Biologi Tiina Raevaara tutkailee tieteen maailmaa kaunokirjailijan aivoin.

Politiikka elää päivän, kulttuuri ikuisuuden

Tiina Raevaara
Blogit Tarinoita tieteestä 19.6.2015 12:03

Tämä on juhannussaarna.

Helsingin Sanomien kirjallisuustoimittaja Antti Majander kirjoitti juhannuksen alustukseksi esseen lukemisen ja koulutuksen vaikeuksista.

Koin esseen hyvin henkilökohtaisena. Pakkohan se oli: Nykyhetken Suomessa monet minulle tärkeät asiat ovat vaikeuksissa.

Tohtorikoulutettujen työttömyys lisääntyy koko ajan.

Kirjankustantamot ovat vaikeuksissa.

Lukeminen vähenee.

Tällaiselle tohtorikoulutetulle kirjailijalle Suomi tuottaa vain ikäviä uutisia työllisyydestä ja tekemisen kannattavuudesta. En varmastikaan ole yksin tunteen kanssa. ”Näyttää siltä, että lukeneisto joutaa saippuatehtaalle”, kirjoittaa myös Majander.

Pitäisikö siis lopettaa ja ryhtyä johonkin kannattavaan, ujuttautua jollekin tulevaisuuden alalle – vaikkapa sinne saippuateollisuuteen? Ehkä Suomessa ei enää ole käyttöä kirjoille, kolumneille tai tiedeaiheiselle blogille. Ihmiset eivät jaksa lukea, kirjoja ei osteta, kirjakaupat myydään kannattamattomina eikä tiede tai tutkimus ole asia, jota hallituskaan arvostaisi. Jopa maisterit ovat uudelle hallitukselle jo liian koulutettuja. Sivistystä ei arvosteta, kirjoitin itsekin.

Lue myös

Suomalainen ei sivistystä kaipaa

Elämme kuitenkin vain kuplassa. Olemme oman poliittisen tilanteemme luoman harhan vankeja. Nyt päättämään pääsevät poliitikot ovat lyhytnäköisiä, kykenemättömiä katsomaan historiaan tai tulevaisuuteen.

Kaikkialla muualla koulutus ei ole menettänyt arvoaan: ”Welcome to a country where teaching is a highly prized profession”, kirjoitti Guardian juuri artikkelissa, missä kehuttiin suomalaista opettajankoulutusta. Se, minkä muut näkevät meissä arvokkaana, on meille hetkellisesti roskaa.

Mutta vain hetkellisesti. Tiede ja kulttuuri ovat niin elinvoimainen osa ihmiskuntaa (ja ihmisyyttä), että Suomen päivänpolitiikka on pelkkä kuolevan henkäys niiden rinnalla. Suomalainen kulttuuri ja tiede kuuluvat maailman kulttuuriin, menneeseen ja tulevaan.

Taiteilijat ja tieteilijät: muistakaa katsoa kauas.

Lue myös

Suomalainen ei sivistystä kaipaa

Tiina Raevaara

Kirjoittaja on filosofian tohtori ja kirjailija.

Keskustelu

Viimeiset kymmenen vuotta vallinnut tilanne on varsin ymmärrettävä, koska kulutusyhteiskunnassa raha on kaiken keskiössä. Sitä paitsi se pitää saada heti tai mieluiten vielä etukäteen. Talousoravanpyöräämme pyörittäville poliitikoille vain tällä hetkellä irti otettava raha ja seuraavien vaalien kannatus ovat tärkeitä. He eivät myöskään korviaan lotkauta tiedolle, joka kertoisi heille miten maapallomme kokonaisuudessaan toimii. Sen sijaan he luottavat siihen että insinööreillä ja ekonomisteilla on suuri ymmärrys, jonka avulla kaikki esiin tulevat ongelmat voidaan ratkaista.

Ihmisestä on kehittynyt loinen, joka lopulta tappaa isäntänsä maapallon. Suomi on siinä joukossa maailmassa pieni mutta nöyrä perässäjuoksija ilman omaa ajattelua. Tässä valossa kirjoittajan optimismi nykytilanteen hetkellisyydestä ei valitettavasti pitäne paikkaansa. Jos ikuisen talouskasvun uskosta ei päästä irti, mennään seinään loppuun asti vauhtia hiljentämättä.

Näitä luetaan juuri nyt