Uskomushoidot käyvät kaupaksi

Perheyritys nosti liikevaihtonsa yli puoleen miljoonaan euroon. En näe ristiriitaa, sanoo Maria Nordin.

koronavirus
Teksti
Matti Rämö

Tämä on ilmaisnäyte SK:n maksullisesta sisällöstä

”Syvällä elämän ytimessä jokin perustavanlaatuinen on muuttumassa. Todellisuuden harhakuva on romahtamaisillaan saaden aikaan harppauksen tietoisuuden evoluutiossa.”

Äänessä on uskomushoitoja – tai omien sanojensa mukaan ”tietoisuustaitomenetelmää” – tarjoava yrittäjä Maria Nordin. Uusi maa -niminen tarina maksaa hänen verkkokaupassaan 12,90 euroa. Kaupan on myös 25 videon Free to Heal -kurssi, hinta 396 euroa.

Nordin on ollut äänessä koronapandemian aikana ja kritisoinut muun muassa rokotteita. Hänen syyttävä sormensa on osoittanut niistä taloudellisesti hyötyvien lääkeyhtiöiden suuntaan.

Patentti- ja rekisterihallituksen asiakirjoista ilmenee, että myös Nordinin oma bisnes on ottanut merkittävän taloudellisen harppauksen.

Maksut Nordinin palveluista menevät RAN Music Oy:lle. Syyskuussa 2016 perustetun yrityksen liiketoiminta on ollut vahvalla kasvu-uralla. Heinäkuussa 2017 päättyneellä tilikaudella yrityksen liikevaihto oli 183 000, seuraavalla tilikaudella 223 000 ja sen jälkeen 372 000 euroa.

Viimeisimmällä eli heinäkuussa 2020 päättyneellä tilikaudella liikevaihto oli jo 501 000 euroa. Iso osa rahasta, 225 000 euroa, on kulunut ulkopuolisiin palveluihin. Liikevoittoa syntyi reilut 17 000 euroa.

RAN Music Oy ilmoittaa toimialakseen ”taiteelliseen luomiseen ja kaiken laillisen liiketoiminnan”. Yrityksen perusti Maria Nordinin puoliso, näyttelijä ja muusikko Reino Nordin, joka on yrityksen hallituksen ainoa varsinainen jäsen. Maria Nordin istuu hallituksessa varajäsenenä.

 

Muun muassa Antaudun-hitistään tunnettu muusikko käyttää yritystä keikkaliiketoimintansa pyörittämiseen. Musiikki ei kuitenkaan ole enää ainoa, tai välttämättä edes tuottoisin osa firman liiketoimintaa.

Maria Nordin selittää liiketoiminnan tilikausien 2019 ja 2020 välistä liikevaihdon hyppäystä liiketoimintojen yhdistämisellä.

”Meillä on perheyritys ja teemme kaikki yhdessä.”

Kurssit laskutetaan yrityksen M.A.N Knows Better -aputoiminimellä. Alkukirjaimet tulevat Maria Alexandra Nordinin nimien alkukirjaimista.

Tuotevalikoimaan kuuluvat muun muassa Eroon oireista ja Free to Heel -nimellä myydyt verkkokurssit. Niitä markkinoidaan ”tietoisuustaitomenetelmänä, jonka sisältämiä mielikuva- ja tietoisuusharjoituksia tekemällä osallistuja voi oppia tukemaan omaa hyvinvointiaan ja paranemismatkaansa”.

Nordinin mukaan hänen ihmisen ”sisäisen voiman” merkitystä korostavat kurssit voivat parantaa allergioita tai kehittää näköä.

Maria Nordinin aiemman, vuonna 2014 perustetun Queen Beetroot Oy -yrityksen liiketoiminta on hiipunut. Helmikuussa 2019 päättyneen tilikauden liikevaihto oli 31 000 euroa.

Tuoreimman tilikauden tilinpäätöstä ei ole toimitettu Patentti- ja rekisterihallitukselle, joka karhusi sitä Nordinilta elokuussa 2021. Nordin selittää asiaa yrityksen liiketoiminnan loppumisella.

”Viimeisellä tilikaudella ei ole enää liiketoimintaa.”

PRH:n mukaan osakeyhtiön tilinpäätösasiakirjat on kuitenkin toimitettava, vaikka toiminta olisi keskeytetty tai yritys ei ole toiminnassa.

 

Nordinien firman liikevaihdon nopea kasvu osuu koronapandemian aikakauteen. Keväällä 2020 päälle vyöryneen pandemian aiheuttamat rajoitukset ovat vieneet muusikoilta huomattavasti keikkailumahdollisuuksia. Samalla terveyspuhe on täyttänyt tiedotusvälineet ja sosiaalisen median.

Maria Nordin ei näe yhteyttä liiketoiminnan kehityksen ja koronan välillä.

”Ei kasvu siihen [koronaan] liity. Ihan vain siihen, että tuote on hyvä, ja ihmiset saavat siitä hyötyä ja jakavat kokemuksiaan.”

Perheyrityksessä meditaatiomateriaalia tehdään yhdessä.

”Reino tekee taustat”, Maria Nordin kertoo, viitaten videoiden musiikkiin.

Verotietojen mukaan yrittäjäparin palkoissa on tuntuva ero. Reino Nordinin vuoden 2020 verotettavat ansiotulot olivat 160 000 euroa, Marian Nordinin 72 000 euroa.

Voiko palkoista päätellä jotain työnjaosta?

”Siihen en ota mitään kantaa.”

Nordin ei vastannut SK:n kysymykseen siitä, miten omistus yrityksessä jakautuu.

Maria Nordin ei näe ristiriitaa siinä, että samalla kun hän kritisoi lääkeyhtiöitä ihmisten terveydellä rahastamisesta, hänen oma uskomushoitobisneksensä vaikuttaa kasvavan ja kukoistavan.

”Ihminen saa moninkertaisesti takaisin sen pienen hinnan, minkä hän laittaa tuotteisiini. Jos näin ei olisi, niin eihän palveluitani kulutettaisi.”

Marraskuussa 2019 Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) kielsi Nordinia antamasta tai tarjoamasta kurssin yhteydessä sellaisia ohjeita ja väitteitä, jotka voivat aiheuttaa vaaraa terveydelle.

Nordin teki kurssiin vaaditut muutokset, mutta Tukes katsoi sen sisällön olevan edelleen mahdollisesti terveydelle vaarallista. Siksi Tukes kielsi ennakoivalla päätöksellä tällaisten sisältöjen tarjoamisen kursseilla, mutta hallinto-oikeus kumosi päätöksen kesäkuussa 2021. Hallinto-oikeuden mukaan nykyinen lainsäädäntö ei mahdollista ennakoivan kieltopäätöksen tekemistä.

 

Kello 14.42: Juttuun lisätty viittaus yrityksen omistustietoihin. 3.12. kello 14.19: Täsmennetty, että Tukes kielsi päätöksellään mahdollisesti vaarallisten sisältöjen tarjoamisen, ei kursseja yleisesti.  

Näin Maria Nordin opettaa kurssillaan: Kiitä sairauksista ja taputtele rintakehää, pääset ajattelemalla eroon oireista