
Apua hyönteisten ahdinkoon: Auringonkukkien istuttaminen tukee mehiläisten terveyttä
Auringonkukka auttoi pölyttäjähyönteisiä torjumaan haitallisia loisia.
Mehiläisten ja muiden hyönteisten kannat ovat kutistuneet ympäri maailmaa. Syyllisinä pidetään paitsi viljelyssä käytettyjä tuhohyönteisten torjunta-aineita, myös erilaisia loisia.
Uuden tutkimuksen mukaan hyönteisten ahdinkoa voisi ainakin mehiläisten ja kimalaisten osalta helpottaa verrattain yksinkertainen toimenpide: auringonkukkien istuttaminen.
Pohjois-Carolinan yliopiston tutkijat Yhdysvalloissa havaitsivat, että auringonkukkien siitepöly vaikuttaa auttavan mehiläisiä ja kimalaisia torjumaan loisia.
Tutkijoiden mukaan auringonkukan siitepöly näyttää auttavan ainakin tarhamehiläiselle lähisukua olevaa intianmehiläistä (Apis cerena) torjumaan Nosema ceranae -sientä, jota pidetään yhtenä osatekijänä mehiläiskuolemissa.
Loiseläintä torjuva vaikutus ei kuitenkaan näyttänyt suoraan vähentävän mehiläisten kuolleisuutta. Auringonkukan siitepölyä saaneet mehiläiset vaikuttivat kuolevan samaan tahtiin kuin ilman jääneet.
Kimalaisten osalta positiiviset vaikutukset olivat voimakkaampia. Tutkimuksen mukaan auringonkukan siitepöly torjui yleisellä Bombus impatiens -kimalaislajilla esiintyvää Crithidia bombi -loiseläintä.
“Olemme tutkineet muita siitepölyjä, mutta auringonkukka näyttää olevan napakymppi. Millään muulla ei ollut yhtä myönteistä vaikutusta kimalaisten terveyteen”, kertoo tutkija Rebecca Irwin tiedotteessa.
Tutkijat eivät ole varmoja, vaikuttaako siitepöly suoraan loiseläimiin vai vahvistaako se hyönteisten omaa vastustuskykyä torjumaan loisia.
Tutkijoiden mukaan havainnot puhuvat sen puolesta, ettei auringonkukkien siitepöly yksinään riitä ravinnoksi hyönteisille, mutta voi toimia hyvänä lisänä villien kukkaketojen rinnalla.
Auringonkukat ovat jo nykyisellään yleinen viljelyskukka sekä Yhdysvalloissa että Euroopassa, joten suuriin toimenpiteisiin tutkijoiden tulokset eivät välttämättä kannusta.
Tutkimus ilmestyi Scientific Journals -tiedejulkaisussa 26. syyskuuta.
Tämä oli ilmaisnäyte SK:n maksullisesta sisällöstä
Tilaa Suomen Kuvalehti ja hanki luettavaksi koko sisältö ja arkisto
Tilaa