Blogit

Tiedetoimittaja Markus Hotakainen hämmästelee maailmankaikkeutta.

Suomalaiset luottavat tieteeseen – entä tiedejournalismiin?

Blogit Taivaan tähden 15.11.2019 12:51
Markus Hotakainen
Markus Hotakainen - avatar
Kirjoittaja on tiedetoimittaja ja tietokirjailija.

”InSight, tule takaisin!” Mutta InSight ei tule. Kuva: NASA/JPL-Caltech/Andrew Bodrov

Vastikään julkaistun tiedebarometrin mukaan suomalaiset luottavat tieteeseen lujemmin kuin koskaan. Myös kiinnostus tiedettä kohtaan on kova, valtaosa suomalaisista toivoo medialta enemmän tiedettä käsitteleviä juttuja.

Ja mediahan vastaa huutoon, on vastannut jo pidemmän aikaa. Tiedeuutisten ja -juttujen määrä on kasvanut, mikä sinänsä on tietysti hyvä asia.

Yhtä hyvä asia ei ole se, miten tieteestä mediassa kerrotaan. Juttujen faktat ovat ihan liian usein vähän sinne päin tai eivät sinne päinkään.

Hyvä esimerkki löytyy Ylen nettisivuilta, sopivasti heti tiedebarometrin julkistamista seuranneelta päivältä. Jutussa kerrotaan Mars-tutkimuksen historiasta, nykypäivästä ja tulevaisuudesta.

Tuoreimmista tapahtumista todetaan, että ”Yhdysvaltain InSight-laskeutujaa odotetaan takaisin tämän kuun 26. päivänä. InSight on tehnyt matkaa yli vuoden. Se lähetettiin avaruuteen toukokuussa 2018.”

Kuulostaa hyvältä, mutta tässäkin faktat ovat vähän sinne päin tai eivät sinne päinkään.

Tekstissä on linkki Planetary Societyn artikkeliin, jossa kerrotaan InSight-luotaimesta ja sen tekemisistä. Sieltä selviää, että kyllä, luotain lähetettiin avaruuteen toukokuussa 2018. Siihen faktojen yhtäpitävyys yllä olevan Yle-sitaatin ”tietojen” kanssa loppuukin.

Suomen voitto Liechtensteinista varmistaisi pääsyn uppopallon MM-kisoihin.

InSight ei ole palaamassa ”takaisin tämän kuun 26. päivänä”. InSight-luotain matkasi Marsiin menolipulla ja laskeutui planeetan pinnalle jäädäkseen.

Kuten yksi Mars-tutkija ”tietoa” luotaimen paluusta kommentoi: ”Hehe, mittalaitteet ois tietty kiva saada takaisin.” Siellä ne nyt kuitenkin ovat ja pysyvät.

InSight ei myöskään ”tehnyt matkaa yli vuoden”. Lento Marsiin kesti vajaat seitsemän kuukautta.

Mitä merkittävää sitten on päivämäärässä 26.11.? Vastaus löytyy Planetary Societyn artikkelista. InSight laskeutui Marsin pinnalle 26. marraskuuta vuonna 2018.

Jälleen kerran: tiede ja sen popularisointi on vaikeaa. Kaikilla tutkimusaloilla on paljon asioita, jotka ovat toistaiseksi huonosti tunnettuja, jollain lailla kiistanalaisia tai muuten tulkinnanvaraisia. Niistä on vaikea kertoa eksaktisti.

Kaikilla tutkimusaloilla on kuitenkin myös paljon asioita, jotka tiedetään varmuudella. Ihmiskunnan historiassa ei ole koskaan aiemmin ollut yhtä helppo tarkistaa tällaisia varmuudella tiedettyjä faktoja. Mutta se ei tunnu riittävän, kun tiede on niin vaikeaa.

Miltä kuulostaisi, jos urheilu-uutisissa kerrottaisiin, että Suomen voitto Liechtensteinista varmistaisi pääsyn uppopallon MM-kisoihin ja illan ottelussa maaleja odotetaan erityisesti Kaapo Kakolta?

”No mutta sehän on ihan eri asia.”

Ei ole.

PS. Ylen uutista muokattiin myöhemmin ja väite luotaimen paluusta poistettiin.