HOK-Elannolta yllätysilmoitus: jättää ravintoloidensa vuokrat maksamatta, valmis vaikka oikeuteen

HOK-Elannon kiinteistöjohtajan mukaan vuokranantajien reaktiot yksipuoliseen ilmoitukseen ovat olleet ”vaihtelevia”.

HOK-Elanto
Teksti
Mikko Niemelä

Tämä on ilmaisnäyte SK:n maksullisesta sisällöstä

Helsingin Osuuskauppa Elanto on ilmoittanut vuokranantajilleen, ettei se aio maksaa vuokriaan 4. huhtikuuta alkaen. Ilmoitus on annettu vuokranantajille Helsingissä, Espoossa, Vantaalla, Tuusulassa, Nurmijärvellä, Keravalla, Järvenpäässä, Hyvinkäällä ja Mäntsälässä.

HOK-Elannon päätös jättää vuokrat maksamatta ulottuu toukokuun 2020 loppuun saakka.

Vuokranantajille lähettämässään kirjeessä osuusliike perustelee ratkaisuaan valtioneuvoston antamalla asetuksella, joka määrää ravitsemisliikkeet suljetuiksi asiakkailta toukokuun loppuun saakka koronapandemian vuoksi.

Ilmoitus on tullut yllätyksenä monelle, ja yksittäisten vuokranantajien kohdalla kyse voi olla yli 10 000 euron menetyksistä parin kuukauden aikana.

HOK-Elannon kiinteistöjohtaja Jyrki Karjalainen perustelee osuuskaupan toimintaa sillä, että julkisuudessa on käyty laajaa keskustelua ravintoloiden ja kahviloiden vuokranmaksusta.

”Suuret kiinteistönomistajat ovat laajasti päättäneet vapauttaa ravintola- ja kahvilavuokralaisensa vuokranmaksusta siltä ajalta, kun ne on määrätty pidettäväksi suljettuina. Tällaisen päätöksen ovat tehneet esimerkiksi Helsingin kaupunki, Ilmarinen, VR, Sponda, Varma, Capman ja Citycon”, Karjalainen luettelee.

 

HOK-Elannolla on viitisenkymmentä omaa ravintolaa tai kahvilaa, joissa se toimii vuokralaisena. Yhtiö ei kerro julkisuuteen, kuinka suuri vuokrasumma säästyy, kun maksut keskeytetään kahdeksi kuukaudeksi. Kiinteistöjohtaja vetoaa liikesalaisuuteen.

HOK-Elanto toimii itse vuokranantajana noin 40 ravintola- ja kahvilayritykselle.

”Olemme päättäneet, että vapautamme kaikki meidän ravintola- ja kahvilavuokralaisemme vuokranmaksuvelvoitteestaan toukokuun loppuun saakka.”

HOK-Elannolla on vuokrasopimuksia muidenkin kuin ravintola- ja kahvilayrittäjien kanssa. Toimituksen tiedossa on tapaus, jossa pienyrittäjä ei ollut saanut vastausta HOK-Elannolta kysyessään helpotusta vuokranmaksuun.

Karjalainen kertoo, että HOK-Elannolla on noin 250 suoraa vuokrasopimusta sellaisten yrittäjien kanssa, jotka eivät ole ravintolayrittäjiä.

”Näiden kohdalla teemme tapauskohtaisesti päätöksen vuokrahelpotuksista.”

”Tilanne kohtelee erilaisia yrityksiä erilaisin tavoin. Aina, jos suinkin mahdollista, pyrimme tulemaan vastaan erityisesti pienyrityksiä, jotta ne selviytyisivät tilanteen yli. Pienyritykset ovat meille tärkeitä kumppaneita ja täydentävät usein omia palveluitamme kauppapaikoissamme.”

 

Miten vuokranantajat ovat suhtautuneet suuren osuuskaupan ilmoitukseen jättää vuokrat maksamatta?

Reaktiot ovat olleet vaihtelevia, Karjalainen muotoilee.

”Niiden vuokranantajien kanssa, jotka haluavat neuvotella kanssamme, pyrimme sopimaan kohtuullisen molempia osapuolia tyydyttävän ratkaisun.”

HOK-Elanto on valmis katsomaan asiansa loppuun myös oikeudessa, jos sinne asti päädytään.

”Niiden vuokranantajien kanssa, jotka katsovat, että valtioneuvoston asetus ei vapauta vuokralaista vuokranmaksuvelvoitteesta edes osittain, jäämme katsomaan, mikä tulee myöhemmin muodostumaan asiassa yleiseksi markkinakäytännöksi tai lain tulkinnaksi.”

HOK-Elannon liikevaihto oli vuonna 2019 noin 2,1 miljardia euroa, ja ravintolatoimien 121 miljoonaa euroa.

 

Matkailu– ja ravintola-alan edunvalvontajärjestö Mara on kampanjoinut koronapandemian aikana, jotta vaikeassa asemassa olevien ravintoloiden ja kahviloiden ei tarvitsisi maksaa vuokriaan.

Alan yritysten myynnin on arvioitu supistuvan pandemian takia 70–100 prosenttia.

Esimerkiksi noin 250 ravintolaa omistava pörssiyhtiö Noho Partners on taloudellisissa vaikeuksissa. Se on lähettänyt vuokranantajille kirjeen, jonka viesti on sama kuin HOK-Elannon.

Noho Partners ei ole kuitenkaan yksipuolisesti ilmoittanut keskeyttävänsä vuokranmaksuaan, vaan se on ehdottanut osapuolille uutta sopimusta, jonka mukaan vuokravapaita kuukausia olisivat huhti-, touko- ja kesäkuu.

Useat vuokranantajat neuvottelevat Noho Partnersin kanssa uusista sopimuksista.

HOK-Elannolla on edessään todennäkösesti samankaltaisia neuvotteluita, sillä kaikki vuokranantajat eivät suostu ottamaan taloudellisia tappiota kokonaan omaan piikkiinsä.

Suomessa suuria vuokranantajia ovat muun muassa eri eläkeyhtiöt, säätiöt, kiinteistösijoitusyhtiöt sekä joukko yksityisiä sijoittajia ja rakennusyhtiöitä.