
Vaietut vainot
Kristittyjä vainotaan osassa maailmaa niin räikeästi, että tilanne lähestyy YK:n kansainvälistä määritelmää kansanmurhasta. Länsimaissa aiheesta kirjoitetaan vähän.
Vaikka syrjinnän vakavuus ja voimakkuus vaihtelevat suuresti eri alueilla, kristityt ovat joka tapauksessa maailman vainotuin ihmisryhmä. Britannian ulkoministeri Jeremy Hunt uskoo, että kristittyjen vainoista on länsimaissa vaiettu poliittisen korrektiuden nimissä.
Hunt epäilee, että vainoista on ollut kiusallista puhua länsimaiden entisille siirtomaille. Myös lännestä tulleiden lähetystyöntekijöiden asema monissa maissa on ollut kiistelty. Hunt huomauttaa, että poliittisen hienotunteisuuden takia länsimaat ovat unohtaneet vainotut kristityt, jotka usein ovat myös maapallon köyhimpiä ihmisiä.
MAanantaina 8. heinäkuuta Britanniassa julkistettiin Huntin vuoden 2018 lopulla tilaama selvitys kristittyjen vainoista. Raportin laati anglikaanipiispa Philip Mounstephenin työryhmä.
Hunt yhtyy raportin suositukseen, että Britannian hallituksen tulisi olla valmis rankaisemaan maita, joissa vainotaan kristittyjä. Raportin mukaan kristittyjen syrjintä tulisi määritellä ”kristofobiaksi” islamofobian ja antisemitismin tapaan. Brittidiplomaatteja tulisi myös kouluttaa näkemään ongelman merkitys. Raportti toivoo Britannian pyytävän YK:n turvallisuusneuvostolta päätöslauselmaa, jossa Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan hallituksia kehotetaan suojelemaan kristittyjä ja muita vainottuja vähemmistöjä.
Keväällä julkaistussa Mounstephenin ryhmän väliraportissa viitataan Cambridge University Press -julkaisuun, jossa joukko tutkijoita, toimittajia ja eri uskontojen johtajia on todennut, että maailmanlaajuinen kristittyjen vainoaminen on ”tärkeä ihmisoikeuskysymys, josta kerrotaan liian vähän.” The Washington Post puolestaan on todennut: ”Kristittyjen vaino jatkuu… mutta se harvoin saa paljon huomiota länsimaisessa mediassa. Jopa monet kirkonmiehet lännessä katsovat sitä läpi sormien.”
Vainottuja kristittyjä tukevan Marttyyrien Ääni -järjestön julkaisutoimintojen vastaava päätoimittaja Juhani Huotari pahoittelee, ettei kristittyjen vainoista puhuta suomalaisessa uutisoinnissa. Esimerkiksi väkivalta Pohjois-Nigeriassa on jäänyt olemattomalle huomiolle.
”Nigeriassa tapettiin vuonna 2018 yli 5 000 kristittyä. Väkivaltaa pidetään usein kristittyjen ja fulani-heimon välisinä maaoikeuskiistoina, mutta kyseessä on selvästi kristittyjen vaino.”
Arvopohjaltaan kristillinen, poliittisesti sitoutumaton Open Doors -järjestö toimii kristittyjen auttamiseksi yli 60 maassa. Open Doors -järjestö julkaisee vuosittain World Watch -listan, joka selvittää kristittyjen uskonnonvapaustilannetta 150 maassa. Raportti laaditaan tutkimalla viittä elämän eri osa-aluetta, joilla kristinuskoa rajoitetaan. Nämä ovat vapaus uskoa yksilönä, perheessä, yhteisössä, yhteiskunnassa ja seurakuntana.
Alkuvuodesta 2019 julkaistun listan mukaan tilanne on pahin Pohjois-Koreassa, jossa on arviolta 200 000–400 000 kristittyä. Paljastuessaan viranomaisille heidät karkotetaan läheisineen työleireille tai surmataan. Kristityillä ei ole käytännössä mitään sijaa yhteiskunnassa, ja he voivat kokoontua ainoastaan salaa. Open Doors -järjestön mukaan Pjongjangissa vieraille näytettävät kirkot ovat propagandakulisseja.
Toiseksi eniten kristittyjä vainotaan listan mukaan Afganistanissa. Muslimista kristityksi kääntyneen afgaanin katsotaan usein häpäisevän sukunsa, ja perheenjäsenet painostavat kääntynyttä palaamaan islamiin tai sovittavat häpeän. Jos henkilö ei palaa islamiin, hänet saatetaan pahoinpidellä, sulkea psykiatriseen sairaalaan tai jopa tappaa.
Somaliassa vainotaan kristittyjä kolmanneksi eniten maailmassa. Siellä perussyitä vainoihin ovat ääri-islamilainen al-Shabaab-ryhmä ja heimojärjestelmä. Kaikkien somalien oletetaan olevan muslimeja, eikä maassa ole tilaa kristinuskolle. Al-Shabaab on surmannut monia kristittyjä heti, kun heidät on löydetty. Myös suvut ja yhteisöt voivat surmata joukossaan olevia somalialaisia, joita epäillään kristityiksi.
Juttua muokattu 12.7.2019 klo 11.06. Juhani Huotari ei enää ole lähetysjohtaja, vaan Marttyyrien Äänen julkaisutoimintojen vastaava päätoimittaja. Nykyinen Marttyyrien Äänen toiminnanjohtaja on Hannu Lahtinen.