Blogit

Toimittaja Salla Vuorikosken viiltoja yhteiskunnan kuumiin puheenaiheisiin.

Kokoomuksen ovela salajuoni tai pelkkää typeryyttä – Turusen lähtö saattoi irrottaa tulpan paatista

Blogit Vuorikoski 24.4.2018 16:01
Salla Vuorikoski
Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden toimittaja.

Edessämme avautui tänään 24. huhtikuuta mahdollisesti maailman lyhyin hallituskriisi, joka kesti pidennetyn lounastunnin verran.

Kello yhdentoista ja neljäntoista välillä ehti tapahtua seuraavaa: kansanedustaja, talousvaliokunnan puheenjohtaja Kaj Turunen loikkasi sinisistä kokoomukseen, siniset uhkailivat hallituksen kaatamisella ja epäilivät kokoomuksen yrittävät kieroilla hallitusta nurin. Käsiin jäi lopulta puolueen puheenjohtajan Sampo Terhon tiukka vaatimus yhteisestä keskustelusta puolueiden puheenjohtajien kesken.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo sai sotkettua kuvioon myös keskustan, jonka puheenjohtaja, pääministeri Juha Sipilä sai tiedon asiasta median välityksellä. Kiusaantuneelta vaikuttanut Orpo vannoi, että kokoomus ei kalastele, ei puno salajuonia ja pääministerin informoimatta jättäminenkin oli vahinko.

”Ylimitoitettua melskettä”, Orpo sanoi sinisten kuohunnasta ja toivoi rauhoittumista.

Tapaus ei ole ainutlaatuinen: vuonna 2008 kansanedustaja Merikukka Forsius siirtyi vihreistä kokoomukseen. Puolueet olivat samassa hallituksessa. Turusen loikka on kuitenkin merkityksellisempi, koska Sipilän hallitus jatko alkaa olla hiuskarvan varassa. Kesäkuussa pitäisi saada läpi tärkeimmät hankkeet eli maakunta- ja soteuudistukset ja eduskunnassa hallituksella on vain muutaman kansanedustajan enemmistö. Luottamukselle hallituskumppaneiden kesken on enemmän käyttöä kuin koskaan.

Siniset kyntää syvällä, noin prosentin gallup-kannatuksessa. Näillä näkymin heidän on hyvin vaikeaa uusia kansanedustajapaikkojaan kevään 2019 eduskuntavaaleissa. Turunen todennäköisesti paransi asemiaan siirryttyään kokoomukseen tässä vaiheessa, vaikka vasta vaaleissa lopulta selviää, miten äänestäjät hänen loikkimiseensa suhtautuvat.

Kun siniset kansanedustajat pohtivat poliittista tulevaisuuttaan, oma etu saattaa hyvinkin kiilata hallituksen edun edelle.

Salaliittoteoreetikoiden mukaan kokoomus yritti kaataa tarkoituksellisesti hallituksen nyt. Syynä tähän voisi olla joko tyytymättömyys isojen uudistusten lopulliseen muotoon tai arvio, ettei niitä saada kuitenkaan läpi.

Salajuoni houkuttaa aina, mutta toisaalta yleinen elämänkokemus kertoo, että useimpien sekavien vyyhtien syynä on inhimillinen sekoilu. Ehkä kokoomuksessa laskettiin väärin, kun kuviteltiin, että aina niin avulias renkipuolue nielisi edustajansa lähdön suuremmitta mukinoitta. Kokoomus olisi halutessaan voinut sopia Turusen kanssa asiat myös niin, että tärkeät uudistukset on saatu läpi ennen loikkaa.

Oleellisinta hallituksen jatkon kannalta ei ole, mitä faktisesti tapahtui, vaan se mitä osapuolet epäilevät tapahtuneen tai tapahtuvan tulevaisuudessa. Tiedossa on kyräilyä ja asemien mittailua kuin tv-ohjelma Selviytyjissä. Kukaan ei halua tulla yllätetyksi.

”Meille ei Mustaa Pekkaa jää käteen”, totesi Simon Elo Ilta-Sanomille.

Turusen lähtö saattoi irrottaa tulpan paatista. Kun siniset kansanedustajat pohtivat poliittista tulevaisuuttaan, oma etu voi hyvinkin kiilata hallituksen edun edelle.