Kun Trump leikkaa WHO:lta, Kuuba lähettää korona-apua yli 15 maahan – ”Valkotakkidiplomatia” raivostuttaa Yhdysvaltoja

Kuuba on jo vuosikymmeniä lähettänyt lääkäreitään työskentelemään ulkomailla. Hanke tuottaa valtiolle positiivista julkisuutta sekä miljarditulot.

kehitysyhteistyö
Teksti
Hannu Pesonen

Tämä on ilmaisnäyte SK:n maksullisesta sisällöstä

”Suuren kriisin hetkellä Kuuban hallitus ja kansa ovat nousseet tehtäviensä tasalle”, kiitteli Jamaikan terveysministeri Christopher Tufton toivottaessaan tervetulleeksi 140 kuubalaista lääkäriä ja erikoissairaanhoitajaa. Kuubalaiset saapuivat Jamaikalle pystyttämään kenttäsairaalaa, jossa tarjotaan tehohoitoa koronaviruspotilaille.

Samanlaisia kiitoksia sataa myös noin kymmeneltä muulta Karibianmeren valtiolta ja Afrikasta – sekä nyt myös Euroopasta.

Kuuba lähetti maaliskuun loppupuolella kaiken kaikkiaan 52 lääkäriä ja sairaanhoitajaa Italiaan.

He asettuivat Euroopan pahimmalle koronavirusalueelle Lombardian maakuntaan ja pystyttivät kenttäsairaalan vaikeimpiin tautipesäkkeisiin kuuluvaan Creman kaupunkiin. Sairaalassa on kolme tehohoitoyksikköä ja kaikissa 32 potilasvuoteessa happilaitteet.

Apu on erittäin tärkeää, Lombardian sosiaalijohtaja Giulio Gallera on myöntänyt.

Myös Ranskan ja Espanjan rajalla Pyreneiden vuoristossa sijaitsevassa pienessä Andorrassa työskentelee 39 kuubalaislääkärin ja -sairaanhoitajan apujoukko.

Kaikkiaan Kuuba on lähettänyt koronaepidemiaa torjumaan yli 800 lääkäriä ja erikoissairaanhoitajaa sekä kenttäsairaaloita ja suojatarvikkeita ainakin 15 maahan.

Useat muut valtiot kuten Argentiina neuvottelevat avun vastaanottamisesta. Euroopassa Katalonian aluehallitus on periaatteessa sopinut yhteistyöstä, mutta odottaa vielä Espanjan keskushallinnolta lupaa ottaa vastaan kuubalaislääkäreitä.

 

Kuuban saama myönteinen julkisuus on myrkkyä presidentti Donald Trumpin johtamalle Yhdysvalloille.

Vaikka Kuuban toimet eivät ratkaise maailman koronakriisiä, ne korostavat räikeää ristiriitaa köyhän Karibianmeren saarivaltion ja maailman suurimman talousmahdin Yhdysvaltain tekojen välillä.

Kehitysmaaksi luokiteltu Kuuba antaa kipeästi kaivattua humanitaarista apua jopa vauraille teollisuusmaille.

Samaan aikaan presidentti Trumpin hallinto on keskeyttänyt rahoituksensa koronakriisin maailmanlaajuisia vastatoimia koordinoivalle Maailman terveysjärjestölle WHO:lle ja pyrkinyt estämään Kansainvälistä valuuttarahastoa myöntämästä hätälainaa koronaviruksesta pahoin kärsivälle Iranille.

Yhdysvallat on jopa kaappannut Thaimaassa Saksan tilaamia hengityssuojaimia omaan käyttöönsä tavalla, joka sai saksalaisviranomaiset syyttämään Trumpia nykyajan merirosvoudesta.

Yhdysvalloille tilanteesta tekee erityisen kipeän se, että Kuuba on kuulunut maan ideologisiin päävihollisiin jo vuosikymmeniä.

Kymmenen Yhdysvaltain presidenttiä yritti lähes 60 vuoden ajan kaataa Fidel Castron kommunistihallintoa niin salamurhahankkeilla kuin talouspakotteillakin. Vasta Trumpin edeltäjä Barack Obama käynnisti vuonna 2016 toimet Kuuban ja Yhdysvaltojen suhteiden normalisoimiseksi.

