosin jättihanke voi myöhästyä vuosia. Sitten sitä käytetään 60 vuotta.

Investointi nousee ainakin seitsemään miljardiin euroon ja hinta pitää maksaa, ennen kuin laitos tuottaa sähköä. Vastuu voimalasta jatkuu ikuisesti, eikä edes ydinjätteen säilytysratkaisusta kustannuksineen ole tietoa.

Rakentamisen lainat järjestää Rosatom, mutta myöhemmin ne siirtyvät kaikkien osakkaiden hoidettavaksi.

Mikä lienee korkotaso 2030-luvulla? Voi olla, että Fennovoiman kaavailema sähkön hinta, 45–50 euroa megawattitunnilta, ei riitäkään kustannuksiin, vaan osakkaasta tulee maksumies.

Sähkövoimapiireissä on jo alkanut spekulaatio, jonka mukaan ydinvoimahankkeissa otetaan aikalisä, seuraavan ydinvoimalan rakentaakin Fortum ja voimalan toimittajakin ehkä vaihtuu.