AlfaTV sai omistajikseen entisen ministerin, entisen kansanedustajan ja tunnetun huoltoasemaketjun

SK sai tutustua taustayhtiön osakasluetteloon AlfaTV:n tiloissa. Puolet sijoittajista osti yhden 500 euroa maksaneen osakkeen.

AlfaTV
Teksti
Samuli Suonpää Outi Salovaara

Tämä on ilmaisnäyte SK:n maksullisesta sisällöstä

AlfaTV:n taustayhtiö keräsi osakeannilla viime vuonna noin kolme miljoonaa euroa. Samalla yritys sai yli 1 500 uutta omistajaa. Yrityksen pääomistajana jatkaa annin jälkeenkin kristillinen lähetysjärjestö IRR-TV ry. Se omistaa yhtiöstä 69,7 prosenttia.

Antiesitteessään Brilliance Communications Oy arvioi, että osakkeet rekisteröidään patentti- ja rekisterihallitukseen vaiheittain vuoden 2021 aikana. Näin ei ole toistaiseksi tehty, mutta yritys kutsui Suomen Kuvalehden tarkastelemaan osakasluetteloa tiloissaan.

Taulukosta ilmenee, että puolet uusista osakkaista sijoitti yhtiöön minimimäärän 500 euroa eli merkitsi yhden osakkeen. Lähes kaikki uudet osakkaat ovat suomalaisia: vain kaksi ulkomaalaista yksityishenkilöä osallistui antiin pienellä summalla.

Suurimpia uusia omistajia ovat mediakonserni Keskisuomalainen Oyj sekä yrittäjät Ilkka Alakortes, Vesa Kumpulainen ja Kauko Luodelahti, entinen kansanedustaja Pertti Hemmilä (kok) sekä huoltoasemia pyörittävä Royal Liikenneasema Oy.

Alakortteen sijoitus oli yleisöannin suurin: hän merkitsi osakkeita 200 000 eurolla. Samoihin aikoihin hänen perheensä myi IKH-rautakauppaketjun noin 200 miljoonalla eurolla.

Keskisuomalaisen konsernijohtaja Vesa-Pekka Kangaskorpi kertoi kesällä STT:lle, että sijoitus AlfaTV:hen on satoja tuhansia euroja, ”mutta ei monia satoja tuhansia”. Osakasluettelosta selviää, että pörssiyhtiö sijoitti AlfaTV:n taustayhtiöön 150 000 euroa ja sai sillä noin yhden prosentin omistusosuuden.

Menestyneen Jari-Pekka-huoltamoketjun omistajayhtiö Royal Liikenneasema merkitsi osakkeita 50 000 eurolla. Huoltamot tunnetaan erityisesti siitä, että ne eivät myy tupakkaa tai alkoholia yhtiön toimitusjohtajan Jari-Pekka Koposen kristillisen vakaumuksen takia.

Tulikivi Oy:n perustaja Reijo Vauhkonen sijoitti tv-yhtiöön 50 000 euroa. Samalla summa omistajaksi lähti Jussi Aspiala, jonka perheyritys Yleiselektroniikka Oy myytiin pari vuotta sitten.

 

Entinen kokoomuksen kansanedustaja ja maanviljelijä Pertti Hemmilä osallistui antiin 100 000 eurolla. Niinikään kokoomuslainen entinen kansanedustaja ja ministeri Kimmo Sasi merkitsi myös AlfaTV:n osakkeita. Hänen osuutensa oli 20 000 euroa, jolla sai 0,13 prosenttia yhtiöstä.

Sasi kertoo sijoituksensa olleen ensisijaisesti taloudellinen.

”Jos AlfaTV:ta johdetaan hyvin ja sen ohjelmapolitiikkaa kehitetään, uskon, että sen katsojaluvut voivat merkittävästi nousta ja yhtiön arvo merkittävästi kasvaa.”

Toistaiseksi kanavan katsojaluvut ovat olleet vaatimattomia isoihin kilpailijoihin verrattuna. Tämän vuoden toisella viikolla AlfaTV:n osuus vuorokausikatselusta oli Finnpanelin mukaan 1,3 prosenttia, kun esimerkiksi MTV3:n osuus oli 15,8 prosenttia.

Toinen houkutin osakeantiin oli ideologinen, Sasi kertoo.

”Meillä on mediassa vallalla punavihreä ideologia, jota erityisesti Yle ja Helsingin Sanomat, mutta jossain määrin myös Maikkari, toistavat. Punavihreä ideologia on nyt saavuttamassa lakipisteensä ja alkaa kohta ylilyöntien vuoksi kuihtua. Kun woke-kulttuuriin ärsyyntyneet ihmiset luopuvat punavihreydestä, on painetta etsiä myös mediasta vaihtoehtoja.”