Trump on valtaan noustuaan tehnyt kaikkensa palauttaakseen suhteet jääkauteen. Hän on saattanut taas voimaan Yhdysvaltain Kuubaan kohdistamat talouspakotteet  ja matkustusrajoitukset.

 

Esiintyminen Yhdysvaltain mahdollisimman jyrkkänä vastakohtana on toki Kuuban tarkoituskin.

Ulkomaille lähetetyt ”valkotakkiarmeijat” ovat olleet maan ylpeydenaihe lähes Castron vallankumouksesta asti. Ohjelma käynnistyi vuonna 1963, kun Kuuba lähetti lääkäriryhmän Ranskan siirtomaavallasta juuri itsenäistyneeseen Algeriaan.

Parhaillaan noin 37 000 kuubalaista terveysalan ammattilaista työskentelee ulkomailla 67 valtiossa. Se on lähes yhtä paljon kuin johtavien teollisuusmaiden G 7-ryhmän valtioiden kehitysmaihin lähettämien lääkärien ja sairaanhoitajien määrä yhteensä.

Kaikkiaan valkotakkiprikaatit ovat ehtineet työskennellä yhteensä noin sadassa maassa.

Valkotakkidiplomatian päätehtävänä on ollut viestiä maailmalle, että Kuuban hallinto on pystynyt luomaan toimivan ja kaikkia kansalaisia palvelevan julkisen terveydenhoitojärjestelmän kaikista maahan kohdistuneista horjutusyrityksistä huolimatta.

Kuuba ei ole länsimaiden mittapuilla demokratia, muttei myöskään sellainen Latinalaisen Amerikan vakautta ja elinoloja horjuttanut sotilasdiktatuuri kuin useimmat mantereen maista vielä 1990-luvulle asti.

Kommunistien yksinvalta on vaientanut toisinajattelijat vankilaan ja maanpakoon, muttei tappanut heitä järjestelmällsesti.

Kovan kurin palkaksi kuubalaisilla on maksutta käytettävissään mantereen paras koulutus ja terveydenhoito.

WHO:n mukaan Kuubassa on 81 lääkäriä kymmentätuhatta asukasta kohti kun Suomessa heitä on 38. Suhdeluku on yksi maailman korkeimmista, huolimatta siitä että tuhannet kuubalaislääkärit ovat jatkuvasti valtionsa lähettäminä eri puolella maailmaa sijaitsevissa apuhankkeissa.

Terveydenhoitoalan työntekijät ja alan osaaminen ovat Kuuballe rommia ja sikareitakin arvokkaampi vientituote. Kuuba kerää vuosittain yli viiden miljardin euron vuositulot julkisten palveluiden viennistä. Valtaosa on peräisin terveydenhuollon apuhankkeista.

Tärkein on ”öljyä lääkkeistä”-ohjelma Venezuelassa. Kuuban lähettämät yli 20 000 lääkäriä, hammaslääkäriä ja sairaanhoitajaa käytännössä pitävät pystyssä Venezuelan terveydenhuoltoa.

Vastineeksi Venezuela toimittaa Kuubaan valtaosan sen tarvitsemasta raakaöljystä, yli 2,5 miljardin euron arvosta vuodessa.

Perintisesti valkotakkiprikaati ovat suunnanneet Afrikkaan ja Latinalaiseen Amerikkaan, viime aikoina myös Aasiaan. Kuuba on myös on antanut pitkäaikaishoitoa lähes 20 000 Tsernobylin ydinonnettomuuden uhrille.

Länsi-Afrikan ebolaepidemiaan 2010-luvun puolivälissä Kuuba lähetti enemmän lääkäreitä ja sairaanhoitajia kuin mikään muu valtio, yhteensä yli 150 työntekijää.

Kuubalaislääkärit olivat keskeisessä osassa myös Haitin maanjäristystä seuranneessa koleraepidemiassa 2010 sekä Kaakkois-Aasian tsunamikatastrofin hoidossa Sri Lankassa ja Indonesian Acehissa.

