Uutisviikko

Verkossa

Myrkkyjä huoneilmassa

Homeiden lisäksi solumyrkkyjä tuottavat kemian alan yritykset.

Professori Mirja Salkinoja-Salonen on hometalojen ja sisäilman asiantuntija. Homeiden lisäksi ympäristöä myrkyttävät kemikaalit. ”Kyse on kroonisista sairauksista: sydän- ja verisuonitaudit, astma, aller­giat, reuma, jopa diabetes”, hän listaa ongelmia, joita altistuminen myrkkykemikaaleille tuottaa.

Jopa nuorten miesten sperman laadun heikkeneminen on todennäköisesti kemikaalialtistuksen syytä, ja tutkijat epäilevät kemikaalien olevan demen-tian yleistymisen yksi syy.

Tuorein Salkinoja-Salosen ryhmän julkaisema tutkimustulos on, että perunassa luontaisesti olevat kaksi bakteerilajia tuottavat vielä keittämisen jälkeen – ja nimenomaan silloin – ihmiselle erittäin myrkyllisiä kereulidi- ja paenilidi-nimisiä toksiineja, joiden tuottajia löytyy myös hometaloista.

Näiden myrkkyjen tuotanto saattaa jatkua vielä jääkaapissakin.

”Ruuat olisi kyllä viisainta syödä pikapuoliin, kun ne on valmistettu.”

HOMETALOTAUDEISSA on Salkinoja-Salosen mukaan monta tekijää. Homeet itsessään voivat aiheuttaa herkistymistä, mutta vielä kohtalokkaampaa on altistua niiden tuottamille myrkyille.

Osa sadoista homelajeista tuottaa niitä pärjätäkseen olemassaolon taistelussa toisia homeita vastaan.

Vahvimmat voittavat, ihmisille kaikkein haitallisimmat. Niiden tuottamat toksiinit, suoraan soluaineenvaihduntaan vaikuttavat myrkyt, leviävät tehokkaasti huoneilmassa ja päätyvät ihmisen verenkieroon.

Toksiinit jäävät myös pinnoille, josta ne imeytyvät ihon läpi tai sitten leviävät pölyn mukana ilmaan.

Edes pesu ei välttämättä niitä poista, vaikka se tehtäisiin moneen kertaan. Tämä selittää, miksi monessa hometalossa sairastutaan remontin jälkeenkin. 

Kari Tyllilä

Suomenkuvalehti.fi: Miten eroon myrkkyongelmasta?

KUVAT © POWER & SYRED / SPL / SKOY