”Fox Newsin menestys Yhdysvalloissa osoittaa, että kun media on muuten hyvin yhdensuuntainen, syntyy tarve vastapainokanavalle. Meilläkin on tällainen Fox News -tarve olemassa.”

Sasi kertoo, että hänen sijoitussalkussaan on runsaasti eri osakkeita. Muita mediayhtiöitä Sasi ei omista. Hän myi Alma Media Oy:n osakkeet pois vuonna 1999 sen jälkeen, kun oikeuskansleri oli katsonut, että liikenne- ja viestintäministerin osakeomistus on omiaan vaarantamaan ministerin puolueettomuuden.

Poliitikkojen vaikutusvaltaa Yleisradiossa on Sasin mukaan vähennetty, mutta toimittajakunnan ideologia vaikuttaa sisältöön edelleen. Hänen mukaansa Ylessä on ”punavihreiden toimittajien verkosto”.

Entä Liike Nyt -puolueen Harry ”Hjallis” Harkimo, hänhän esiintyy AlfaTV:llä?

”Hjallishan on, vaikka onkin kansanedustaja ja puoluejohtaja, pyörittänyt muillakin kanavilla omia ohjelmia. Kaikilla medioilla on sidonnaisuuksia. Jos jollakin puolueella olisi mediassa kontrolloiva asema, se pitäisi tehdä läpinäkyväksi, vaikkei se olekaan kiellettyä.”

 

Harkimo myös omistaa AlfaTV:n taustayhtiötä. Hän hankki osakkeensa niin sanotussa ankkurisijoittajien annissa keväällä 2021. Hänen yrityksensä sijoitti televisioyhtiöön 202 500 euroa.

Ankkurisijoittajat saivat osakkeensa merkittävästi edullisemmin kuin myöhempään antiin osallistuneet sijoittajat. Harkimo on tällä hetkellä AlfaTV:n taustayhtiön toiseksi suurin omistaja 2,36 prosentin osuudellaan.

Harkimo ei osallistunut yleiseen osakeantiin, toisin kuin muutamat muut ankkurisijoittajat. Lisäsijoituksia tekivät Joni Nelimarkka, Leevi Hakola, Jarmo Kalliola ja AlfaTV:n perustaja Hannu Haukka.

Juupajokelaisen perheyrityksen JPJ-Wood Oy:n perustaja ja hallituksen puheenjohtaja Kauko Luodelahti merkitsi osakkeita 100 000 eurolla. Hän kertoo halunneensa näin tukea suomalaista sananvapautta.

”Viime aikoina on puhuttu televisiossakin paljon suomettumisesta. Kyllähän tämä tänä päivänäkin on aikamoista suomettumista.”

Luodelahden mukaan erityisesti Euroopan unioniin liittyvät kielteiset asiat jäävät nykyisin raportoimatta. Hänen mukaansa mediassa ei anneta palstatilaa ihmisille, jotka voisivat perustella, miksi EU on kielteinen asia Suomen kannalta. AlfaTV:ltä hän toivoo monipuolisuutta.

”Että pääsee ääneen sellaiset ihmiset, jotka pystyvät analysoimaan EU:n tulevaisuutta ja perustelemaan sitä oikeilla kriteereillä. Ettei aina vaan myötäillä.”

 

Osakkeiden rekisteröinti on kesken, mutta se edistyy, vakuuttavat toimitusjohtaja ja AlfaTV:n päätoimittaja Haukka sekä yhtiön kaupallinen johtaja Vesa Halonen.

Omistus astuu voimaan ja osakas voi esimerkiksi osallistua yhtiökokoukseen vasta, kun anti on rekisteröity.

Halosen mukaan yhtiön hallitus on hyväksynyt uudet osakkaat, ja nyt odotetaan tilintarkastajien lausuntoa. Rekisteröinti on Halosen arvion mukaan valmis kolmen tai neljän viikon kuluessa. Yhtiökokous pidetään vasta sen jälkeen.

Onko osakeanneille tulossa jatkoa? Päätöksiä uusista anneista ei ole, Halonen kertoo.

”IRR-TV on avoimesti ilmoittanut, että heidän omistuksensa on tarkoitus edelleen pienentyä.”

Hannu Haukka, mikä on AlfaTV:n taloudellinen tilanne nyt?

”Se on kasvuvaiheessa. On suuri panostus kasvuun ja se kasvu on meillä menossa.”

Osakeannin tavoitteena oli kerätä rahoitusta erityisesti uutistoimintaan. Milloin AlfaTV aloittaa uutistunnin?

”Se olisi jo ollut eetterissä tämän kuun lopussa, mutta meillä on tapahtunut sairastumisia eli IT-henkilöstö ja kulissipuolen henkilöt ovat sairastelleet ja se hidastaa. Joudumme lykkäämään starttia muutamalla viikolla. On varmasti aika turvallinen arvio, että helmikuun aikana”, Haukka sanoo.