Talousfoorum: Taistelu talouskriisiä vastaan vaikeutuu

talouskriisit
Teksti
Karri Kokko
davos

Koko maailmaa ravistelevaan talouskriisiin etsitään ratkaisua, kun maailman poliittiset johtajat ja yritysjohtajat ovat koolla vuosittaisessa talousfoorumin kokouksessa Sveitsin Davosissa.
Davosissa Sveitsissä kokoontuva talousfoorum kokoaa maailman päättäjät pohtimaan politiikan ja talouden näkymiä. (Kuva: Laurent Gillieron / AP / Lehtikuva)

Keskiviikkona alkanutta viisipäiväistä kokousta on luonnehdittu kaikkien aikojen tärkeimmäksi, mutta myös synkimmäksi foorumin lähes 40-vuotisessa historiassa. Osallistujat muun muassa ennakoivat taistelun talouskriisin selättämiseksi vain vaikeutuvan.

Davosiin kokoontuvat maailman merkittävimmät johtajat heidän joukossaan muun muassa Venäjän pääministeri Vladimir Putin, Kiinan pääministeri Wen Jiabao, Saksan liittokansleri Angela Merkel, Japanin pääministeri Taro Aso ja Britannian pääministeri Gordon Brown. Suomesta foorumiin osallistuu presidentti Tarja Halonen.

Sen sijaan lomautusaallokossa painiskelevien pankki- ja teollisuusalojen johtoa odotetaan hienomaineiseen tapaamiseen aikaisempaa vähemmän.

Myöskään yhtään yhdysvaltalaista ylempää virkamiestä ei kokouksessa nähdä, vaikka laajat talouden elpymistoiveet ovat kohdistuneet nimenomaan Yhdysvaltain uuteen hallitukseen.

Maltillisempaa
juhlimista

Maailman talousfoorumi perustettiin vuonna 1971 niin sanotuksi liiketaloudelliseksi ja akateemiseksi aivoriiheksi. Foorumin puheenjohtajistoon kuuluva, entinen YK:n pääsihteeri Kofi Annan sanookin maailman tarvitsevan sekä poliittisten että liiketaloudellisten johtajien tapaamisia.

”Heidän pitää toimia yhdessä, jotta löydetään ratkaisuja. Tosin luulen, että hallituksilla on asiassa yhä suurempi rooli”, Annan sanoi uutistoimisto Reutersille.

Vuosittaiset tapaamiset Davosissa ovat kasvaneet huimaksi tapahtumaksi cocktail-tilaisuuksineen ja hiihtoretkineen, minkä vuoksi kokouksia on myös arvosteltu.

Financial Times -lehden mukaan tämänvuotista tapaamista leimaa maltillisuus, ja avokätisiä tilaisuuksia ja retkiä on ohjelmassa vähemmän.

Talouden myrsky on myös pyyhkäissyt muut kokouksen avainasiat sivuun, joten muun muassa ilmastonmuutos sekä Lähi-idän levottomuudet jäävät nyt vähemmälle huomiolle.

STT–AFP–Reuters

Keskustelu
Mitä tapahtuu vuonna 2009?