Uutisviikko

Koonnut Elina Järvinen

Obama Tukholmaan
Tukholma sähköistyy, kun Yhdysvaltain presidentti Barack Obama saapuu tapaamaan Ruotsin pääministeriä Fredrik Reinfeldtiä ja muita Pohjoismaiden johtajia. Myös presidentti Sauli Niinistö on kutsuttu työillalliselle 4. syyskuuta. Silloin on tarkoitus keskustella ulkopolitiikasta, taloudesta, energiasta ja ilmastonmuutoksesta. Obama viipyy Ruotsissa kaksi päivää.

Matkat peruttu
Suuret matkatoimistot eivät vie suomalaisturisteja Egyptiin ensi talvena. Finnmatkat, Aurinkomatkat ja Tjäreborg ilmoittivat peruvansa kaikki matkat huhtikuuhun saakka. Ulkoministeriö antoi tiedotteen, jonka mukaan Egyptiin matkustamista kannattaa välttää poikkeustilan ja levottomuuksien vuoksi.

Laskua autoilusta
Laina-auto kävi kalliiksi ympäristöministeri Ville Niinistölle (vihr). Niinistö ajoi Suomessa vaimonsa autolla, joka oli rekisteröity Ruotsiin. Se on laitonta, koska Niinistö asuu Suomessa. Nyt hän joutuu maksamaan autoilusta lähes 5 000 euroa veroa.

Tuhoja Meksikossa
Veracruzin osavaltio itäisessä Meksikossa kärsi pahoista mutavyöryistä ja rankkasateista. Arviolta kolmetoista ihmistä kuoli ja satoja evakuoitiin. Trooppinen myrsky Fernand nosti tuulen voimakkuuden jopa 55 kilometriin tunnissa.

Sakkoja lahjuksista
Kuluttajariitalautakunnan puheenjohtaja Pauli Ståhlberg tuomittiin sakkoihin lahjusten ottamisesta. Ståhlberg osallistui kahdelle ulkomaanmatkalle, joiden maksajia olivat Suomen Asumisoikeus Oy ja VVO. Helsingin hovioikeuden mielestä matkat olivat enemmän loma- kuin työmatkoja. Käräjäoi­keus oli vapauttanut Ståhlbergin syytteistä kesällä 2012.

Ballmer eläkkeelle
Microsoftin toimitusjohtaja vaihtuu. Yhtiö ilmoitti, että 57-vuotias Steve Ballmer jää eläkkeelle vuoden kuluessa. Hän on johtanut Microsoftia 13 vuotta. Spekulaatiot seuraajasta alkoivat heti. Stephen Elop?

Heurekan henki
Viisikymmentä vaikuttajaa kokoontui tiedekeskus Heurekaan Vantaalle pohtimaan Suomen tilaa ja tulevaisuutta. Kutsujana oli pääministeri Jyrki Katainen (kok). Päätöksiä ei tehty, mutta keskusteluja käytiin. Huomiota herätti se, että osallistujien joukossa oli vain kahdeksan naista.

KUVAT © AP / LEHTIKUVA, LEHTIKUVA JA EPA / AOP

”Tietovuotaja Bradley Manning haluaa muuttua naiseksi. Se ei ole ihme. Laverteluhan on aina ollut ämmämäistä.”
Kalevan pääkirjoitussivun Valitut-palsta 25.8.

”Heitto on paitsi transfobinen, myös seksistinen.”
Setan pääsihteeri Aija Salo, Yle 26.8.

”Tykkään, että lohkaisu oli aika hyvä.”
Kalevan päätoimittaja Markku Mantila, Yle 26.8.

Talouskriisi mainittiin
262
kertaa HS:ssä*) alkuvuonna 2012.

Talouskriisi mainittiiin
329
kertaa HS:ssä*) alkuvuonna 2013.

*) Talouskriisi-sanan käyttökerrat 1.1.–26.8. Lähde: Helsingin Sanomien arkisto.