Tavallistenkin ravintoloiden ruoka on epäterveellistä

pikaruoka
Teksti
Marko Hamilo

Pikaruokaketjuja kuten McDonald’s, Pizza Hut tai KFC syytetään usein epäterveellisestä ruoasta, liian suuresta annoskoosta ja niitä pidetään siksi osasyyllisinä länsimaiseen lihavuusepidemiaan. Uuden JAMA Internal Medicine -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan myös perinteisissä ravintoloissa tarjottu ruoka sisältää liikaa tyydyttynyttä rasvaa ja kaloreita.

Kanadalaistutkimuksessa selvitettiin 685 aterian ja 156 jälkiruoan ravintoarvot 19 perinteisessä ravintolassa, joissa ruoka tarjoillaan pöytään. Tutkimuksessa huomioitiin kalorit, rasva, tyydyttynyt rasva ja suolapitoisuus. Näiden ravintoaineiden liiallinen saanti on yhteydessä liikalihavuuteen, verenpainetautiin, sydänsairauksiin, diabetekseen ja syöpiin. Tutkimuksessa oli niin aamiaisia, lounaita kuin illallisiakin.

Tulokset esitettiin prosentteina päivittäisestä saantisuosituksesta. Annokset sisälsivät keskimäärin 1 128 kilokaloria eli 56 prosenttia päivittäisestä 2 000 kilokalorin saantisuosituksesta. Natriumia (suolaa) keskimääräinen annos sisälsi 151 prosenttia päivän saantisuosituksesta, rasvaa 89 prosenttia ja tyydyttyneitä sekä transrasvoja 83 suosituksesta.

Tutkimuksen tekijöiden mukaan ravintoloiden ravintoaineprofiili on merkittävä kansanterveydellinen kysymys.