Myrkytetty keskustelu

Poliitikko pärjää sosiaalisessa mediassa paremmin vastustajia mollaamalla kuin positiivisilla viesteillä.

tiede
Teksti
Lassi Lapintie

Sosiaalisen median on katsottu kärjistäneen poliittisen keskustelun vastakkainasettelua ja vihamielisyyttä kautta maailman. Väitteelle löytyy tukea myös tuoreesta Cambridgen yliopiston tutkimuksesta, joka tarkasteli ilmiötä Yhdysvalloissa.

Psykologien ryhmä analysoi yhteensä yli 2,7 miljoonaa Twitter-viestiä ja Facebook-julkaisua, jotka oli lähettänyt joko yhdysvaltalaismedia tai maan kongressin jäsen.

Tutkijat totesivat, että poliittisia vastustajia käsittelevät viestit toimivat sosiaalisessa mediassa huomattavasti tehokkaammin kuin omaa poliittista leiriä koskevat viestit. Esimerkiksi Facebookissa poliittisia vastustajia koskevat viestit keräsivät yli kaksi kertaa enemmän vihareaktioita kuin oman puolen tukiviestit sydänreaktioita.

Mitä useammin viestissä mainittiin poliittinen vastapuoli, sitä todennäköisemmin viestiä myös jaettiin. Esimerkiksi jos republikaani mainitsi presidentti Joe Bidenin nimen tai sanan ”liberaali”, jakojen todennäköisyys kasvoi 67 prosentilla. Ilmiö oli yhtä vahva sekä Twitterissä että Facebookissa ja näytti pätevän poliittisen kentän molemmissa päädyissä.