Ilmatieteenlaitoksen tutkijat: Auringon osuus ilmastonmuutoksessa on vähäinen

Profiilikuva
ilmastonmuutos
Teksti
SK:n toimitus
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Maapallomme ilmastosysteemi on monimutkainen. Ilmastoon vaikuttavat auringon säteily ja ilmakehä pilvineen, kasvihuonekaasuineen ja pienhiukkasineen, mutta myös valtameret, jää ja lumi, maaperä, kasvillisuus ja monet muut keskenään vuorovaikuttavat asiat.

Martti Tiuri väitti puheenvuorossaan (18.12.2011), että ilmastotutkijat ryhtyivät 1900-luvun jälkipuoliskolla “laatimaan monimutkaisia ilmastomalleja, jotka selittäisivät lämpötilan nousun hiilidioksidin ja muiden kasvihuonekaasujen pitoisuuksien nousun perusteella”. Hän väittää myös esimerkiksi, että 2000-luvulla lämpötila ei ole noussut.

Havaintojen mukaan vuosien 2001-2010 maapallon keskilämpötila oli lähes puoli astetta korkeampi kuin vuosien 1961-90 keskiarvo. Suomen keskilämpötilan ero samojen aikajaksojen välillä oli noin yksi aste. Maapallon keskilämpötila on nyt esiteolliseen aikaan verrattuna noin 0,8 astetta ja Suomen keskilämpötila yli 1,5 astetta korkeampi.

Ensimmäistä ilmastoa simuloivaa mallia kehitettäessä 1950-luvulla globaalilämpötila ei ollut nousussa eikä systemaattisia hiilidioksidimittauksia ollut vielä aloitettu. Ilmastomallit perustuvat fysiikan, kemian ja biologian lainalaisuuksien matemaattiseen kuvaukseen. Kuten itse ilmastokin, nämä kuvaukset ovat väistämättä monimutkaisia.

Ilmastomalleilla tutkitaan paitsi kasvihuonekaasujen, myös esimerkiksi pienhiukkasten, maankäytön muutosten ja tulivuortenpurkausten ilmastovaikutuksia. Myös auringonsäteilyn vaihtelu otetaan malleissa huomioon. Ilmastonmuutosta arvioidaan samoilla malleilla ottamalla huomioon näiden tekijöiden tulevat muutokset. Puiden vuosilustotiedoilla ei tässä ennustamistehtävässä ole mitään roolia – niillä arvioidaan ainoastaan menneitä olosuhteita aikoina, joilta suoria lämpötilamittauksia ei ole saatavilla.

Auringon säteilyvaihteluilla on tilastollisesti ja fysikaalisesti oma osuutensa lämpötilan vaihteluissa. Viime vuosisadalla auringon aiheuttamaksi lämpötilan nousuksi arvioidaan vain noin 0,1 astetta vuosisadan puoliväliin saakka. Sen jälkeen vaikutusta ei ole ollut lainkaan.

Päinvastoin kuin Tiuri väittää, myöskään aurinkotutkijoiden mukaan mikään tieteellisesti varmennettu seikka ei viittaa siihen, että auringon rooli muuttuvassa nykyilmastossa olisi keskeinen. Auringon maapallon lämpötilaa muuttavat tekijät eivät ole, 11-vuotisen jaksollisuuden yli tarkasteltuna, kasvaneet enää noin 50 vuoteen.

Lämpötila on silti kohonnut merkittävästi tuona aikana, ja auringon osuus siinä on siten marginaalinen.

Aurinkotutkijoiden tiedot auringon aktiivisuuden pitkäaikaismuutoksista ilmastonmuutoksen pakotteena ovat olleet alan tiedeyhteisön tiedossa ja aktiivisessa käytössä jo vuosikymmeniä. Tästä ovat osoituksena aivan viime vuosina julkaistut kymmenet tieteelliset julkaisut.

Tiurin esille tuomat havainnot niin kutsutun pikku jääkauden ilmastohäiriöistä 1600-luvulla eivät nekään ole yksinomaan auringon aktiivisuuden tulosta. Muita syitä ovat esimerkiksi tulivuoritoiminta, maapallon kiertoradan vaihtelut sekä ilmakehän sisäiset vaihtelut. Pikku jääkausi on ollut korostuneemmin Eurooppaa kuin koko maapalloa koskenut ilmiö.

Ilmastoon vaikuttavat eri tekijät on varsin perusteellisesti huomioitu tutkimusyhteisössä. Tutkijat tekevät jatkuvasti poikkitieteellistä, kansallista ja kansainvälistä yhteistyötä ilmastonmuutoksen, sen syiden ja seurauksien tarkemmaksi tuntemiseksi.

Se, että ilmastomallit osoittavat viimeaikaisen lämpötilan nousun johtuvan pääasiassa kasvihuonekaasujen pitoisuuksien kasvusta, ei ole mallien lähtökohta, vaan niiden tulos. Me ilmastotutkijat ennustamme, sillä varauksella ettei suuria ilmastoa viilentäviä tulivuorenpurkauksia satu, että 2010-luku on 2000-lukua lämpimämpi.

Myös yksittäisen lämpimimmän vuoden ennätys rikotaan jossain vaiheessa vuosikymmentä.

Teksti:

Ari Laaksonen
yksikönpäällikkö

Heikki Nevanlinna
tutkimuspäällikkö

Ilmatieteen laitos.

Aiheesta lisää
Ilmaston muutosten syy sittenkin auringon säteilyn vaihtelu? (Suomenkuvalehti.fi 18.12.2011)