Kuoleman puolue ja valtion vastaisku
Kuoleman puolueen viesti on, että yhteiskunta ei kestä talouden seisahdusta.
Sosiaalinen eristäminen maksaa. OECD:n pääsihteeri Angel Gurrian mukaan jokainen lockdownissa vietetty kuukausi pudottaa maailmantalouden vuotuista kasvua 2 prosenttia.
Donald Trump twiittasikin maanantaina, että lääke ei saa olla pahempi kuin itse tauti. Trump haluaa avata Yhdysvallat pääsiäiseen mennessä. Texasin varakuvernööri Dan Patrick sanoi, että vanhuksen henki on pieni hinta maan talouden pelastamisesta.
WE CANNOT LET THE CURE BE WORSE THAN THE PROBLEM ITSELF. AT THE END OF THE 15 DAY PERIOD, WE WILL MAKE A DECISION AS TO WHICH WAY WE WANT TO GO!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) March 23, 2020
Peter Frasen mukaan koronavirus onkin nostanut esiin kuoleman puolueen (party of death). Kun eliitti vertaa sosiaalisesta eristämisestä syntyneitä tappioita säästettyihin ihmishenkiin, he valitsevat mieluummin kuoleman.
Kuoleman puolue ei vaadi terveydenhuollon lisäresursointia vaan nopeaa paluuta ”normaaliin”, aikaan ennen pandemiaa. Puolueen keskeinen viesti on, että yhteiskunta ei kestä talouden seisahdusta.
Suomessakin moni on ehtinyt sanoa, ettei lääke saa olla pahempi kuin tauti. Björn Wahlroos kertoi Talouselämän kannessa, että ”on vaikea punnita ihmishenkiä ja euroja vastakkain, mutta se on tehtävä”.
Mediassa on tuotu esiin, miten Suomi ei kestä pysähdystä loputtomiin (MTV 24.3.), vaadittu hallitukselta exit-suunnitelmaa karanteenitoimista (IL 27.3.) ja ennakoitu julkisen keskustelun purkutoimista alkavan heti, kun ensimmäiset merkit koronaviruksen talttumisesta saadaan (HS 24.3.).
Mutta entä jos lockdownit jatkuvat ja kriisistä ei päästä nopeasti ulos?
Taantuma on jo täällä ja koronakriisiä pidetään jo nyt finanssikriisiä vakavampana tällinä. Valtioiden tulee resursoida terveydenhuoltoa, lainoittaa ja avustaa yrityksiä, maksaa yrittäjille & duunareille ja pelastaa kokonaisia tuotannonaloja. Lisäksi sosiaalisesta eristämisestä aiheutuvaan sosiaalisiin ongelmiin on varauduttava täysimääräisesti, jotta 1990-luvun laman tragediat ei toistuisi.
Sosiaalisen eristämisen hinta on oleva valtava ja ainoa, joka laskun kykenee maksamaan, on valtio yhdessä keskuspankin kanssa. Julkinen velka tulee kasvamaan valtavasti samalla, kun yksityisiä velkoja joudutaan antamaan anteeksi.
Koronavirus koetteleekin juuri sitä liberalismia, jota kuoleman puolue ajaa – käsitystä yksilöiden yhteiskunnasta, hyvinvointipalveluiden markkinaistamisesta, heikosta valtiosta ja siitä, että talous menee aina ihmisen edelle.
Voikin olla, että nopeaa paluuta ”normaaliin” ei ole näköpiirissä, vaan normaali muuttuu kamppailussa koronavirusta vastaan.