Trollaaminen on helppoa, todellinen vaikuttaminen hankalaa

Profiilikuva
Kirjoittaja on filosofian tohtori ja kirjailija.

Tämä on ilmaisnäyte SK:n maksullisesta sisällöstä

Trollaus on toisten keskustelijoiden tahallista provosoimista internetin keskusteluissa. ”Trollaaja yrittää saada viestiketjuunsa mahdollisimman paljon keskustelijoita, mutta ei useinkaan itse osallistu mielipiteenvaihtoon. Hänen ainoa tarkoituksensa on vetää mukaan mahdollisimman monia ja saada heidät menettämään malttinsa.” (Lähde: HS)

Trollaaja ei siis välttämättä lainkaan seiso esittämiensä mielipiteiden tai väitteiden takana. Trollaajan on tarkoitus luoda keskusteluun mustavalkoinen ja tunnepitoinen asetelma, jossa argumenteilla ei ole niin väliä.

Trollausta ei esiinny pelkästään anonyymeillä keskustelupalstoilla, vaan se on levinnyt myös perinteisiin medioihin ja toimittajien omiin teksteihin. ”Keskustelun herättämisestä” on tullut itseisarvo, vaikka keskustelu olisi pelkkää huutoa. Esimerkistä käynee HS:n kolumnisti Taneli Heikka.

Heikan kaltaiset provosoijat perustelevat usein toimintaansa sillä, että aiheesta on tärkeää keskustella. Miksi he eivät siis vaivaudu kertomaan todellista kantaansa ja perustelemaan sitä huolella? Trollaaja jättää aina ajatustyön muille.

On harmillista, että älykkäät ja kokeneet kirjoittajat käyttävät palstatilansa pelkkään provosoimiseen. Tekstin onnistumista ei mitata klikkien tai ärsyyntymisen määrällä. Kunnianhimoisen tekijän motivaation pitäisi löytyä muualta. Niin ainakin haluaisin uskoa.

Lisäksi trollaaminen rikkoo omia bloginkirjoittajan ohjeitani vastaan (kohdat 4, 6, 8, 9). Jos jotain asiaa haluaa ajaa, kannattaa kirjoittaa hyviä argumentteja juuri sen asian puolesta, ei sohia summittaisesti sinne tänne keskustelijoita ärsyttääkseen.

Sano asiasi. Sano juuri se.

Ääneen pääseminen isossa mediassa on etuoikeus, joka kannattaa hyödyntää huolella. Trollaaminen on helppoa mutta asioiden todellinen muuttaminen hankalaa. Silti sitä kannattaa yrittää.

Trollaus ei ole vaikeaa. Päinvastoin: suututtaminen ja loukkaaminen on helppoa. Joskus naurattaa väite, että molempien äärilaitojen suuttuminen olisi merkki argumentin onnistumisesta tai tasapainoisuudesta. Ei tietenkään ole. (Väitteen on esittänyt esimerkiksi Tuomas Enbuske.)

Voiko trollaamisella vaikuttaa maailmaan? Riippuu siitä, miten maailmaan haluaa vaikuttaa. Jos haluaa saada keskusteluun lisää kahtiajakoja ja kaivaa poteroita entistä syvemmäksi, sillä todella voi vaikuttaa.

Jos taas oikeasti haluaa muuttaa jonkin asian paremmaksi, pelkällä trollauksella ei saavuteta mitään. Provosoiminen voi olla johonkin pisteeseen saakka hyvä keino saada asialle huomiota, mutta yksin se ei riitä mihinkään.