Irakin jako syvenee

Sunnikapinallisten iskut tuhosivat harhakuvan toimivasta valtiosta.

Irak
Teksti
Hannu Pesonen

Yhdysvaltain presidentti George Bush vanhempi päätti vuoden 1991 Persianlahden sodassa yllättäen pysäyttää amerikkalaisliittouman etenemisen Irakiin ja jättää Saddam Husseinin valtaan. Pääsyynä oli pelko Irakin hajoamisesta.

Bush nuoremman 2003 johtaman Irakin valloitussodan seurauksena jakautuminen kurdien pohjoiseen, sunnien keskiosiin ja šiiojen etelään on nyt todellinen uhka – samoin Iranin aseman lujittuminen alueen suurvallaksi.

Palikkatornia kaataa terroristijärjestö Isis, jonka tavoitteena on Irakin ja Suur-Syyrian ääri-islamilainen valtio. Se pyrkii hyödyntämään katkeruutta, jota Irakin sunnit tuntevat menetettyään Husseinin jälkeen johtavan asemansa hallinnossa ja armeijassa siihen asti alistetulle šiiamuslimien väestöryhmälle. Järjestö syntyi yhteistyössä al-Qaidan kanssa vuonna 2010 ja aloitti taistelut, kun viimeiset amerikkalaisjoukot vetäytyivät Irakista 2011.

Isis on pieni, raaka ja tehokas. Yhdysvallat arvioi viisi vuotta sitten, että se oli hajoamisen partaalla. Nyt se hallitsee laajoja alueita myös Syyriassa. Sen viime aikaisten salamavaltausten takana ovat Irakin teoriassa ylivoimaisen armeijan kehno motivaatio ja Yhdysvaltain virhearviot. Yhdysvallat puhdisti asevoimat Saddamin kokeneista sunniupseereista. Washingtonin tukema šiiapääministeri Nour al-Maliki taas on korvannut komentajia omilla luottomiehillään, kriteerinään šialaisuus ja uskollisuus, ei taito.

Vaikka hallitus valtaisi takaisin Isisin viime viikkoina ottamat alueet, vahinko on jo tapahtunut. Armeijan joukkopaon seurauksena kurdit valtasivat pohjoisessa heti Kirkukin öljykaupungin, jota ovat aina havitelleet pääkaupungikseen. Irakin nykyhallituksella tuskin on voimaa ottaa sitä takaisin.