Uutisviikko

Kasvua, vaan ei Suomessa

Sijoittajilla on vahva odotus kasvusta. Se ei tosin koske meitä, arvioi Varman Risto Murto.

V

iitisenkymmentä talousvaikuttajaa pohti maanantaina Suomen tilannetta tiedekeskus Heurekassa. Paranivatko asiat?

”Uskon, että viimeisten kuukausien teollisuustuotannon lukujen jälkeen ekonomisteilla on suuri yksimielisyys tilanteen vakavuudesta. Siihen on vaikea tuoda uusia näkökulmia. Merkittävä osa tilaisuuden annista oli varmaankin suunnattu kansalaisille.”

Kuinka nopeasti pitäisi tehdä päätöksiä?

”Mitä kauemmin viivytellään, sitä suuremmasta montusta lähdetään. Optimaalista olisi tehdä kokonaispaketti, johon liittyy sekä lyhyen että pitkän tähtäyksen päätöksiä. Monet suuret rakennemuutospäätökset koskettavat ihmisiä negatiivisesti. Niihin voisi liittää lyhyen aikavälin kasvua tukevia päätöksiä. Eli elvyttää.”

Viime aikoina on puhuttu velkaantumisesta. Julkisyhteisöjen velka on meillä 54 prosenttia BKT:sta, Saksassa yli 80 prosenttia ja Kreikassa 157 prosenttia. Mikä tässä on se ongelma?

”Minusta Suomella ei ole velkaongelmaa vaan kasvuongelma. Nykyinen julkisen sektorin velka ei ole ongelma, jos talous saadaan kasvamaan.”

Eurokriisi on jatkunut jo neljä vuotta, näyttääkö siltä, että tilanne on paranemassa?

”Kutsun tätä Pax EKP:ksi, keskuspankin päätökset ovat tuoneet markkinoille rauhallisuutta. Akuutti finanssikriisi on muuttunut kasvukriisiksi.”

”Ennuste siitä, että euro­alueen talous kasvaa hieman loppuvuodesta, näyttää toteutuvan. Mutta kasvuluvut jäävät erittäin alhaisiksi.”

Kuinka todennäköistä on, että Kreikkaa on tuettava vielä lisää?

”Se vaikuttaa varsin todennäköiseltä.”

Kreikan tuen tarve kiistettiin pitkään, mitä muita luurankoja kaapista löytyy?

”Valistuneiden kansainvälisten sijoittajien puheiden perusteella ainakin puoli silmää seuraa vielä Kyprosta.”

Vastaatte Varman 36 miljardin euron sijoitussalkusta. Nukkuuko sijoitusjohtaja yönsä nyt paremmin kuin vuosi sitten?

”Minä nukun täsmälleen samalla tavalla kuin vuosi sitten. Mutta yleisesti kansainvälinen ympäristö on muuttunut paremmaksi, sijoittajilla on aika vahva odotus kasvusta. Poikkeuksena tähän on Suomi.”

Mistä nyt pitäisi huolestua?

”Ei ole enää yhtä dominoivaa riskitekijää, vaan monta pienempää. Itseäni ehkä mietityttää eniten kehitty­vien markkinoiden ja erityisesti Kiinan tilanne.”

Aloitatte tammikuussa Varman toimitusjohtajana 43 000 euron peruskuukausipalkalla. Minkälaisen yritysjohtajan tuolla summalla saa?

”En ole itse oikea henkilö keskustelemaan palkastani.” 

Jarmo Raivio

KUVAT © MIKKO STIG / LEHTIKUVA