Harvinainen tilaisuus: Mystiset miekat esillä yhden päivän

Janakkalan historiallinen miekkamies odottaa yhä jatkotutkimuksia.

arkeologia
Teksti
Susan Heikkinen

Tämä on ilmaisnäyte SK:n maksullisesta sisällöstä

Kun Suomen Kuvalehti reilu vuosi sitten kertoi Janakkalan miekkamiehestä (SK 51-52/2014), olivat historiasta kiinnostuneiden odotukset korkealla. Mitä mies vielä nykyaikaisten tutkimusmenetelmien avulla paljastaisikaan!

Hyväkuntoisesta hautalöydöstä oli nopeasti saatu selville, että mies oli pitkä, hyvin ravittu ja haudattu noin vuonna 1300. Hän näytti kärsineen elämänsä aikana jonkinlaisista iskuista päähän ja ehkä leukaankin, sillä vino purenta oli kuluttanut toisen puolen hampaat viistoiksi.

Harvinaista löydössä oli, että miehen viereltä löytyneet kaksi miekkaa olivat eri aikakausilta. Ja mikä merkillisintä, vanhempi, poltettu miekka oli maassa nuoremman miekan päällä. Erikoinen vainaja sai kansainvälistä julkisuutta, kun brittiläiset dokumentaristit tekivät miekkamiehestä kokonaisen jakson tv-sarjaan Medieval Dead.

Oli suunnitteilla jatkotutkimuksia. Miehen kallon perusteella voisi valmistaa kolmiulotteisen mallin hänen päästään. Miehen hampaista voisi saada esille hänen dna:taan, josta voisi päätellä hänen syntyperäänsä. Hampaisiin varastoituneen strontiumin koostumus taas saattaisi vihjata, missä päin hän vietti varhaislapsuutensa, oliko hämäläinen vai muukalainen.

Miten kävi?

”Olemme siirtäneet miekkamiehen tutkimuksen vähän sivuun”, pahoittelee Museoviraston tutkija Simo Vanhatalo. ”Meillä on nämä muut virkatyöt.”

Museovirastolla oli viime vuonna neljäkymmentä kaivauskohdetta. Osa tuli yllätyksenä, kuten harrastajan keväällä tekemä hautalöytö metsäkoneen ajouralta Suomussalmelta.

”Siellä oli hienoa tavaraa. Mutta tällaiset löydöt vievät helposti kuukauden tai kaksi tutkijan työajasta”, Vanhatalo sanoo.

Miekkamiehen jatkotutkimuksilla ei ole kiirettä muusta syystä kuin uteliaiden tiedonjanon takia. Vainajan jäännökset ovat turvassa Museoviraston varastossa ja kallosta otetut kerroskuvat tutkijan tietokoneella.

Vuonna 2014 SK kertoi, että vanhemmasta, viikinkiajan miekasta paljastui ruosteen ja palopatinan alta kirjoitusta, josta ”ei vielä ole saatu selvää”. Nuoremman miekan säilästä toiselta puolelta hahmottui ”mahdollisia kirjaimia”.

Tiedetään, mitä muinaismiekoissa tyypillisesti luki: ristiretkiaikana esimerkiksi ”Jumalan nimeen” latinaksi. Joko kirjaimista on saatu selvää?

”Sen tutkiminen tarkoittaisi vähän rajumpaa käsittelyä. Ja siitä konservaattorit eivät pidä”, Vanhatalo sanoo. ”Asiaan on kaksi näkökulmaa: halutaanko säilyttää esine sellaisena kuin se on, ilman että mitään lähtee pois, vai halutaanko kurkistaa sinne kerrosten alle.”

Sunnuntaina 31.1.2016 yleisöllä on yhden päivän ajan harvinainen tilaisuus nähdä Janakkalan miekkamiehen miekat Kansallismuseossa. Miekat ovat vielä konservoimattomat eli näyttävät siltä kuin löydettäessä.

Kansallismuseon 100-vuotissyntymäpäivät sunnuntaina 31.1.2016 klo 11–18. Mannerheimintie 34, Helsinki. Vapaa pääsy. Kahvia ja kakkua.