Tutkimus: Teinipojat painostavat tyttöjä anaaliseksiin

Nykyasenteet pitävät yllä pakottamisen kulttuuria Britanniassa.

seksi
Teksti
Marko Hamilo

Tämä on ilmaisnäyte SK:n maksullisesta sisällöstä

Anaaliseksiin liittyy painostava kulttuuri brittinuorten parissa, kävi ilmi British Medical Journalissa julkaistusta haastattelututkimuksesta.

Kyselyn mukaan monet nuoret miehet eivät välitä tyttöjen suostumuksesta tai mielihyvästä silloin, kun he harrastavat anaaliseksiä tai kun he keskustelevat asiasta ystäviensä kanssa.

Tutkimuksen tekijöiden mukaan tarvitaan avoimempaa keskustelua anaaliseksistä, jotta nuorten miesten ja naisten väliseen anaaliseksiin liittyvä kulttuuri ja asenteet voitaisiin haastaa. Tutkijoiden mukaan aihepiiristä on kuitenkin monissa sosiaalisissa yhteyksissä vaikea puhua.

Tutkijat haastattelivat 130 erilaisia sosioekonomisia taustoja edustavaa 16–18-vuotiasta nuorta Lontoosta ja muualta Englannista.

 

Ryhmähaastatteluissa nuorilta kysyttiin, millaisista seksitavoista he olivat kuulleet, mitä he ajattelivat niistä ja millaisissa olosuhteissa, jos ollenkaan, heidän ikätoverinsa olisivat halukkaita kokeilemaan niitä.

Osa nuorista syvähaastateltiin myöhemmin. Syvähaastatteluissa kysyttiin, mitä seksikäytäntöjä haastateltavat olivat kokeilleet, missä olosuhteissa ja miltä ne olivat tuntuneet.

Nuoret kuvasivat kulttuurin, jossa miehet kilpailivat anaaliseksin saamisesta naisilta silloinkin, kun he arvelivat sen olevan naisille kivuliasta. Naiset myös kertoivat heidän miespuolisten kumppaniensa vonganneen anaaliseksiä. Naisten kertomuksista kävi ilmi, että he olivat joskus päätyneet anaaliseksiin antamatta siihen selkeää suostumusta.

Jotkut haastateltavat sanoivat, että halu kokeilla anaaliseksiä selittyisi sillä, että nuoret miehet haluavat kopioida pornossa näkemiään käytäntöjä, mutta tutkijoiden mukaan muut tekijät ovat tärkeämpiä. Näihin lukeutuvat välinpitämättömyys naisen suostumusta ja naisen mahdollisesti kokemaa kipua kohtaan sekä nuorten miesten kilpailu anaaliseksin saamisesta naisilta.

Ne, jotka eivät olleet olleet anaaliyhdynnässä, selittivät ikätovereidensa anaaliseksiä olettamalla, että he varmaankin pitävät siitä, jos kerran harrastavat sitä. Tutkijat huomauttavat, että tämä on ristiriidassa sen kanssa, että samat haastateltavat uskoivat anaaliseksin olevan naisista kivuliasta.

Tutkijat huomauttavat, että kaikki miehet eivät painosta kumppaneitaan ja että jotkut naiset voivat haluta anaaliseksiä ja nauttia siitä. Tutkijoiden mukaan nykyiset asenteet kuitenkin ylläpitävät pakottamista tai painostamista keskeisenä osana nuorten miesten ja naisten välisessä anaaliseksissä.