Kuuba tarjosi apujoukkoja myös Yhdysvalloille pyörremyrsky Katrinan vuonna 2005 runtelemaan New Orleansiin. Se olisi kuitenkin ollut Kuuban horjuttamiseen innolla ryhtyneelle presidentti George W. Bushin liian näkyvä nöyryytys.

Bush päinvastoin käynnisti vuonna 2006 ohjelman, joka houkutteli rahalla, työtarjouksilla ja pysyvällä asumisoikeudella ulkomaille lähetettyjä kuubalaislääkäreitä ja -hoitajia loikkaamaan Yhdysvaltoihin. Hanke ei ollut menestys. Presidentti Obama kumosi sen osana liennytystoimiaan.

 

Jo ennen koronavirusepidemiaa Donald Trumpin hallinto kutsui kuubalaislääkäreitä ja -sairaanhoitajia vuoroin hyväksikäytetyksi orjatyövoimaksi, vuoroin Castron hallinnon agenteiksi, jotka yrittävät käännyttää potilaitaan ja isäntämaitaan kommunisteiksi.

Kun Brasilian äärioikeistolainen presidentti Jair Bolsonaro karkotti valtaan noustuaan kuubalaisen lääkintähenkilökunnan maastaan, kävi ilmi, että brasilialaisviranomaiset olivat maksaneet noin 3 000 euroa kuubalaislääkärin kuukauden työpanoksesta.

Siitä yli kaksi kolmasosaa meni Kuuban valtiolle ja vain vajaa kolmasosa lääkärille itselleen. Käteen jäävä palkka oli silti lähes kymmenkertainen verrattuna ansioihin kotimaassa, jossa kuubalaislääkäri tienaa virallisesti harvoin yli sata euroa kuukaudessa.

Nyt Trumpin hallinto yrittää käyttää tätä tietoa taivutellakseen muut valtiot kieltäytymään kuubalaisesta korona-avusta.

”Kuuban hallitus pitää valtaosan lääkäriensä ja sairaanhoitajiensa ansioista samalla kun se alistaa heidät törkeän huonoihin työoloihin. Kuuban apua Covid-19-kriisissä vastaanottavien hallitusten pitäisi tutkia työsopimukset ja lopettaa työntekijöiden riisto”, Yhdysvaltain ulkoministeriö syytti Twitter-viestissään.

Kuuban Kanadan-suurlähettiläs Josefina Vidal ampui heti takaisin omassa tviitissään:

”Häpeäisitte. Sen sijaan että hyökkäätte Kuubaa ja kuubalaislääkäreitä vastaan, voisitte pitää huolta tuhansista sairaista amerikkalaisista, jotka kärsivät hallintonne hylkääminä ja sen kyvyttömyydestä pitää heistä huolta.”

Yhdysvalloissa oli kirjattu huhtikuun 16. mennessä yli 650 000 koronavirustartuntaa, joista yli 28 500 oli johtanut kuolemaan. Kuuba oli samaan aikaan ilmoittanut 814 tartunnasta ja 24 kuolemasta.

Trumpin hallinto ei myöskään ole pystynyt kumoamaan mielikuvaa yhtäkkiä heränneen huolen tekopyhyydestä – varsinkaan kun se ei itse tarjoa mitään vastineeksi. Kuten Andorran ulkoministeri María Ubach tiivisti maansa näkemyksen.

”Tiedämme kyllä Yhdysvaltain kannan, mutta me olemme itsenäinen valtio joka valitsee itse yhteistyökumppaninsa.”

Sipilän hallituksen leikkuri romahdutti Suomen WHO-rahoituksen – miljoonat pois osana kehitysyhteistyön jättisäästöä

Oikaisu: 

Juttua muutettu 5.5.2020 klo 10.57. Kuubassa on 81 ja Suomessa 38 lääkäriä kymmentätuhatta ihmistä kohden, ei tuhatta ihmistä kohden, kuten jutussa alun perin väitettiin.