UKKOLA

Viikon vitsaus

Pakina

Jokasyksyinen vitsaus, valtion budjetin laadinta, on taas läsnä. On se kumma, että vaikka hallitus toisensa perään joutuu suureen ääneen vaikeroimaan, kuinka vaikeaa on tulojen ja menojen yhteensovittaminen, joka ikinen vuosi siihen sorrutaan. Ja sehän on nähty, mitä siitä seuraa: lisää velkaa, lisää veroja ja vähemmän palveluja.

Budjetin tasapainottamiseksi on yritetty kaikenlaista, mutta todelliset tehokeinot on jätetty käyttämättä. Ei ole esimerkiksi lopetettu kansanedustajien ja muiden Helsingin herrojen taksiajeluita, vaikka lapsille ja vanhuksille tarvittaisiin kuivia vaippoja. Sen tietävät Kansanradio ja sosiaalinen media kollektiivina ja jokainen eläkeläinen erikseen. Jos joutavanpäiväiset herrapirssit kiellettäisiin, rahaa säästyisi biljardi tai ziljoona. Eläkkeitä voitaisiin korottaa vaikka tonni kuussa ja rippeillä ottaa Sanoma-yhtiö Ylen rinnalle budjettirahoitukseen.

Vielä valtavampia säästöjä tietysti saataisiin, jos jokin hallitus malttaisi olla tekemättä budjettia edes yhden vuoden. Jos jaksettaisiin olla ilman 50 miljardin euron kulupuolta pari vuotta, saataisiin maksetuksi pois kaikki valtion velat ja päästäisiin aloittamaan puhtaalta tai ainakin tyhjältä pöydältä. Vähän niin kuin Kreikka.

Jos budjettia ei uskalleta jättää kokonaan tekemättä, se pitäisi edes täsmäkohdentaa. Pääperiaate voi olla sellainen, että kiristetään veroja, mutta ainoastaan muiden veroja, ei meidän.

Menopuolella tilanne sitten tasoittuu, kun budjetin kulut kohdistetaan meihin, ei muihin. Koska ”me” tarkoittaa yleensä omaa perhettä, kylää tai korkeintaan kuntaa, se on huomattavasti pienempi joukko kuin ”muut”.

Pelkällä Elon laskuopilla on helppo ymmärtää, että kun rahaa kerätään suurelta joukolta ja sitä jaetaan pienelle joukolle, budjetista tulee ylijäämäinen.

Valtiolle siis jää rahaa omaankin kukkaroon. Ne ylijäämät kannattaa sijoittaa viisaasti esimerkiksi meitä köyhempien maiden tukemiseen. Siitä saa hyvät korkotulot tulevaisuudessa, kun köyhistä maista tulee rikkaita. 

Jukka Ukkola

jukka.ukkola@hotmail.com

KUVA © JANNE TERVAMÄKI

Vuosikymmenet SK:ssa

SK 35/1963
Tuula Elomaa – uusi tähti ­Suomen filmitaivaalla.

SK 35/1973
Sorsan hallitus täytti vuoden.

SK 35/1983
Suomalaisten sydämissä on myös kuningashuone.