Blogit

Toimittaja Salla Vuorikosken viiltoja yhteiskunnan kuumiin puheenaiheisiin.

Suomalainen kuninkaallisleikki kärsii presidentin vaimon mielipiteistä

Blogit Vuorikoski 6.11.2019 15:55
Salla Vuorikoski
Salla Vuorikoski - avatar
Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden toimittaja.

Tiesitkö, että päätoimittaja Ulla Appelsinin isoäidin navetassa ei laiminlyöty lehmiä? Nyt tiedät, sillä asiasta kerrotaan Ilta-Sanomissa. Mielipidekirjoituksessaan Appelsin selvittää, että isovanhempien kuudelle lehmälle juteltiin, taputeltiin, lanta luotiin huolellisesti ja ruoka tuli aina ajallaan. 

Mainituista pikkutyttöajoista on kulunut reilusti aikaa, ja kuten kirjoittaja itsekin myöntää, ala ja olosuhteet ovat muuttuneet. Tuokiokuva muodostaa kuitenkin nostalgisen tunnepolun itse asiaan eli tasavallan presidentin puolison Jenni Haukion kannanottojen kritisointiin.

Kyse on Haukion Eläinsuojelugaalassa pitämästä puheesta, jossa hän kiinnitti huomiota tuotantoeläinten asemaan. 

”Suomessa kuolee vuosittain yli 70 miljoonaa tuotantoeläintä. Jokainen niistä olisi halunnut elää. Viime kädessä näiden eläinten kohtalon – sen, millaisissa olosuhteissa nämä yksilöt ainutkertaisen elämänsä viettävät – ratkaisevat kuluttajat, siis meistä jokainen”, Haukio totesi. 

 

Appelsin ei innostunut puheesta, vaan muistuttaa suomalaisten tuotantoeläinten kansainvälisesti arvioituna paremmista oloista ja kritisoi Haukiota tilallisten syyllistämistä. 

Samalla hän opastaa kiinnostavalla tavalla presidentin puolisoa siinä, miten tämän tulisi muotoilla puheenvuorojaan. 

Kannanotto kuuluu kauas ja kovaa. Kuiskauksestakin tulee helposti jyrähdys”, hän kirjoittaa. 

Se on totta. Äänen voimakkuudesta pitää huolen sekin, että laajasti yleisöä tavoittavat iltapäivälehdet itse tekevät lukuisia juttuja presidentin puolison näkemyksestä. 

“Soisi, että presidentin puoliso sovittaisi puheensa niin, että hän ei tarjoaisi sanoja niille kuoroille, jotka syyllistäen huutavat jo nyt lihantuotannon kanssa töitä tekeville tavallisille ihmisille”, Appelsin jatkaa. 

Hän ei ole ainoa, joka on ihmetellyt sosiaalisessa mediassa, miksi juuri presidentin vaimo puhuu tällä tavalla. 

Presidentin puolisoon kohdistuvat vaatimukset ovat osa suomalaista prinsessaleikkiä, josta olen kirjoittanut blogissani aiemminkin. Puoliso ei ole ollut ehdolla vaaleissa eikä häntä ole valittu mihinkään virkaan. Hänellä ei ole lain edessä muodollista asemaa.

Silti hänen odotetaan toimivan valtakunnan mannekiinina, joka seisoo hiljaa sivussa kukkapuska käsissään kuunnellen sotaveteraanien laulua. Joskus hän voi lausahtaa pari kaunista sanaa tai esittää luontoaiheisen riskittömän runon. 

 

En tiedä, mitä Haukio omasta roolistaan ajattelee, mutta lienee inhimillistä, että ihminen haluaa rajallisena elinaikanaan toimia tärkeänä pitämiensä asioiden puolesta. Ehkä Haukio puhui tuotantoeläinten kohtelusta sen takia, että hän vastustaa nykyisenkaltaista lihantuotantoa? Ehkä kyse ei ollut huonosta viestin muotoilusta, vaan aikuisen ihmisen omasta mielipiteestä. 

Kun roolinsa takia erityistä mielipidevaltaa käyttävä ihminen osallistuu keskusteluun, hän asettuu samalla kritiikin kohteeksi eikä voi vetäytyä kukkapuskan taakse. Se on hyvä. Hän onkin jatkanut keskustelua ja muun muassa syyttänyt arvostelijoita puheensa vääristelystä. 

Joku voi nähdä Haukion kannanotot ja siihen liittyvän keskustelun uhkana nostalgiselle haavekuvalle siitä, että meilläkin olisi oma kuninkaallinen perhe, joka on arjen yläpuolella, irrallaan poliittista kähinöistä. 

Vaihtoehtoisesti tämän kehityksen voi nähdä terveenä tasavaltaisen demokratian aikuistumisena ja viestinä siitä, että myös poliitikkojen puolisoilla on vapaus ilmaista omia mielipiteitään.

 

Kirjoittajan isovanhempien navetoissa on hoidettu lehmiä.