Populistit, maahanmuuttokriitikot ja äärioikeisto voittivat Italian vaalit - Italiaan euroskeptinen hallitus?
Italian seuraavaa hallitusta ei voida muodostaa ilman populistisen 5 tähden liikkeen tukea.
Samana päivänä kuin Saksan viisi kuukautta jatkunut umpisolmu aukesi, Italia meni uuteen poliittiseen lukkoon.
Italian vaaleissa on kyse laajemmasta poliittisesta trendistä, joka on vanhojen valtapuolueiden ja perinteisten koalitioiden kriisi.
Populistit, maahanmuuttokriitikot ja äärioikeisto voittivat. Parlamenttiin nousseet protestiliikkeet muuttavat vallan tasapainoa niin, että toimivasta enemmistöhallituksesta ei saada sovittua pitkään aikaan.
Tulos on tappio entisille pääministereille Silvio Berlusconille ja Matteo Renzille.
Ennen vaaleja saatiin lukea absurdeja uutisia, joissa EU toivoi Berlusconin pelastavan Italian populisteilta.
Toiveena ilmeisesti oli, että Berlusconin koalitio maahanmuuttokriitikoiden (Lega Nord) ja äärioikeiston (Fratelli d’Italia) kanssa saisi tarvittavan määrän ääniä, jotta Berlusconi ja Renzi voisivat muodostaa Italiaan jokseenkin ennakoitavan hallituksen.
Toisin kuitenkin kävi.
Renzin sosiaalidemokraatit romahtivat edellisvaalien 30 prosentista alle 20 prosenttiin.
Berlusconin koalitio näyttäisi voittavan vaalit, mutta maahanmuuttokriittinen Lega näyttäisi menevän Berlusconin Forza Italian ohi. FI:n kannatus laski 30 prosentista noin 15 prosenttiin.
Senaatissa eurokriittiset Viiden tähden liike ja Lega ovat saamassa puolet paikoista. Tämä on vanhoille puolueille erityisen noloa, sillä senaatin 40 vuoden ikärajan olisi luullut suosivan vanhoja puolueita.
Mitään hallitusta ei voida muodostaa ilman populistisen 5 tähden liikkeen tukea.
Lisäksi ennusteen mukaan eurokriittisillä on enemmistö Italian parlamentissa.
Kaikki puolueet kampanjoivat alijäämien kasvattamisella, minkä lisäksi Italialla on valtava yli 2 000 miljardin euron suuruinen velka sekä Italian pankkien taseissa makaa Euroopan suurin määrän ongelmaluottoja.
Italia voi ”pelastua” populismilta oikeastaan vain niin, etteivät vaalivoitot ottaneet puolueet pääse minkäänlaiseen hallitussopimukseen ja nykyinen VT-pääministeri Paolo Gentiloni jatkaa pääministerinä poliittisen kriisin yli.
Gentilonin jatko olisi kuitenkin vaalituloksen sivuuttamista, jossa populistiset elitiinvastaiset puolueet ottivat vaalivoiton.
Vaalitulosta onkin vaikea olla ottamatta huomioon ja vaalituloksen mukaista olisi muodostaa Italiaan euroskeptinen populistikoalitio.
Viiden tähden liikkeen lieneekin alettava muuttamaan kantojaan sen suhteen, ettei se osallistu koalitiohallituksiin. Puolueen johtaja Luigi Di Maio väläytti jo ennen vaaleja ”italialaista suurta koalitiota”, jossa muut puolueet sitoutuisivat liikkeen kirjoittamaan ohjelmaan, mutta liike ei ottaisi ministerinsalkkuja vastaan.
Saksa ja Ranska määräävät ehkä euroalueen suunnan, mutta Italia määrää tahdin.
Lopuksi on syytä huomata, että populististen ja radikaalien liikkeiden suosio on Euroopassa suurta, vaikka eletään nousukautta. Kuinka suurta näiden liikkeiden kannatus on, kun seuraava laskusuhdanne iskee?
Maanantai 8:52: Juttuun lisätty Renzin ja Berlusconin puolueiden kannatuksen lasku sekä lisätty loppuun spekulaatio mahdollisesta seuraavasta hallituksesta.